Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος
Σκέψου να κάθεσαι στο καθιστικό του σπιτιού και να συζητάς με φίλους και γνωστούς σου ότι «οι άνδρες δεν μπορούν να γίνουν γυναίκες» και αυτή η συμπεριφορά σου κατόπιν καταγγελίας από έναν από τους παρισταμένους να καταγράφεται από την αστυνομία ως «περιστατικό μίσους»!
Φαντάσου επίσης ότι οι διωκτικές αρχές στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν προσωπικά σου περιουσιακά στοιχεία, όπως υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα για να αναζητήσουν πειστήρια του «εγκλήματος μίσους», κατάσταση που θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για τη δίωξη σου!
Tα ανωτέρω θα ζήσουν από σήμερα 1 Απριλίου 2024 οι πολίτες της Σκωτίας καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος κατά της «μισαλλοδοξίας» (Hate and Public Order Act).
Οι αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι γενικευμένες και δριμύτατες καθώς η ελευθερία της έκφρασης ακόμα και στον ιδιωτικό βίο των πολιτών θα απειληθεί θυμίζοντας το αστυνομοκρατούμενο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας!
Ακόμα και οι αντιδρώντες στον συγκεκριμένο νόμο πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτός θα εργαλειοποιηθεί από το ριζοσπαστικό λόμπυ των διεμφυλικών (trans) και θα χρησιμοποιηθεί για να ποινικοποιήσει κάθε άποψη υπέρ της δυαδικότητας των βιολογικών φύλων!
Εν αντιθέσει με το δικτατορικό καθεστώς που περιγράφει ο Geoerge Orwell στο ξακουστό δυστοπικό μυθιστόρημά του με τον τίτλο «1984», στην πραγματικότητα της Σκωτίας του 2024 δεν υπάρχει κάποιος «Μεγάλος Αδερφός» αλλά ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παίξει τον ρόλο του ρουφιάνου και να καταδώσει στην αστυνομία καθέναν που δεν συμφωνεί μαζί του. Και ακόμα χειρότερα: παρέχεται η ευχέρεια να υποβληθεί και ανώνυμη καταγγελία μέσω ενός δικτύου «κέντρων αναφοράς εγκλημάτων μίσους τρίτων» (Hate Crime Third Party Reporting Centres).
Ο Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Michael Foran ισχυρίζεται ότι η νέα νομοθεσία βάζει το ποινικό δίκαιο εντός των σπιτιών των πολιτών ακόμα κι όταν συμμετέχουν σε αμιγώς ιδιωτικές συζητήσεις! Και αναφέρει το παράδειγμα του οργισμένου με τους γονείς του εφήβου που μετά από μια έντονη διαμάχη μαζί τους για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων, τους καταγγέλλει ανωνύμως για «έγκλημα μίσους»!
Ο Πρόεδρος των Ποινικολόγων Tony Lenehan δήλωσε ότι η καταγγελία για «έγκλημα μίσους» θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στη ζωή των πολιτών. Θεωρεί επίσης ότι η νέα νομοθεσία θα αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης μετέχει στην κοινωνική ζωή καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον οποιοδήποτε ως «εγκληματίας».
Και συμπληρώνει ότι και κατά το παρελθόν συνάδελφοί του δικηγόροι πέρασαν από πειθαρχική διαδικασία, επειδή χρησιμοποίησαν σε δημόσια ακροαματική διαδικασία εντός δικαστικής αίθουσας τη φράση «κυρίες και κύριοι», η οποία θεωρήθηκε από κάποιους άκρως προσβλητική!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου