Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ο ένθερμος Γάλλος Ορθόδοξος ασκητής της Μαρτινίκας



Είναι σπάνιο αλλά θαυμαστό να συναντάς ζηλωτές της ορθόδοξης τριαδικής πίστεως



Ορισμένοι θα τον κοίταζαν με θαυμασμό... Κάποιοι άλλοι θα τον περνούσαν για τρελό! Μερικοί πιθανόν να τον αγνοούσαν επιδεικτικά και να τον προσπερνούσαν γρήγορα...
Είναι πράγματι σήμερα θαυμαστό σε μια κοινωνία αδιάφορων η άγανακτισμένων πολιτών να βλέπεις έναν νέο άνδρα να αγκιστρώνεται στο άρμα του Σωτήρα Χριστού κατά το παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων και τόσων άλλων αγίων ασκητών, μαρτύρων και ομολογητών. Προκαλεί θαυμασμό σε μια παραπαίουσα ηθικά και πνευματικά κοινωνία το να αντικρύζεις γενικά άνθρωπο προσηλωμένο ψυχή και σώματι στο λειτουργικό νόμο του τριαδικού Θεού. Είναι θαυμαστό να συναντάς ζηλωτές της ορθόδοξης τριαδικής πίστεως, που αντιστέκονται στο σύνηθες ρεύμα της εποχής. Να συνομιλείς με αληθινά δοχεία θείας Χάριτος, μεστά με την ουράνια αρετή της ανιδιοτέλειας και της ειλικρινούς αγάπης για τον συνάνθρωπο, τον πλησίον, και γενικά τον άλλο. Και είναι θαυμαστό το να συνειδητοποιήσεις εγκαίρως ότι η ανυπέρβλητη αυτή αγάπη και προσφορά θυσίας προς τον άλλο κατά το παράδειγμα του Κυρίου αποτελεί μονόδρομο της δικής μας σωτηρίας. Γιατί μέσω αυτής της εξαίσιας οδού επικοινωνεί το ορατό με το αόρατο. Μέσω αυτής της οδού "νικάται η φύσεως τάξις" και καθίσταται το θαύμα ως απλή καθημερινότητα και συνεχές βίωμα.
Δίκαιο ακόμη έχουν και όσοι θα τον εκλάμβαναν ως τρελό... Μετά λόγου γνώσεως θα συμφωνούσα μαζί τους στη λογική αυτή διαπίστωσή τους πως είναι τρελός αυτός που γυρίζει την πλάτη σήμερα στο λεγόμενο κατεστημένο। Είναι τρελός πράγματι αυτός που εναντιώνεται στο σαθρό σύστημα μίας χιλιο -δοκιμαζόμενης εδώ και αιώνες γνωστής συνταγής, που πάντοτε οδηγεί σε προδιαγραμμένη παταγώδη αποτυχία. Είναι τρελός ακόμη αυτός που αγανακτεί για τη μετατροπή των αξιών και ιδανικών σε ένα ξέρασμα ιδιοτέλειας. Είναι πράγματι τρελός αυτός που απορεί για την ύψωση του ευτελούς σε ψευδεπίγραφους χάρτινους και ανόητους θρόνους που έχτισε η φιλοσοφική σατανική αντίληψη που θέλει τον άλλο να λογίζεται ως εχθρός! Είναι τρελός επίσης αυτός που εγκαίρως κατανοεί πως οι άρχοντες του κόσμου τούτου και οι κάθε λογής άχαροι, εφήμεροι και ανίκανοι κατά το πλείστον ευτελείς πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βασιλιάδες που επιβεβαιώνουν με την όλη βιωτή τους τον χαρακτηριστικό ψαλμό του προφήτη Δαυίδ ...ωσεί χόρτος ταχύ αποξηρανθήσονται και ωσεί λάχανα χλόης ταχύ αποπεσούνται (ψαλμ. 36, 1-2). Είναι τρελός αυτός που επιλέγει ως μόνιμο τόπο κατοικίας του αντί της ανθρώπινης ζούγκλας, προϊόν ενός συνεχούς ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες φλερτ με την ανομία, την αληθινή ζούγκλα με τις πολύ σκληρές συνθήκες διαβίωσης και με συντροφιά τα δηλητηριώδη φίδια και ερπετά!

Τι λέτε έχουν λοιπόν δίκαιο η άδικο αυτοί που βιαστικά αγνοούν και προσπερνούν έναν τέτοιο αγανακτισμένο άνθρωπο με το σαθρό κοινωνικό αντιχριστιανικό στην κυριολεξία σύστημα; Έχουν δίκαιο να απορρίπτουν και να βάλλουν ορισμένες φορές κατά του περίεργου αυτού συστήματος που ακολουθεί... γιατί στην πραγματικότητα δεν αντέχουν τη σύγκριση με το δικό τους! Και δεν την αντέχουν λόγω της συνειδητής επιλογής και εμπράκτου αποδοχής τους σε αυτό το επικεντρωμένο σύστημα ιδιοτέλειας συμπεριλαμβανομένων και όλων των δορυφόρων αυτού (καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κομουνισμός, δεξιά η αριστερά φιλοσοφία, δικτατορία) μέσω του οποίων κάθε φορά εκδηλώνεται.

Γιατί η σαθρότητα του όλου πολιτικό -κοινωνικού συστήματος έγκειται στο ότι αυτό εκλαμβάνει την εξουσία ως ευκαιρία ανάδειξης ηγετικών προσόντων και συναφών εγωπαθειών, ως αιτία δηλαδή της έμπρακτης εκδήλωσης νοσηρών εγωκεντρικών καταστάσεων...

Αντιθέτως στο σύστημα που έχει ως βασικό άξονα λειτουργίας το νόμο του τριαδικού Θεού, κυριαρχεί αντί του εγώ το εσύ, νοούμενο ως προσφορά και θυσία στον συνάνθρωπο. Πρόκειται για τον χριστιανικό τρόπο διαβίωσης, ο οποίος έχει ως αρχή και βάση τον κόκκο της σινάπεως, τον πιο μικρό σπόρο, δηλαδή απ' όλους και την ανάλογη παραβολή του Κυρίου μας (Μαρκ. 4, 26-32). Τρόπος δηλαδή ζωής που παρουσιάζεται και λογίζεται και ταυτίζεται με την άκρα ταπείνωση, την εξαίσια θα υποστηρίζαμε προσήλωση στη σπουδαιότητα του τίποτε και της πλήρους αναξιότητας και μηδαμινότητάς μας έναντι του έργου της αιωνιότητας που επεξεργάζεται ο τριαδικός Θεός. Αυτό το χριστιανικό σύστημα διαβίωσης ακριβώς με την ανυπέρβλητη θυσία προς τον πλησίον στηρίζεται σε πραγματικά τρελούς για την πίστη στον Χριστό αλλά θαυμαστούς ανθρώπους του πνεύματος, γνησίους φίλους του Χριστού και εραστές του Παραδείσου. Γιατί είναι αληθινή τρέλα σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο να μην ζεις εσύ αλλά να ζει Χριστός μέσα από εσένα! Είναι αληθινή τρέλα να επιλέγεις τον χριστιανικό τρόπο ζωής για το κράτος σου στηριζόμενος μετά βίας στο 5-10% του πληθυσμού, όπως έκανε ο Άγιος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος. Είναι αληθινή τρέλα να τραγουδάς ύμνους στο Θεό οδεύοντας προς το μαρτύριο, όπως έκανε ο Άγιος Γεώργιος αλλά και εκατομμύρια αγίων που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της αληθινής ζωής, προβάλλοντας χριστιανικές αξίες και ιδανικά που θωράκισαν ολάκερο τον πλανήτη. Είναι αληθινή τρέλα η ανάβαση στο Γολγοθά. Αλλά χωρίς την ανάβαση αυτή ανάσταση δεν βλέπουμε...
Έναν λοιπόν γνήσιο καθ' όλα εκφραστή αυτής της θείας τρέλας είχα μπροστά μου, τον έβλεπα, τον περιεργαζόμουν με απορία και θαυμασμό! Η επίσκεψη και παρουσία του ασκητή ορθοδόξου ιερέα π. Λαζάρου, του ένθερμου αυτού ιεραποστόλου από τη Μαρτινίκα στα γραφεία της εφημερίδος προκάλεσε τους ανωτέρω συλλογισμούς μου.

Το χαρούμενο πρόσωπο και το πλατύ χαμόγελο του π. Λαζάρου Φιλογένη βοηθούσε να ταξιδέψεις μαζί του στις ιεραποστολικές δραστηριότητες αλλά και στις πνευματικές ασκητικές αναβάσεις του. Ο λόγος της επίσκεψης, όπως εξήγησε, απέβλεπε πέραν της εν Χριστώ συνάντησης και συνομιλίας και στη θερμή παράκλησή του, όπως μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας απευθύνει ευχαριστίες στους πιστούς που ενεργοποιήθηκαν μετά το σχετικό δημοσίευμά μας το 2006 και βοήθησαν οικονομικά στην προσπάθεια που καταβάλλει για ανέγερση ιερού ναού στη Μαρτινίκα.

"Ένιωθα την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανώνυμους χριστιανούς που βοήθησαν ώστε να τεθεί η βάση για τον πρώτο ορθόδοξο ναό. Ο Θεός να ευλογεί προσωπικά τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Να ευλογεί και την Ελλάδα και τους Έλληνες, ώστε να βγουν νικητές από τη μεγάλη αυτή δοκιμασία τους", μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο γυρολόγος αυτός του πνεύματος καλοί μου χριστιανοί ζει ασκητικά σε μία καλύβα που ανέγειρε ο ίδιος μέσα στη ζούγκλα. Ακολουθεί το αυστηρό αγιορείτικο τυπικό καθημερινά ενώ τροφή του αποτελούν φρούτα και χόρτα που μαζεύει από τον τόπο κατοικίας του. Στις μεγάλες γιορτές και τις Κυριακές εξέρχεται νύχτα από την καλύβα του και μεταβαίνει σε ένα σπήλαιο που ανακάλυψε λίγο έξω από την πόλη της Μαρτινίκα, το οποίο μετέτρεψε σε ιερό ναό. Στο σπήλαιο αυτό τελεί τη Θεία Λειτουργία και τα μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας μας.

Όπως μας έλεγε μάλιστα, πιστός από τη Θεσσαλονίκη που τον επισκέφθηκε πριν από αρκετούς μήνες ο περίεργος αυτός ιεραπόστολος όλο το 24ωρο είναι σε εγρήγορση έχοντας πάντα ένα κινητό τηλέφωνο ανοικτό. Αρκετοί πιστοί επί το πλείστον πρώην Καθολικοί που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία του τηλεφωνούν ανά πάσα ώρα και στιγμή προκειμένου να ζητήσουν την συμβουλή του η τη βοήθειά του.

Τα λιγοστά χρήματα που ελάμβανε ως βοήθημα από συγκεκριμένη Μητρόπολη της Β. Ελλάδος και τα οποία διέθετε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους χρήζοντες βοήθεια κόπηκαν εδώ και καιρό Ο ίδιος δεν πτοείται, ωστόσο, αφού κατανοεί τις οικονομικές δυσκολίες... "Έχει ο Θεός", είθισται να λέγει. Όσο μεγαλύτερες είναι οι δοκιμασίες τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η χαρά που προκαλεί η παρέμβαση του τριαδικού Θεού λέγει χαμογελώντας ο π. Λάζαρος.

Τον ρωτήσαμε αν το ποσό που μάζεψε φθάνει για να αγοραστεί μία μικρή έκταση. "Μαζέψαμε περίπου 10.000 ευρώ τα οποία δεν φθάνουν για την αγορά οικοπέδου. Ωστόσο, σε συνεργασία με το Δήμο υπάρχει το ενδεχόμενο παραχώρησης μίας μικρής έκτασης. Σ' αυτό βοηθούν και οι πιστοί με τις πιέσεις τους προς τη Δημοτική Αρχή. Στην περίπτωση λοιπόν που παραχωρηθεί η έκταση σκεπτόμαστε δύο πράγματα. Το πρώτον είναι να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε άμεσα ένα μικρό έτοιμο ναό που θα εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των λιγοστών επί του παρόντος πιστών αλλά και των κατηχουμένων μας. Το κόστος ενός τέτοιου ναού και η μεταφορά του από την Ελλάδα κυμαίνεται από 40.000 - 50.000 ευρώ. Πιστεύουμε πως θα φωτίσει ο Χριστός κάποιους πιστούς οικονομικά εύρωστους, ώστε να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Η δεύτερη σκέψη είναι να πάρουμε άδεια ανεγέρσεως και να ρίξουμε τα θεμέλια με όσα χρήματα περισσέψουν. Και στη συνέχεια σιγά- σιγά και όποτε μπορούμε να ανεγείρουμε τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής! Με την προσευχή μας θα δείξει ο Κύριος τι πρέπει να κάνουμε. Προς το παρόν το σπήλαιο εξυπηρετεί τις ανάγκες..."

Ο ταπεινός αυτός ασκητής της Μαρτινίκας συνηθίζει να επισκέπτεται μία φορά τον χρόνο το Περιβόλι της Παναγίας μας, το Άγιο Όρος. Πολλοί είναι οι Αγιορείτες Πατέρες που τον φιλοξενούν και τον ενισχύουν παντί τρόπω και κυρίως με τις προσευχές τους. "Παίρνω δύναμη από κάθε προσκύνημα. Νιώθω κάθε φορά πως οι προσευχές των γερόντων θωρακίζουν την καλύβα και το σπήλαιο. Έχω την αίσθηση της ένωσης των προσευχών μου μ' αυτές που αναδύονται από το λιβανωτό της Μητέρας Παναγίας που διατηρεί αιώνες τώρα στο θαυμαστό Περιβόλι Της" μας λέει.

Αυθόρμητα τον ρώτησα εάν στην προσπάθειά του έχει αρωγό τον Μητροπολίτη του.
Αρχικά διέκρινα στο πρόσωπό του μία έντονη πικρία, την οποία, ωστόσο φρόντισε με περίσσεια δεξιοτεχνία να συγκαλύψει μόλις αντιλήφθηκε πως την κατάλαβα "Τι να πρωτοκάνει ο Επίσκοπός μας; Που να τρέξει και που να βοηθήσει; Στ' αλήθεια δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις απ' αυτόν. Κάνει ότι μπορεί. Ελπίζω κάποτε να μας επισκεφθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας. Όταν υπάρχει εμφανής δυσκολία μεταφοράς των μηνυμάτων και των εγκυκλίων τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς; Προσεύχομαι γι' αυτόν καθημερινά..."

Του ζήτησα την ευλογία να ξαναδημοσιεύσω μαζί με τις ευχαριστίες του προς τους πιστούς που στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια ανεγέρσεως και το λογαριασμό που ανοίξαμε το 2006 στο όνομά του στην Εθνική Τράπεζα.

"Η Ορθόδοξη Ελλάδα πορεύεται στον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά. Χρειάζεται εμείς που την αγαπούμε να τη στηρίξουμε, ώστε να φθάσει στην ανάσταση. Δεν είναι σωστό και πρέπον να ζητάμε τούτες τις ώρες από τους Έλληνες βοήθεια" είπε ο π. Λάζαρος. Η θέση του με ξάφνιασε. Του εξήγησα όμως, πως υπάρχουν και πολλοί αναγνώστες της εφημερίδος στο εξωτερικό που πληροφορούνται μέσω της ιστοσελίδας μας αλλά και από την αποστολή της εφημερίδας τις ειδήσεις που αφορούν την Ορθοδοξία. Υπάρχουν ακόμη και ιεραποστολικοί σύλλογοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον.
Τελικώς καταφέραμε και τον πείσαμε πως θα έπρεπε να παρουσιάσουμε μαζί με τη διεύθυνσή του και το λογαριασμό. Τρέφουμε μάλιστα την ελπίδα πως η προσπάθεια που καταβάλλει θα τύχει και πάλι της δικής μας ανταπόκρισης στην ενίσχυση του έργου ιεραποστολής που κάνει ο ταπεινός αυτός γυρολόγος του πνεύματος και ζηλωτής της θυσίας π. Λάζαρος Φιλογένης.


Διονύσης Μακρής
Fr Lazare Philogene
Quartier bois Lezard
97226 MORNE VERT
(CAVBET MARTINIQUE)
Τηλ. 00596696344321 και 00596696949125
Λογαρισμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΕΤΕ) 449/952754-09 (Alain Philogene)

Δεν υπάρχουν σχόλια: