Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Εθελοντισμός: Μια λέξη που περιέχει ένα δυνατό «θέλω».

 

Στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος, λέει μια αφρικανική ιστορία, όλα τα ζώα τρέχουν να ξεφύγουν από τη φωτιά εκτός από το κολιμπρί, το οποίο παίρνει μια σταγόνα νερό στο ράμφος του και τη ρίχνει στη φωτιά.

«Είσαι τρελός, δεν θα σβήσεις την πυρκαγιά», του λέει ο ελέφαντας.

«Το ξέρω», απαντά το κολιμπρί. «Κάνω ό,τι μου αναλογεί».

Βιώνουμε τις δεκαετίες της ήττας, της απομόνωσης, της κατάρρευσης θεσμών, ηρώων και ονείρων. Είναι επιτακτικό η αξία του εθελοντισμού να διασωθεί σήμερα, σε αυτήν την ρευστή εποχή όπου κάθε αξία είναι αμφισβητήσιμη.

Ο εθελοντισμός περιλαμβάνει μέσα του τη λέξη «θέλω». Γι’ αυτό και η χαρά που μπορεί να πάρει κανείς όταν συμμετέχει σε μια επιτυχημένη εθελοντική δράση είναι αξίας ανεκτίμητης. Συνήθως παίρνει κανείς γνώση, εμπειρίες σε καταστάσεις που δεν έχει ξανασυναντήσει, ικανοποίηση επειδή βοήθησε, αγάπη, μα για μένα εξίσου σημαντική είναι η επαφή με ανθρώπους που είναι μαζί επειδή θέλουν και όχι επειδή πρέπει. Υπάρχει κάτι αόρατο μα και δυνατό που ενώνει τους ειλικρινείς εθελοντές, ακόμη κι όταν γνωρίζονται ελάχιστα.

Οι άνθρωποι που είναι συνήθως εθελοντές έχουν μια συγκεκριμένη στάση ζωής, έχουν την ανάγκη να βοηθούν, την ανάγκη να δρουν και παίρνουν πολύ στα σοβαρά το καλό αυτού του κόσμου. Μπορεί να είναι υπερβολικά ρομαντικοί ή υπερβολικά ενοχικοί και γι’ αυτό χρειάζεται αυτογνωσία και οριοθέτηση. Είναι εύκολο να «καεί» κανείς όταν δεν βάζει όρια, γιατί η ανάγκη για το καλό που έχει αυτός ο κόσμος είναι σαν θάλασσα που δεν τελειώνει. Ο καθένας, όμως, πρέπει να ξέρει πόσο μπορεί να ωφελήσει η προσφορά του, πότε να σταματάει, πότε να ξεκουράζεται και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποιος κάτι που δεν τον εκφράζει ή που δεν εκτιμάται.

Πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει την ιδέα ότι ο εθελοντισμός ισούται με κάποιου είδους «κοροϊδία». Κάποιοι πονηροί εκμεταλλεύονται τους χαζούς εθελοντές ή οι εθελοντές κάνουν πράγματα που θα έπρεπε να κάνει το κράτος. Όταν ήμουν νεότερη άκουγα με απορία αυτήν την ερώτηση, σήμερα καταλαβαίνω ότι όποιος τα πιστεύει αυτά απλώς δεν έχει ποτέ στη ζωή του νιώσει μια τέτοιου είδους χαρά. Η αλήθεια είναι πως για να είναι κάποιος εθελοντής πρέπει να έχει βαθιά λαχτάρα για τη ζωή και έντονη ανάγκη για το καινούριο. Αν κάποιος ορίζει τον εαυτό του από τον τραπεζικό του λογαριασμό, σίγουρα δεν θα μπορέσει να καταλάβει ποτέ την ικανοποίηση από τον εθελοντισμό. Εννοείται ότι μπορεί κάποιοι άνθρωποι να είναι ευχαριστημένοι ή υπερβολικά φορτωμένοι από τη δουλειά τους, από την οικογένειά τους και να μην έχουν τέτοιου είδους αναζητήσεις. Αυτό είναι σεβαστό, όμως δεν είναι σωστό να μιλά κανείς υποτιμητικά για κάτι που δεν έχει γνωρίσει.

Η ανθρωπολόγος, Margaret Mead, όταν ερωτήθηκε ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού στον άνθρωπο απάντησε: «Ένα μηριαίο ανθρώπινο οστό που είχε σπάσει και στη συνέχεια είχε επουλωθεί. Στο βασίλειο των ζώων, αν σπάσεις το πόδι σου πεθαίνεις». Θεωρούσε δηλαδή ότι γίναμε πολιτισμένοι, όταν κάποιοι κάποτε φρόντισαν έναν πρωτόγονο τραυματισμένο. Ίσως και να ήταν οι πρώτοι εθελοντές.

Αν η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει εδώ και αιώνες μέσα στις ασυδοσίες της άπληστης εξουσίας, μέσα σε άδικους πολέμους, μέσα σε πανδημίες, οικονομικές κρίσεις και κάθε είδους βία, ήταν επειδή στον αντίποδα υπήρξαν πάντα άνθρωποι που ήθελαν να βοηθήσουν τους άλλους, που έπαιρναν πολύ στα σοβαρά το καλό, που ήθελαν να δρουν.

Να πω ότι δεν ζω στα σύννεφα. Γνωρίζω καλά ότι ανθρώπινα σκιερά στοιχεία, όπως η κατάχρηση εξουσίας, η εκμετάλλευση αδύναμων, η ανάγκη για προβολή και χρήμα, οι ανάρμοστες σεξουαλικές ορέξεις διεισδύουν σε χώρους με εθελοντές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει πολλή ματαίωση, πολλή κούραση και η αίσθηση του ανώφελου. Όμως δεν είναι μόνο αυτά και δεν πρέπει να πιστεύουμε πως είναι μόνο αυτά. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να δείχνουν στον κόσμο μόνο το κακό, αν υπήρχε μόνο το κακό θα μας είχε καταπιεί όλους.

Ο εθελοντισμός είναι μια ασπίδα προστασίας για τους ανηλίκους. Οι έφηβοι, οι νέοι χρειάζεται να νιώθουν χρήσιμοι, χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους και πρέπει να ασκούνται στη συνεργασία. Είμαι πεπεισμένη πως η νεότητα χρειάζεται τον σωστό δρόμο, μια φλόγα, μια ενδιαφέρουσα ιδέα, να γίνει σεβαστή και ανεξάρτητη. Έχει μέσα της όλο το καλό των ανθρώπων χωρίς να το ξέρει και πρέπει να δει το καλό έξω για να το ακολουθήσει.

Εν κατακλείδι, ο εθελοντισμός δεν έχει προβληθεί σωστά στη χώρα μας, ίσως επειδή σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται με πολύ λάθος τρόπο. Αυτό, όμως, δεν αφαιρεί τελικά την αξία του, γιατί δεν παύει να είναι να είναι ένα πολύ δυνατό «θέλω» μέσα στις συμβάσεις, στα πρέπει, την ηττοπάθεια.

Και πριν βιαστεί κάποιος να θεωρήσει το κολιμπρί της αφρικανικής ιστορίας ανόητο, ίσως καλύτερα να αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν έκαναν όλοι στο δάσος, ή έστω περισσότεροι, αυτό που τους αναλογούσε. Ναι, μπορεί το δάσος και πάλι να είχε καεί, μπορεί όμως κι ένα μέρος του να είχε σωθεί. Το πώς θα ερμηνεύσει ο καθένας μας αυτές τις πιθανότητες είναι καθαρά θέμα προσωπικής οπτικής.

πηγή

6 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...ἐϕόσον ἡ θ υ σ ὶ α τοῦ ἐαυτούλη μας

στὴν κυρίαρχη,
τὴν νοθευμένη... ....ἠμιχριστιανική
ἀντίληψη, τῶν πραγμάτων,

ϕαντάζει περίπου σὰν ἕνας ἀνόητος δονκιχωτισμὸς

ὁ ῤθελοντισμός, προσπαθεῖ κάπως νὰ σώσει τὰ προσχήματα...

Ανώνυμος είπε...

Από το Huffington!!! Θεωρώ ότι άλλο είναι ο εθελοντισμός και άλλο η αγαπητικός ώθηση για βοήθεια. Μπορείτε να βρείτε να δημοσιεύσετε κάποια από τα τόσα που έχουν γραφτεί στο Γεροντική αλλά και στους βιους Αγίων. Ασ έχουν όλα ένα άρωμα δυνατό της Ορθοδοξίας. Συγνώμη.

Θαλασσινός είπε...

Εθελοντισμός είναι η μοντέρνα δυτική πράξη πραγμάτων, που επιδιώκει να λάβει τα ηνία ευθύνης, εκεί που έχει το κράτος.

Κατά βάθος το κράτος αποστασιοποιείται του έργου του, πονηρά-σιωπηρά, και παραδίδει πράξη και έργο σε ομάδες εθελοντών.
Στους εθελοντές δεν μπορείς να ζητήσεις ευθύνες, από το κράτος όμως απαραίτητα ζητάς τις ευθύνες που αναλογούν.

Είναι πολύ λάθος το όλο κίνημα, και αν πράγματι ήταν από Θεού στην τέλεια Αγία Εκκλησία θα υπήρχε ως τρόπος ζωής και ως έννοια τόσο στο Αγιο Ευαγγέλιο, όσο και στους Αγίους Πατέρες.
Ο εθελοντισμός θολώνει την προσπάθεια του μεμονωμένου ανθρώπου και δίνει ψευδαίσθηση καλής εικόνας χριστιανού, αφού κομπάζουν από υπερηφάνεια οι εθελοντές για τον εαυτόν τους.
Εμείς γνωρίζουμε την φιλανθρωπία, και την ελεημοσύνη, με τρόπο που η αριστερά να μην γνωρίζει τι ποιεί η δεξιά.



ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

6 Δεκεμβρίου 2023 στις 1:36 μ.μ.
ΠΡΟΣ Ανώνυμος είπε...

Αγαπάμε κάθε έκφραση αγάπης και θυσίας ακόμη και εαν δεν εχουν την σφραγίδα των Γεροντικών και της πίστης ,ίσως ακόμη και εκεί στην λανθάνουσα έκφραση να κρύβεται ο χαμένος πλούτος ...εαν ομως εσυ εχεις να μας υπόδειξης καποια κειμενα ευχαριστως θα τα δημοσιεισουμε.Ομως παψε να γκρινιάζεις...

Θαλασσινός είπε...

Καλό είναι αυτό που γράφεις τρελογιάννη, και συμφωνώ μαζί σου, όμως όταν πηγάζει αυθόρμητα από μια τοπική κοινωνία ανθρώπων, και συμβαδίζει με κάποια αυτοσχέδια τρέλα της έμπνευσης της στιγμής, για κάποιο ξεδίψασμα ψυχής.
Ο συστημικός εθελοντισμός είναι όπως και η συστημική βιομηχανία charity τών celebrities, μυρίζει την μπόχα της νέας τάξης.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Νομίζω πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Εάν πάω και πω σε μια ενορία πως θέλω να βοηθήσω στα μνημόσυνα,και αυτή την προσφορά μου,δεν την δεχτούν οι παλαιότερες εθελοντριες και αυτές μου κόψουν τον βήχα ,την βοήθεια έστω τη μηδαμινή που θα μπορούσα προσφέρω,λέγοντας " δεν κάνεις εσύ" ,χωρίς να με δουν,τότε θα στενοχωρηθω,γιατί ήθελα να βοηθήσω και δεν με ήθελαν .
Το αποδέχομαι όμως.

Εδώ και σε πολλά άλλα forum με άρθρα και σχόλια,δεν ξέρω για τον καθένα ,για το άτομο μου,ζητώ την τελειότερα Γνώση Του Θείου θελήματος.
Αυτό δε σημαίνει ότι καταδικάζω τον κόσμο. Ζούμε με τον κόσμο και είμαστε μέρος του κόσμου.

Και ενώ δεν είμαστε ρατσιστές,γίνονται κάποιοι τέτοιοι.
Και αυτό δεν είναι ορθό.

Ο ρατσισμός βρίσκεται σε πολλά επίπεδα.
Είναι ποικιλοχρωμος.
Αυτό δεν οφείλεται τελικά στους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη.
Αλλά στην ουσία , ότι ο άνθρωπος έρχεται σε αντίθεση με το θέλημα Του Θεού!
Και οπότε γίνεσαι αντιδραστικός,αντιπαθητικος,συκοφαντης με το πρώτο ,χωρίς να γνωρίζεις.Ετσιτον εξωστρακιζεις.

Η σταδιακή υποδούλωση,όσο αφορά τα παγκόσμια δρώμενα,θα μειώνει και την αντίδραση.
Αφαιρουμενης της ανδρείας στη συνείδηση του πιστού λαού,εκριζωνεται το Ορθ.Φρονημα.
Αυτά τα έχει πει ο άγιος Νείλος.
Άρα για τον πιστό λαό,το ανδρείο φρόνημα διατηρεί την εγρήγορση έναντι της απάτης.
Αλλά και οι δυνάμεις αντίστασης,κατευθύνουν τον πιστό λαό όπως είπε ο άγιος,στην αληθινή διακονία Του Θεού....