Η Ελένη Πλαχούρα και ο Βασίλης Ρήτας άφησαν τις μεγαλουπόλεις και τις κατασκευαστικές εταιρείες για να ακολουθήσουν την κοινή τους αγάπη για τη μελισσοκομία.
Το αποτέλεσμα; Να ζουν κοντά στη φύση παράγοντας προϊόντα μελιού, μοναδικά στο είδος τους.
Τους συνάντησα πριν αρκετό καιρό σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ήπειρο όπου ξεναγώντας με στο πρότυπο βιολογικό τυποποιητήριο τους στον Κατσικά Ιωαννίνων μου μίλησαν για τη μελισσοκομία. Ο λόγος τους τότε αλλά και πρόσφατα που ξαναμιλήσαμε ήταν τόσο γοητευτικός, σχεδόν ερωτεύσιμος, ικανός να πείσει ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό οπαδό της αστικής ζωής να τα παρατήσει όλα και να πάρει τα βουνά. «Μέχρι το 2014 δεν είχαμε καμία σχέση με τη μελισσοκομία. Γνωριστήκαμε ως μηχανικοί σε ένα ραντεβού για δουλειά. Με τον καιρό γίναμε ζευγάρι και στην αρχή πήραμε από δύο μελίσσια ο καθένας, έτσι για χόμπι. Στη συνέχεια όμως η μαγεία όλης αυτής της διαδικασίας μας συνεπήρε. Έτσι κι αλλιώς, ως ντόπιοι, από παιδιά αγαπούσαμε τη φύση και ιδιαίτερα την ομορφιά των βουνών της Ηπείρου. Η αγάπη μας αυτή όμως έγινε δίψα για γνώση και εξέλιξη πάνω στην παραγωγή ενός πραγματικού θαύματος της φύσης.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Από τα εργοτάξια στο διάβασμα και στις βουνοκορφές
Η Ελένη είναι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αγγλία και ο Βασίλης σπούδασε και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία ως μηχανολόγος μηχανικός. Με τη μελισσοκομία όμως έκαναν μια εντελώς νέα αρχή στη ζωή τους, σε όλα τα επίπεδα. Για τις ανάγκες αυτής της επανεκκίνησης λοιπόν διάβασαν και έψαξαν πολύ. Ασχολήθηκαν σοβαρά και επαγγελματικά χωρίς όμως ποτέ να χάσουν το ρομαντισμό τους.«Πριν 10 χρόνια παρακολουθήσαμε σεμινάρια στο Αριστοτέλειο στη σχολή Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας. Εκεί μάθαμε πως να παράγουμε βιολογικό μέλι με ορθές πρακτικές νομαδικής μελισσοκομίας.» εξηγούν για το πως ξεκίνησαν αλλά και για το πως προέκυψε και το όνομα τους: NOMAD Honey. «Από τότε δεν έχουμε σταματήσει να ενημερωνόμαστε, να διαβάζουμε, να ψαχνόμαστε κ.ο.κ. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, αν θέλεις να παράγεις ποιοτικά προϊόντα και παράλληλα να σέβεσαι τη φύση. Δεν είναι τυχαίο που μας τράβηξε η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι μέλισσες είναι μηχανικοί, σαν εμάς. Κατασκευάζουν τις κυψέλες με ασύλληπτη ακρίβεια και φοβερή λεπτομέρεια.», τονίζουν. Το μέλι έτσι ακριβώς όπως το δίνουν οι ίδιες οι μέλισσες
Στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου όπου βρίσκονται τα μελίσσια της NOMAD Honey ευδοκιμούν 1.700 είδη και υποείδη αρωματικών φυτών και βοτάνων. Πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες ζώνες βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Το 1/6 των φυτών της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και αυτό κάνει τη δουλειά μας δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα. Ο φυσικός πλούτος που υπάρχει εδώ κάνει τα μελίσσια πολύ δραστήρια αυτό να σημαίνει όμως ότι παίρνουμε υπερποσότητες μελιού. Αντιθέτως, για να κρατηθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, το μέλι που βγαίνει είναι ελάχιστο και θέλει μπόλικο κόπο.» περιγράφει η Ελένη.
«Είναι σκληρό αλλά και γοητευτικό να ανεβαίνεις καθημερινά στα 1.400 μέτρα υψόμετρο, να περπατάς σε γκρεμούς και να κουβαλάς το βράδυ για να μεταφέρεις τα μελίσσια. Το αποτέλεσμα που προκύπτει όμως μας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Αγνά και πλήρως ανεπεξέργαστα, τα μέλια μας είναι πλούσια σε αρώματα, γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. Εμείς αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να βοηθάμε και να φροντίζουμε τις μέλισσες. Πρακτικά υπηρετούμε τις φυσικές τους διαδικασίες χωρίς να παρεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση με τεχνητούς τρόπους, με χημικά κ.ά. Κι εκείνες βέβαια μας το ανταποδίδουν με τον πιο γλυκό τρόπο.» συμπληρώνει ο Βασίλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου