Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025

«Ιωάννης Θεολόγος και Αποκάλυψη» ~

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

______
Ο ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ ο Θεολόγος (26 Σεπτεμβρίου), τον οποίο η εκκλησία ονομάζει «θεολόγο θεοδίδακτο», είναι ο τελευταίος από τους 4 ευαγγελιστές.
Τον καιρό που ζούσε εξόριστος στην Πάτμο (96 μ.Χ.) έγραψε ένα εσχατολογικό βιβλίο, την "Αποκάλυψη", το οποίο με την αινιγματική και εξόχως ποιητική του αφήγηση, συγκίνησε όχι μόνο ειδικούς μελετητές αλλά και μεγάλους λογοτέχνες.
Δεν είναι τυχαίο που καταπιάστηκαν με τη μετάφραση (ή «μεταγραφή» της) στα Νέα Ελληνικά και οι δύο μεγάλοι νομπελίστες ποιητές μας, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης.
◆ Όταν δημιουργήθηκε σταδιακά ο κανόνας της Καινής Διαθήκης (3ος-4ος αι.), η Αποκάλυψη συμπεριλήφθηκε σε αυτόν ως τελευταίο της βιβλίο. Έτσι τα τελευταία της λόγια είναι το τέλος ολόκληρης της αγίας Γραφής (22,20):
📜 ❝ ΛΕΓΕΙ ὁ μαρτυρῶν ταῦτα· ναὶ ἔρχομαι ταχύ.
ἀμήν, ναὶ ἔρχου, Κύριε Ἰησοῦ. ❞
______
Παραθέτουμε παρακάτω μαζί με το πρωτότυπο κείμενο (κεφ. 5) ένα μικρό απόσπασμα από τη «μεταγραφή» της Αποκάλυψης του Γ. Σεφέρη (εκδ. Ίκαρος).
 
 Μπορεί να είναι εικόνα το Δυτικό Τείχος και κείμενο