Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

«Tζαζ, όπως λέμε νερό...»

Την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ «Τζαζ + Πράξεις». Τρεις βραδιές με ισόποσα σχήματα μουσικών, κάτοχων «υπέρβαρων» βιογραφικών στο κλαμπ της τζαζ.

Ο κοντραμπασίστας, τσελίστας Λαρς Ντάνιελσον
Ο κοντραμπασίστας, τσελίστας Λαρς Ντάνιελσον

Την πρώτη βραδιά θα εμφανιστεί το τρίο του Γερμανού σαξοφωνίστα Μίκαελ Χoρνστάιν. Τη δεύτερη, του Σουηδού κοντραμπασίστα, τσελίστα και συνθέτη Λαρς Ντάνιελσον. Από σκηνής θα συμπράξει με τον πιανίστα και ντράμερ Σταύρο Λάντσια και τον κιθαρίστα Τζον Παριτσιέλι. Το φεστιβάλ θα κλείσει με την εμφάνιση των Λουίς Σκλαβίς (κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο), Ανρί Τεξιέ (κοντραμπάσο) και Αλντο Ρομάνο (ντραμς).

Οι Ανρί Τεξιέ (κοντραμπάσο), Λουίς Σκλαβίς (κλαρινέτο, σοπράνο  σαξόφωνο), και Αλντο Ρομάνο (ντραμς)
Οι Ανρί Τεξιέ (κοντραμπάσο), Λουίς Σκλαβίς (κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο), και Αλντο Ρομάνο (ντραμς)

Δείτε τις συνεντεύξεις που έχουμε με τον Λάρς Ντάνιελσον και τον Λουίς Σκλαβίς και ως μίνι μανιφέστο της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Ο Λαρς Ντάνιελσον και η «Tarantela» (τίτλος του τελευταίο του άλμπουμ) του κατάφεραν να ενεργοποιήσουν ένα κοινό, αμύητο στη τζαζ, ώστε να ενδιαφερθεί για την αφεντιά της. Ο κοντραμπασίστας, τσελίστας δέχτηκε ν’ απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων γύρω από το είδος της μουσικής που ερμηνεύει.

Τι δεν είναι η τζαζ μουσική;

Στάσιμη. Η τζαζ είναι τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στους μουσικούς και το κοινό που αναπτύσσεται μόνο μέσω της εξέλιξης. Τζαζ είναι η εξήγηση αισθημάτων και διαθέσεων μιας δεδομένης στιγμής. Αυτό την κάνει τόσο γοητευτική.

Γιατί ονομάσατε το τελευταίο σας άλμπουμ «Tarantella»;

Νέος, όταν σπούδαζα τσέλο μ’ άρεσε να παίζω ένα κομμάτι με το ίδιο όνομα. Νομίζω πως η ηχώ της λέξης είναι πολλή όμορφη.

Ερχεστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

Οχι. Εχω εμφανιστεί μαζί με τον Ζμπίγκνιου Πράισνερ σε συναυλία του στην Αθήνα. Εχω εμφανιστεί δύο φορές στη Θεσσαλονίκη.

Πότε αποφασίσατε πως το μπάσο είναι ένα με τη μοίρα σας σ’ αυτή τη ζωή;

Μάλλον αργά, στα 20. Μέχρι τότε είχα σπουδάσει τσέλο, κιθάρα και όργανο «Χάμοντ».

Λουίς Σκλαβίς

Ο κυρίως κλαρινετίστας Λουίς Σκλαβίς έχει συνεργαστεί με αμέτρητες «κορυφές» της τζαζ. Εχει ογκώδη δισκογραφία. Εχει εμφανιστεί σε αμέτρητα «σπίτια» της τζαζ σ’ όλο τον κόσμο. Είναι τοπ μουσικός. Στην πρόκληση ν’ απαντήσει: «τι είναι τζαζ;» είπε: «Δεν έχω ιδέα. Είναι κομμάτι από το παζλ της φύσης. Είναι μια φυσική ανάγκη. Οπως το νερό. Οταν διψάς, πίνεις λίγο».

Εχετε συνεργαστεί με πλήθος διάσημων μουσικών της τζαζ. Ποιος είναι εκείνος που σας αναβάθμισε ψυχικά αλλά και τεχνικά;

Δεν έχω ιδέα. Δεν πιστεύω στον Θεό.

Ποιος σας είπε να γίνετε κλαρινετίστας;

Εγώ. Σε ηλικία 9 ετών είπα στους γονείς μου να βρουν ένα ωδείο. Οταν το έκαναν, ο μοναδικός δάσκαλος που υπήρχε διαθέσιμος ήταν εκείνος του κλαρινέτου. Σκέφτομαι πως αν τότε είχα συναντήσει έναν καθηγητή φλάουτου ή κιθάρας θα είχα μάθει φλάουτο ή κιθάρα.

Τι θεωρείτε νέο στην τζαζ σήμερα;

Τους νεαρούς μουσικούς που μαθαίνουν να εξελίσσουν το πάθος, το ταλέντο τους. Μ’ αρέσει να δουλεύω μαζί τους. Πάντως δεν θεωρώ πως σ’ έναν άνθρωπο, όσο μεγαλώνει η ηλικία στενεύει και η αντοχή στο νέο.

  • Στο αίθριο
    Οι συναυλίες στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας έχουν ως ώρα έναρξης τις 9.30μ.μ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: