Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μάξιμος Κοζλόφ "Μάρτυρας του Χριστού ο π. Δανιήλ"


Ο προϊστάμενος της εκκλησίας της Αγίας Μάρτυρoς Τατιάνας, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, καθηγητής
της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, πρωθιερέας Μάξιμος Κοζλόφ, πιστεύει ότι ο π. Δανιήλ Σισόγιεφ, πέθανε ως μάρτυρας για τον Χριστό και με το θάνατό του κάλεσε τους ανθρώπους να μην είναι αδιάφοροι.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το σημαντικό πράγμα για το oποίο πρέπει να διατηρήσουμε την ευγνωμονούσα μνήμη μας για τον πατέρα Δανιήλ, και, κατά κάποιον τρόπο, μία μομφή για μας, είναι η μη αδιαφορία του, - δήλωσε ο πατέρας Μάξιμος.
Για τον π. Μάξιμο το έργο της σωτηρίας των άλλων ανθρώπων, της Ευαγγελικής αλήθειας, της γνησιότητας της χριστιανικής μαρτυρίας, αποτελούν υπενθυμίσεις για το ότι πρώτ’ απ’ όλα είμαστε πολίτες του Ουρανού και για τον Ουρανό πρέπει να ζούμε-δεν ήταν μια ρητορική φράση. Να μας δώσει ο Θεός να τα θυμόμαστε όλα αυτά».
Σύμφωνα με τον πατέρα Μάξιμο, ο πατέρας Δανιήλ, κήρυσσε το Ευαγγέλιο μεταξύ μουσουλμάνων και σχισματικών, και επίσης ετοίμαζε χριστιανική μαρτυρία για τoυs αδιάφορους για την εκκλησιαστική ζωή συμπατριώτες του.



«Oυτε σ’ όλα και oύτε πάντα, όπως και πολλοί άλλοι, συμφωνούσα με τις απόψεις του πατέρα Δανιήλ, δε θα πω ότι τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα – σημείωσε ο πατέρας Μάξιμος. Αλλά η κύρια επιβεβαίωση, η κύρια μαρτυρία ότι η πίστη του και η διδασκαλία του δεν ήταν μόνο στα λόγια. Ο Kύριος, δεν επιλέγει τυχαία τους μάρτυρες του, και σ’ αυτό εμείς ως χριστιανοί δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε».

Επίσης, ο πατέρας Μάξιμος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο δολοφόνος θα βρεθεί και «όλα θα ονομαστούν με τα δικά τους ονόματα, και δεν θα ακολουθούν συλλογισμούς πολιτικής ορθότητας ότι οι δολοφόνοι δεν έχουν ούτε εθνικότητα ούτε θρησκεία».

«Πρέπει να επιδιώξουμε, αυτές οι ομάδες και κοσμοθεωρίες, οι οποίες επιτρέπουν στους οπαδούς τους το φόνο των ιερέων, να τεθούν εντελώς εκτός νόμου στη χώρα μας», - τόνισε ο ιερέας.
Ο Προϊστάμενος της πανεπιστημιακής εκκλησίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο πατέρας Δανιήλ είναι μάρτυρας για τον Χριστό με την κυριολεκτική σημασία της λέξης», ενώ σημείωσε ότι ο δοξασμός των μαρτύρων στην Εκκλησία δεν σημαίνει την αγιοποίηση των προσωπικών πεποιθήσεων του ανθρώπου, αλλά το καλύτερο που μας άφησε ως μνήμη πρέπει να πάρουμε σαν ένα παράδειγμα.
«Και το αδύναμο του ανθρώπου θα διαλυθεί από μόνο του, όπως σε μια εικόνα μένει μόνο o Άγιος του Θεού, στον οποίο προσευχόμαστε και από τον οποίο μαθαίνουμε», - κατέληξε ο Πατέρας Μάξιμος.
Να αναφερθεί, επίσης, ότι στις 19 Νοεμβρίου ένας ένοπλος μασκοφόρος εισέβαλε σε εκκλησία και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον ιερέα Δανιήλ Σισόγιεφ, στον ναό του αποστόλου Θωμά, στη Μόσχα, γνωστό για το ιεραποστολικό του έργο με τους νέους.
Χθες, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2009 τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του π. Δανιήλ Σισόγιεφ, όπου προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ίστρας κ. Αρσένιος.
Στην εξόδιο ακολουθία του π. Δανιήλ συμμετείχαν πολλοί ιερείς, αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι που ήρθαν να αποχαιρετήσουν τον πατέρα Δανιήλ και δεν μπορούσαν να χωρέσουν στην εκκλησία, προσεύχονταν έξω από τον ναό.
Σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων, οι περισσότεροι πιστοί πήγαιναν από το σταθμό του μετρό μέχρι το ναό, κρατώντας λουλούδια, εικόνες και ψέλνοντας πασχαλινούς ύμνους.

Τέλος, μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, στον ναό έφτασε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο οποίος τέλεσε Τρισάγιο για τον πατέρα Δανιήλ, και αμέσως μετά ο ιερέας ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Κούντσεβσκογιε.

΄Ας έχουμε την ευχή του




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: