Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Άγιον Όρος: Δεήσεις για τους σεισμούς και λιτανείες για τη λειψυδρία αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα


Αναστάτωση στο Περιβόλι της Παναγίας από τις απανωτές σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται επί 1,5 μήνα – Οι αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητας

Σε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία βρίσκονται οι μοναχοί του Αγίου Όρους από τους διαδοχικούς σεισμούς που ταρακουνούν του Περιβόλι της Παναγίας.  Σήμερα το απόγευμα μάλιστα σημειώθηκαν δύο απανωτές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,2 και 4,3 Ρίχτερ στις 16.24 και στις 16.39 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί που ωστόσο κάποιοι από αυτούς έγιναν αισθητοί. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε ένα μικρό ρήγμα στις δυτικές ακτές της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο βρίσκεται σε έντονη διέγερση.

Η Ιερά Κοινότητα στη σημερινή συνεδρίασή της ασχολήθηκε και με το θέμα των σεισμών και αποφάσισε να σταλεί εγκύκλιος στα μοναστήρια, σύμφωνα με την οποία θα γίνονται δεήσεις για τους σεισμούς, από σήμερα κιόλας. Στις καθημερινές παρακλήσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, θα προστίθεται και δέηση για εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας.

Με την ίδια εγκύκλιο ζητείται από τα μοναστήρια να κάνουν λιτανείες για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το Άγιον Όρος. Ο άνυδρος χειμώνας, η απουσία έργων υποδομής, η ελλιπής συντήρηση των αγωγών που φεύγουν από τις πηγές, οδήγησαν σε πρωτοφανή έλλειψη νερού. Για τον λόγο αυτό, στις Καρυές οι βάνες κλείνουν κάθε βράδυ από τις 10 ως τις 5 το πρωί της επόμενης σε μια προσπάθεια να γεμίσει η μεγάλη δεξαμενή με νερό από την πηγή Κεραμίδα.

σχόλιο: Την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 δημοσιεύσαμε την μελέτη αγιορειτών κελλιωτών πατέρων_ Περὶ τεχνητών σεισμών εις Άγιον Όρος! ...κάτι συμπτώσεις...δείτε εδω

2 σχόλια:

Ιωάννης είπε...

Πόσο καλός είναι Ο Θεός που κάνει μόνο 3-4 Ρίχτερ???
Καλή μετάνοια να έχουμε
ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ !!!

The Cave Dweller είπε...

Δεν είναι σεισμός...Είναι τα αγιασμένα λείψανα τον παλαιών ομολογητών Αγιορειτών Πατέρων που τρίζουν με αυτά που βλέπουν να γίνονται !