Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Τρία ελληνικά νησιά κινδυνεύουν – Οι 11 ιστορικές τοποθεσίες στην Ευρώπη που απειλούνται

Μνημεία σε Πολωνία, Ιταλία και Τουρκία, αλλά και τρία ελληνικά νησιά συγκαταλέγονται μεταξύ των 11 τοποθεσιών που κινδυνεύουν για να αφανιστούν ακόμα και μέσα στο 2024.

Τρία ελληνικά νησιά κινδυνεύουν – Οι 11 ιστορικές τοποθεσίες στην Ευρώπη που απειλούνται


Μία συναγωγή στην Ιταλία, ένα παλάτι στην Πολωνία, εκκλησίες σε Ιταλία και Τουρκία, αλλά και τρία ελληνικά νησιά συγκαταλέγονται μεταξύ των 11 ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών που κινδυνεύουν για διαφορετικούς λόγους να αφανιστούν ακόμα και μέσα στο 2024.

Κάποιες από τις τοποθεσίες, έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και υψηλή ιστορική αξία και μάλιστα το γεγονός ότι κάποια εξ αυτών περιλαμβάνονται στη λίστα προκαλεί σοκ.

Όλα αυτά τα μνημεία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία» (7 Most Endangered), το οποίο καταρτίστηκε από την ομάδα διάσωσης πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ομάδα προσπαθεί από το 2013 να προστατεύσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά που απειλείται, είτε από κατεδάφιση και ανάπλαση, είτε από παραμέληση και υπερεκμετάλλευση, είτε από πόλεμο. Ο φετινός κατάλογος υποδηλώνει ότι η επιβίωση ορισμένων μνημείων στην τρέχουσα μορφή τους δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra, καθηγητής δρ. Χέρμαν Πάρτζινγκερ, δήλωσε: «Τα επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς απειλούνται από την κατεδάφιση, την ακατάλληλη ανάπτυξη, τις ολέθριες συνέπειες φυσικών καταστροφών, την παραμέληση ή την έλλειψη χρηματοδότησης. Με τη δημοσίευση αυτού του καταλόγου επιθυμούμε να μεταφέρουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους ακτιβιστές και τις τοπικές κοινότητες που είναι βαθιά αφοσιωμένοι στη διάσωση αυτών των μνημείων. Η κληρονομιά της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθεί όχι μόνο ως μαρτυρία του κοινού μας παρελθόντος, αλλά και ως καταλύτης για ένα βιώσιμο, συνεκτικό και ειρηνικό μέλλον».

Η κοσμήτορας του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Σίβα Ντούστνταρ, δήλωσε από την πλευρά της: «Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό πόρο για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, την ελκυστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτός ο κατάλογος μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη είναι και πόσο τη θεωρούμε δεδομένη. Μαζί με τον μακροχρόνιο εταίρο μας Europa Nostra, το Ινστιτούτο ενισχύει τις προσπάθειες των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες γνωρίζουν ότι η διάσωση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν άλλες πιεστικές προκλήσεις. Ελπίζουμε να δούμε τα μνημεία να αποκαθίστανται και να διατηρούνται για τις επόμενες γενιές».

Τα τρία ελληνικά νησιά που κινδυνεύουν

Μάλιστα ο φετινός κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Palais du Midi των Βρυξελλών, μια μεγαλοπρεπή αγορά του 19ου αιώνα που βρίσκεται σε διαδικασία κατεδάφισης για την επέκταση του μετρό, αλλά και νησιά των Κυκλάδων, τα οποία κινδυνεύουν από τον υπερτουρισμό.

Οι ωραίες παραλίες, τα εντυπωσιακά και γραφικά χωριουδάκια στις κορυφές των βράχων και η ιστορία χιλιετιών, έχουν καταστήσει εδώ και καιρό τις Κυκλάδες, έναν από τους πιο μαγικούς προορισμούς της Ευρώπης. Μάλιστα όπως σημειώνει το Bloomberg, ενδεικτικό αυτού είναι ότι οι κλίνες στα ξενοδοχεία ξεπερνούν πλέον άνετα τους κατοίκους κατά τρία προς ένα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, επιβαρύνοντας τα νησιά που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχα, μη ανεπτυγμένα και απομονωμένα.

 

Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: