Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Συγκλονίζει ο π. Στυλιανός Καρπαθίου

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... επιδρομές αλλοφύλλων...

σήμερα, Πέμπτη, πρώτη μας παράκληση, αφού ο ιερέας μας είναι υπεύθυνος γιά όλα τα χωριά τής περιοχής,
(κάποια από τα οποία έχουν περισσότερες από μία εκκλησίες, εκτός από τα 'ξωκκλήσια τους,
ενθύμιο άλλων εποχών και καιρών)

και μέσα στον ναό είμασταν μετρημένοι στα δάχτυλα,
μετά βίας και τών δύο χεριών, μαζί με τον παπά και τους ψάλτες...

ενώ έξω, πλήθος δικών και ξένων τουριστών απολάμβαναν ανυποψίαστοι τον περίπατό τους...

κι εμείς οι λίγοι τί να πιάσαμε άραγε
από τα μεγάλα πού τελούνταν εκεί...

ανάμεσά μας ... ;

Βασίλειος είπε...

Πανάξιος ιερέας , θεολογικά και πνευματικά συγκροτημένος , με πολύτεκνη οικογένεια, με άρτια επιστημονική κατάρτιση , με παρρησία λόγου και αγάπη απεριόριστη για τον Τριαδικό Θεό και τη Πατρίδα .

Τιμάει όσο λίγοι - δυστυχώς - το μαύρο ράσο και προκαλεί θλίψη στους εναπομείναντες πιστούς Έλληνες η αυθόρμητη σύγκριση με τον λόγο και τις πράξεις ιεραρχών και προκαθημένων .

Αυτό που είπε για τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Άγιον Όρος για άνδρες ( το τόνισε αυτό το άνδρες και ελπίζω να μην εννοούσε τοιούτους ) με χρήματα της ΕΕ είναι άκρως ανησυχητικό και κρούει κώδωνα κινδύνου . Η στάση των μεγάλων μονών του Αγίου Όρους και ειδικά της Μεγίστης Λαύρας, της Μονής Βατοπεδίου , Ιβήρων και άλλης μίας που ξεχνώ , στο θέμα της στρατιωτικής - αστυνομικής επέμβασης μέσα στο Άγιον Όρος για το θέμα της Εσφιγμένου απέναντι στη πλειοψηφία των 16 άλλων Μονών που είπαν ΟΧΙ στη κρατική βία μέσα στο Περιβόλι της Παναγίας και ζήτησαν λεπτομέρειες για το σχέδιο επέμβασης , μας προϊδεάζουν για τις εξελίξεις.
Το 1982 που επισκέφθηκα τη Μεγίστη Λαύρας η φιλοξενία των λαικών ήταν απλή και ζεστή και γεμάτη αγάπη. Την ξαναεπισκέφθηκα μετά από 34 χρόνια και βρήκα δωμάτια φιλοξενίας με ατομικό μπάνιο και ντους και όλες τις ανέσεις που έγιναν με λεφτά της ΕΕ και θυμήθηκα τα λόγια του πατρός Ιουστίνου από τη Μονή στο φρέαρ του Ιακώβ όπου μαρτύρησε ο Άγιος Φιλούμενος , που μας έλεγε ότι είχε αγοράσει τη γη που ήταν το μέρος που γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ήθελε να φτιάξει Ναό προς τιμή Του. Τότε τον επισκέφθηκε ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και προσφέρθηκε να του δώσει όλα τα χρήματα που χρειαζόντουσαν για την ανέγερση του ναού, αλλά ο πάτερ Ιουστίνος δεν τα δέχθηκε γιατί όπως μας είπε : " όταν κάποιος σου δίνει χρήματα πρέπει να εξετάζεις τους λόγους για τους οποίους το κάνει και τι απαιτήσεις θα έχει μετά και δικαιώματα " .