Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σπυρίδων Λίτσας: Κορυφαία ανάλυση για το ισλάμ σε 17'- Η εξήγηση για όλα όσα γίνονται σήμερα

Στην συνέντευξή μας (28-03-2024) ο καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κάνει μία συνοπτική αλλά βαθιά και περιληπτική παρουσίαση της ιστορίας εξέλιξης του Ισλάμ και της διαμόρφωσης του χαρακτήρα του κατά τις διαδοχικές χρονικές περιόδους από την ίδρυση του.

Παρουσιάζει τις διάφορες πτυχές και τάσεις στη βάση των θεολογικών αποκλίσεων και ερμηνειών που έχουν αναπτυχθεί, εν πολλοίς συγκρουόμενες μεταξύ τους αλλά με κοινή αντιληπτική θεώρηση για το ποιος πρέπει να είναι ο τελικός στόχος της συγκεκριμένης θρησκείας.



Κάνει μία εξαιρετικά βαθιά παρότι σύντομη ανάλυση των πυλώνων και των οδηγιών προς τους πιστούς σε σχέση με την συνολική αποστολή και τους τρόπους που αυτή πρέπει να υπηρετηθεί.

Ή ανάλυση του συνομιλητή μας φανερώνει την απόσταση που υπάρχει από τα πραγματικά δεδομένα εκείνωναυτών οι οποίοι είναι υποτίθεται αρμόδοι  για να διαχειριστούν το φαινόμενο το οποίο εντείνεται, ριζοσπαστικοποιείται και συνιστά όλο και μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες.

Οι ιστορικές αναφορές που κάνει στην εξέλιξη των διαφόρων σταδίων και στα παρακλάδια που αναπτύχθηκαν στην πορεία εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τα όσα γίνονται σήμερα και τα οποία έχουν τις ρίζες τους στους προηγούμενους αιώνες παρά την τακτικού χαρακτήρα προσαρμογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: