Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

Η διατροφή που συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς – Ποιες τροφές ξεχωρίζουν

 

Ακόμη και μικρές, καθημερινές αλλαγές στο πιάτο μας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες – φυσικές φυτικές ενώσεις που συναντώνται σε τρόφιμα όπως ο καφές, το τσάι, τα μούρα και το ελαιόλαδο – συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς σε βάθος χρόνου.

Οι πολυφαινόλες είναι ήδη γνωστές για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στον εγκέφαλο, τη λειτουργία του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής. Η παρούσα έρευνα έρχεται να ενισχύσει αυτά τα ευρήματα, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίσιμο παράγοντα: τη συμβολή τους στην επιβράδυνση της αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου όσο μεγαλώνουμε.

Τι έδειξε η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα του King’s College London, με επικεφαλής τον Δρ. Yong Li, παρακολούθησε περισσότερους από 3.100 ενήλικες για χρονικό διάστημα που έφτασε περίπου τη δεκαετία. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολυφαινολών παρουσίαζαν καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Οι δύο αυτοί δείκτες θεωρούνται καθοριστικοί για την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της καθημερινής διατροφής ως προστατευτικού παράγοντα για την υγεία της καρδιάς.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: