Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Και πάλι στο στόχαστρο το Περιβόλι της Παναγίας!


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 

 Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

 
Δύο καλλιτέχνιδες, η Sandrine Cheyrol και η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, από φεμινιστικά κίνητρα ορμώμενες δημιούργησαν ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ με θέμα την αυστηρή απαγόρευση της εισόδου λόγω του καθεστώτος του αβάτου «στο μισό πληθυσμό της γης σε μια περιοχή τεράστια σε μέγεθος σε ομορφιά αλλά και σε ιστορικό πλούτο»! Η συγκεκριμένη βιντεοταινία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Τώρα το ντοκιμαντέρ επανέρχεται στην επιφάνεια ξανά καθώς κάποια μέσα ενημέρωσης με διάφορες αφορμές προωθούν το «προοδευτικό» και «ανατρεπτικό» έργο των δύο καλλιτέχνιδων. 
 
Σήμερα (8/4) σε σχετική εκτενή συνέντευξη που παραχώρησαν δηλώνουν με περίσσιο και αθεολόγητο θράσος ότι «το Άγιο Όρος για μας που δεν μπορούμε να το επισκεφθούμε είναι ένα σύνολο απαγορεύσεων και αντιλήψεων που τοποθετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μεσαίωνα»!
 
Η Πατρίδα μας οφείλει να το καυχάται ότι «έδωσε ο Θεός» να βρίσκεται στην επικράτειά της αυτό το ευλογημένο κομμάτι γης που κουβάλησε και κουβαλά χαριτωμένους ανθρώπους! Η βαριά αγιοπατερική παράδοση της Αγιώνυμης Πολιτείας αποτελεί τον μόνο τρόπο εξουδετέρωσης της πολύπλευρης φθοράς που έχει κατακλύσει τον μάταιο τούτο κόσμο... Αν ο πνευματικός αγώνας που δίνουν αενάως οι Αγιορείτες Πατέρες στα Κελλιά τους σταματούσε, η φθορά θα μας συνέτριβε!
 
Γράφει ο αείμνηστος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Πανταζόπουλος στο εξαίρετο βιβλίο του με τίτλο «Ο ελληνικός κοινοτισμός και η νεοελληνική κοινοτική παράδοση»:
«Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν ακόμα πολλές παραδοσιακές κοινότητες, αλλ' ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται, η εξωτερική τους εμφάνιση αλλοιώνεται και το έμψυχο υλικό τους διαβρώνεται από τη μετανάστευση και την υλιστική αντίληψη για τη ζωή, σε τρόπο ώστε να κινδυνεύουν να χάσουν την παραδοσιακή πολιτιστική τους ταυτότητα. Σαν μοναδικό από κάθε άποψη υπόδειγμα επιβιώσεως γνήσιας κοινοτικής παραδόσεως στις μέρες μας προσφέρεται η κοινότητα του Αγίου Όρους».
Το άβατο του Αγίου Όρους και τα μάτια μας, λοιπόν!
 
σχόλιο: Εδώ ισχύει για τις δυο κυρίες το θεολογικότατο και ευγενές από την υπαίθρια παράδοση μας, χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι, όπως και των πολλών ερμηνειών και βαθύ ρε άι κατούρα τα πόδια σου...

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τις γυναίκες που θα ήθελαν να μπαίνουν μέσα στο Άγιο Όρος:

Ο σατανάς είναι υπερβολικά κακός και πονηρός, και το πραγματικά κακό το ονομάζει "καλό" και το πραγματικά καλό το ονομάζει "κακό".

Κυρίες μου, όταν εμείς μαθαίναμε τα τεχνάσματα με τα οποία εργάζεται ο σατανάς (για να προφυλαχτούμε από την αβυσσαλέα κακία του), εσείς δεν είχατε γεννηθεί ακόμα. Είστε πολύ ανώριμες, για να εξαπατήσετε τους πολύ εμπειρότερους από εσάς.

Παραμυθοπαρμένη είπε...

Συνεχίζοντας το ευστοχότατο σχόλιο του συντάκτη ,ας μου επιτραπεί να κεράσω ξύδι στις κυρίες...τις έπιασε αυτές και καλά λαχτάρα να πάνε στο Άγιο όρος...ας περάσουν πρώτα από καμία εκκλησία ή από κανένα μοναστήρι ν' ανάψουν κερί και να λειτουργηθούνε και ας αφήσουν τους μοναχούς στην ησυχία τους ! Που θέλουν σώνει και ντε ν' αλλάξουν την παράδοση τόσων ετών ...ξύδι και πάλι ξύδι !!!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... " είναι ένα σύνολο απαγορεύσεων και αντιλήψεων

που τοποθετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μεσαίωνα "

...

νὰ λοιπόν, μιὰ κλασσική ϕράση... πασπαρτοῦ...

ποὺ ξεκλειδώνει τὶς ἀντιστάσεις τοῦ λ ό γ ο υ ...

στρώνοντας τὸ χαλί

στὴν σ ο ϕ ι σ τ ε ί α ...

...

Θαλασσινός είπε...

Έχουν όμως και ένα δίκιο ετούτα τα μπάζα που δήθεν επικαλούνται ισότητα και δικαίωμα στην ιστορική ομορφιά. Λες και έχουν επισκεφτεί όλες τις ομορφιές του κόσμου και έχει απομείνει το Άγιο Όρος. Λες και τα κακοτράχαλα τα βράχια δεν απαντώνται αλλού.
Το μοναδικό τους επιχείρημα που αναγνωρίζω είναι πως το μεγαλύτερο τμήμα στο Άγιο Όρος αναστηλώθηκε από τα χρήματα της Ευρώπης.
Είναι χρήματα ανδρών και γυναικών, οπότε καλώς ή κακώς, - έλεγαν από τότε οι γνήσιοι Εσφιγμενίτες, - θα έρθει η ώρα που θα ζητήσουν δικαιώματα, επειδή έδωσαν τα χρήματά τους.
Ας πρόσεχαν οι Ηγούμενοι, τώρα το μαστίγιο θα τους μαστιγώνει αλύπητα, και όπως έγιναν υπηρέτες στα θέρετρα ακόμη και αιρετικών εκ της Δύσεως, θα γίνουν και υπηρέτες των γυναικών. Είναι προφητευμένο ετούτο, δεν είναι θαλασσινό δικό μου.

Θαλασσινός είπε...

... Και στο Βατικανό έχει άβατο για επίσκεψη στις γυναίκες,, για εκεί όμως μούγκα τα δήθεν δικαιώματα,,

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... οὖτε οἱ...

αὐθεντικοί Δοχειαρῖτες...

Νεκτάριος είπε...

Τα χρήματα που έδωσαν οι ευρωπαίοι δεν τους δίνουν κανένα δικαίωμα παραπάνω, από το να σιγουρέψουν ότι χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.
Άλλωστε έχουν δοθεί ευρωπαικά χρήματα σε επιχειρήσεις, σε ιδιώτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση όπου θέλουν με αφορμή τις επιδοτήσεις.

hpt300@gmail.com είπε...

Γιατι μήπως πήραν χρήματα από τη σαλεμένη δυση ΟΙ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΕΣ; Όχι

hpt300@gmail.com είπε...

Σωστά

Θαλασσινός είπε...

Ε καλά τώρα Νεκτάριε, μιλάς σαν αγαθός.
Ο διάβολος δεν πιάνεται φίλος, και εδώ δόθηκαν δικαιώματα με τη βούλα στα τραβεστόνια, χωρίς να έχουν, και δεν θα αρπάξουν από αυτά που έδωσαν; πλάκα κάνεις προφανώς, εκτός αν θέλεις να καλύπτεις τους ευροηγούμενους.

Νεκτάριος είπε...

Δέχομαι το αγαθός σαν ευχή, σαν κοπλιμέντο που δεν το αξίζω, εύχομαι ο Κύριος να με αξιώσει... Εκείνος γνωρίζει.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... πὰντως ὅταν τὰ ἔπερναν
-οἱ περισσότεροι- δὲν βλέπαν τὴν παγῖδα

(παρά μόνο τὸ τυράκι)

ξέροντας μόνον, τότε, ἀπὸ τὰ δάνεια τοῦ ἑλληνικοῦ δημοσίου
ποὺ στὸ τέλος -συνήθως προεκλογικά- χαρίζονταν...

κι ἔλπιζαν νὰ...
"κάνουν ἕργο"...
(ἡ γλυκιά καραμέλλα, μιᾶς ἐποχῆς... ὅλο ὑποσχέσεις...)

ὄχι πῶς αὐτό, δικαιολογεῖ ἀπόλυτα, τὴν... εὐθυγράμιση

μὲ ἕναν ...κόσμο...

ὕποπτο, ἤ δ η... γιὰ τόσα καὶ τόσα...

Αθηνά είπε...

Οι γνήσιοι Εσφιγμενιτες δεν έχουν πάρει ένα ευρώ. Και καλά κάνουν. Σε αντίθεση με τους κατσουλιερηδες που έχουν πάρει εκατομμύρια. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος της δημιουργίας του από τον αρχιαιρεσιαρχη Βαρθολομαίο.

Παραμυθοπαρμένη είπε...

Ποιοι είναι οι γνήσιοι εσφιγμενιτες; Αυτοί που βρίζουν όπου σταθούν και βρεθούν τους σύγχρονους Αγίους μας ;

Άγνωστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... δυστυχῶς...

μιὰ τραγική ἱστορία...



ὄμως, κάπως ἔτσι, πέϕτουν καὶ οἱ μᾶσκες...

(ἔνθεν καὶ ἔνθεν...! )