Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Η ζυμαρόπιτα της Καστανιάς
Στην θαλπωρή του τζακιού, με όμορφη συντροφιά που την συνέθεταν η Άσπα και ο Νικήτας Νικηταράς -αναγεννημένος μετά την έξοδό του από τα κοινά της πόλης!- οι φιλόξενοι οικοδεσπότες μας, η Ευστρατία και ο Παναγιώτης Ταραμπίκος, φρόντισαν να μας εξοικειώσουν ακόμη περισσότερο με το μοναδικό τοπίο της Καστανιάς και να μας προσφέρουν άπειρες γαστρονομικές απολαύσεις, βγαλμένες από τα βάθη των παραδόσεων του χωριού!
Κορυφαία στιγμή των ανεξάντλητων δημιουργικών επινοήσεων, η ζυμαρόπιτα της Καστανιάς.
Δια χειρών Παναγιώτη! Προέκυψε μετά τα χειροποίητα λουκάνικα της περιοχής που αρκεί να τα γευθείς μετά το ψήσιμό τους στο τζάκι για να οικτίρεις τι ξέρεις μέχρι τώρα για το είδος που δυναμιτίζει την χοληστερίνη και τα τριγλικερίδια!
Η ζυμαρόπιτα που φτιάχτηκε σε λίγα λεπτά της ώρας, «έρχεται» από τα βάθη της ιστορίας του χωριού. Από γενιά σε γενιά σώθηκε μία συνταγή που το κύριο «στήριγμά της» είναι το κολοκύθι ξυσμένο στον ξύστρο! Φροντίσαμε να την καταγράψουμε και να την προσφέρουμε στους αναγνώστες του «Ν», πιστεύοντας ότι αξίζει να γίνει «κτήμα» όσων αναζητούν αυθεντικές «σπιτίσιες» γευστικές δημιουργίες.
Η ζυμαρόπιτα σε συνταγή βγαλμένη από τα βάθη των παραδόσεων της Καστανιάς, έτοιμη να μπει στον φούρνο. Την παρασκεύασε -για την ακρίβεια την … φιλοτέχνησε! ο Παναγιώτης Ταραμπίκος (όρθιος) υπό την εμψυχωτική υποστήριξη του Νικήτα Νικηταρά! (αριστερά) Το αποτέλε-σμα της γευστικής δημιουργίας ήταν αντάξιο των προσδοκιών και για το λόγο αυτό, μεταφέρουμε την συνταγή της -δημοσιεύεται παρακάτω- με την πεποίθηση ότι αξίζει να γίνει κτήμα των όποιων αναζητητών της καλής σπιτίσιας πίτας!
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο) 4 κούπες κολοκύθι ξυσμένο στον ξύστρο 4 αυγά (να είναι φρέσκα) ½ κιλού τυρί φέτα 2 κούπες γάλα ½ κούπας λάδι Αλάτι
Τι κάνουμε:
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κολοκύθι, το τυρί, τα δύο αυγά, λίγο λάδι με μία κούπα γάλα και χλιαρό νερό μέχρι να γίνει χυλός. Τον μεταφέρουμε σε μέτριο ταψί κουζίνας αφού προηγουμένως το έχουμε αλείψει με λάδι. Ανακατεύουμε στην συνέχεια την άλλη κούπα με το γάλα, τα δύο αυγά και λίγο λάδι και τα ρίχνουμε πάνω από τον χυλό, στο ταψί. Ψήνεται στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά της ώρας μέχρι να ροδίσει. Την απολαμβάνετε ζεστή και με καλή παρέα
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου