Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

مارسيل خليفة: لا مكان سوى الوحدة والموسيقى

1951: γεννήθηκε o Μαρσέλ Χαλίφε σε ένα χωριό της Περιφέρειας Όρους Λιβάνου.
1975: γράφει μουσική για την χορογραφική παράσταση του Καρακάλλα «Παραδόξων Θαύματα».
1977: ο πρώτος δίσκος «Υποσχέσεις από τη Θύελλα» στο Παρίσι, περιλαμβάνει ποιήματα του Νταρουίς. Ξεκινά η φάση του πολιτικού τραγουδιού που θα κορυφωθεί το 1983 με το έργο «Αχμέτ ο Άραβας».
1986: στο έργο «Αντιδικία» δοκιμάζει τη σύνθεση μουσικής για δύο ούτια. Παρουσίασε το έργο σε 70 πόλεις ανά τον κόσμο, και αποτέλεσε κομβικό σταθμό για την εργογραφία του προλογίζοντας έργα σαν το «Κοντσέρτο της Ανδαλουσίας» το 2000, «Ανατολή» το 2006, και «Τακσίμια» το 2007.
2009: το έργο «Αραβικό Κοντσέρτο» παρουσιάζεται στη Σκάλα του Μιλάνο με μαέστρο τον Lorin Maazel.
Ίσως είναι ο πιο διάσημος πολιτικός μουσικός και τραγουδιστής εν ζωή στον αραβικό κόσμο. Στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου εγκαταλείπει το χωρίο του και κατοικεί στη Δυτική Βηρυτό (που ήταν τόπος των Αριστερών).
Λέγει: «Όλα άλλαξαν. Δεν έχω τόπο εκτός από τη μοναξιά μου και τη μουσική μου». Δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ της Αντίστασης, πάσης φύσεως. Επισημαίνει σημαντικούς γι’ αυτόν αγώνες: από την απελευθέρωση της πατρίδας ως την απελευθέρωση του ατόμου. Από τα κοινωνικά ζητήματα μέχρι την απελευθέρωση του σώματος και της σκέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: