Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η θέα της φύσης απαλύνει τον πόνο των καρκινοπαθών

Ερευνητές μέτρησαν ότι οι φωτογραφίες ειδυλλιακών τοπίων έχουν σαφώς καταπραϋντική επίδραση στους ασθενείς


Oι εικόνες της φύσης, είτε από το μπαλκόνι ενός δωματίου που «βλέπει» σε κήπο είτε σε ένα μεγάλο πόστερ ανηρτημένο σε τοίχο, βοηθούν στη μείωση του πόνου στους καρκινοπαθείς. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Οσοι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα επαφής έστω και με ένα τμήμα κήπου ή με το κελάηδισμα των πουλιών, αλλά και όσοι αντίκριζαν μεγάλες φωτογραφίες με τοπία (ιδίως τους επιβλητικούς καταρράκτες της Βικτόρια στον ποταμό Ζαμβέζη στην Αφρική) πονούσαν αισθητά λιγότερο απ΄ όσους καρκινοπαθείς νοσηλεύονταν σε κλειστά και «κλασικά» νοσοκομειακά δωμάτια.

Οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις ασθενών που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και κατόπιν σε βιοψία, μια επώδυνη επέμβαση κατά την οποία ο μυελός λαμβάνεται από μια μεγάλη βελόνα που εισχωρεί στο πίσω μέρος των οστών της λεκάνης. Η διαδικασία μπορεί να πάρει ως και δέκα λεπτά, γι΄ αυτό συνήθως γίνεται στον ασθενή τοπική αναισθησία. Ορισμένοι υποβλήθηκαν στη θεραπεία στο σύνηθες νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ άλλοι ήρθαν σε επαφή με εικόνες και ήχους από υπαίθριους χώρους, δηλαδή στη γαλήνη που προσφέρει ένας καταπράσινος κήπος, αλλά και στην «εικονική» ηρεμία την οποία καταγράφουν οι φωτογραφίες τοπίων- ορεινών, πεδινών ή συχνά με νερά. Οι ερευνητές μέτρησαν την ένταση του πόνου και διαπίστωσαν ότι όσοι κοιτούσαν τις εικόνες των φυσικών τοπίων πονούσαν λιγότερο.

Η ένταση του πόνου σε αυτούς που εκτέθηκαν σε εικόνες και ήχους της πόλης ήταν ίδια με όσους έλαβαν τη θεραπεία με τη συνήθη διαδικασία στο νοσοκομείο. Τα ευρήματα αυτά της μελέτης αποδεικνύουν ότι δεν είναι απαραίτητο απλώς να αποσπάς την προσοχή του ασθενούς για να ανακουφίζεται από τον πόνο, αλλά θα πρέπει αυτό να έχει καταπραϋντικό αποτέλεσμα και να συνδέεται με προφανώς ευχάριστες καταστάσεις όπως η εκδρομή στη φύση. Δίνει επίσης ελπίδες σε όσους δοκιμάζουν άλλες τεχνικές για μείωση της έντασης του πόνου, όπως ο υπνωτισμός και η νάρκωση.

Και πάλι όμως όλες οι εικόνες της φύσης δεν είναι ίδιες. « Νομίζω πως υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες που είναι ευεργετικές και άλλες που είναι τρομακτικές . Δεν θα ήθελες να βλέπεις βράχους οι οποίοι, ενδεχομένως, να κρύβουν πίσω τους επικίνδυνα άγρια ζώα, διότι έτσι ανακαλούνται πανάρχαιοι φόβοι για την επιβίωση. Η εικόνα που διαλέξαμε εμείς ήταν μια πολύ πιο ανοικτή εικόνα με τρεχούμενο νερό, ήχους από πουλιά και από τον άνεμο ο οποίος προκαλούσε το θρόισμα των φύλων στα δένδρα» τονίζει ο Νόα Λέχτζιν, ο οποίος συντόνισε τη σχετική επιστημονική έρευνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο Τρελογιάννη μου Μπράβο για Αυτή την Ανάρτηση.