Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Κερκυραϊκές ορθοπεταλιές

«Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι», λέει –πολύ ορθά- μια λαϊκή παροιμία. Θα μπορούσε άραγε ποτέ ο Έλληνας να πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά του με ποδήλατο, αφήνοντας πίσω του την ευκολία και την άνεση που του εξασφαλίζει η κυκλοφορία με το αυτοκίνητό του; Δύσκολα θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση! Κι όμως, αν συνειδητοποιούσαμε το τεράστιο όφελος που θα είχαμε, τόσο στην τσέπη μας, όσο και στην υγεία μας, από την συχνή χρήση του ποδηλάτου, τότε πιθανόν να το εντάσσαμε για καλά στις καθημερινές μετακινήσεις μας.

Η Κέρκυρα κάνει την αρχή, βάζοντας πρώτη το ποδήλατο στη ζωή των πολιτών της. Συγκεκριμένα, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο νησί των Φαιάκων, ξεκινώντας την πιλοτική του λειτουργία, το πρώτο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης.

Το EasyBike, -όπως αποκαλείται το εν λόγω σύστημα-, περιλαμβάνει 100 ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε 8 σταθμούς μίσθωσης στην πόλη. Οι κάτοικοι της πόλης του νησιού καθώς και οι επισκέπτες της μπορούν να τα χρησιμοποιούν, αφήνοντας πίσω την πολυέξοδη μετακίνηση με τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα οχήματα. Μάλιστα, οι μόνιμοι κάτοικοι, αν το επιθυμούν, μπορούν να αποκτήσουν από τον Δήμο μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα συνδρομητή, η οποία τους εξασφαλίζει διαρκή πρόσβαση στα ποδήλατα. Από την άλλη πλευρά, οι περιστασιακοί χρήστες και οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στους σταθμούς μίσθωσης, ώστε να παραλάβουν ένα ποδήλατο, ενώ στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα –αφού ολοκληρώσουν τη δουλειά ή τη βόλτα τους-, να το επιστρέφουν σε έναν από τους «ποδηλατικούς» σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη της Κέρκυρας.

Πρόκειται για ένα σύστημα πλήρως αυτοματοποιημένο, -που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων-, το οποίο παρακολουθείται ηλεκτρονικά από ειδικό λογισμικό διαχείρισης, ενώ η ανάπτυξη του έγινε από την BRAINBOX Πληροφορική, εταιρία με μεγάλη εμπειρία σε συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων.

Στην Ευρώπη ο θεσμός της μίσθωσης ποδηλάτων έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορύφωσή του. Πλέον και στην Ελλάδα καταβάλλονται προσπάθειες από τις δημοτικές αρχές για την ανάπτυξή του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο καταδεικνύει τη σημασία, αλλά και την ευκολία του να κινείται κανείς με ποδήλατο μέσα στην πόλη!

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα σπεύσετε στο γκαράζ να πάρετε το αυτοκίνητό σας, κάντε και μια δεύτερη σκέψη! Το ποδήλατο αποτελεί την καλύτερη λύση, για τις κοντινές κυρίως μετακινήσεις μας. Και το κυριότερο; Είναι φιλικό, τόσο για το φυσικό μας περιβάλλον και την υγεία μας, όσο και για την τσέπη μας!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: