Υποφέρεις από πονοκεφάλους, ταχυκαρδία ή υψηλή πίεση;
Το παιδί σου παρουσιάζει υπερκινητικότητα;
Το MSG, το βασικό συστατικό στους κύβους και σκόνες ζωμών (λαχανικών, κότας, βοδινού κ.ά.), το οποίο κρύβεται σχεδόν σε κάθε αλμυρό, συσκευασμένο τρόφιμο — πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμα φαγητά, κινέζικο, φαστ φουντ, γιαχνιστά από ψησταριές κ.λπ.
Πρόκειται για ένα πρόσθετο που ανακάλυψε το 1908 ο Ιάπωνας χημικός Kikunae Ikeda, στην προσπάθειά του να εντοπίσει την πέμπτη γεύση — πέρα από το αλμυρό, γλυκό, ξινό και πικρό. Την ονόμασε UMAMI.
Το συστατικό αυτό είναι το Γλουταμινικό Μονονάτριο ή MSG. Ο τρόπος που δρα στον οργανισμό μας είναι ενεργοποιώντας υπερβολικά τους αισθητήρες γεύσης στη γλώσσα, κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι αυτό που τρώμε είναι πολύ πιο εύγευστο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν "ξυπνάει" μόνο τη γλώσσα μας — αλλά και άλλα όργανα του σώματος. Έτσι, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, πονοκεφάλους και αυξημένη πίεση μετά την κατανάλωσή του. Στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.
Έρευνες δείχνουν ότι σε υψηλές δόσεις (ιδίως στα παιδιά) μπορεί να υπάρξουν ακόμα και νευρολογικές επιπτώσεις.
Το MSG μπορεί να αναγράφεται συγγαλιμένα εκτός από “γλουταμινικό μονονάτριο” και ως “E621” ή υδρολυμένες πρωτεΐνες, εκχύλισμα μαγιάς κλπ
Κώστας Κακογιάννης
Ό,τι Κόψει ο νους του Κωστάκη
Ταχυκαρδιά, Πονοκέφαλος, Υπερκινητικότητα;
Ίσως φταίει αυτό!
2 σχόλια:
Η ζάχαρη, η γλουτενη και τα γαλακτοκομικά από αγελάδα δημιουργούν πάρα πολλά ζητήματα σε βάθος χρόνου.
... εκχύλισμα μαγιᾶς•
μὰ... ϕυσικά... !
κι ἔμοιαζε τόσο ἀθῶο...
(θένκς ε λότ... !!)
Δημοσίευση σχολίου