Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Εμείς οι Έλληνες είμαστε από τζάκι. Από τζάκι απλό, ταπεινό, χωρίς χρυσοποίκιλτες διακοσμήσεις, χωρίς πολυτέλειες. Αυτό το τζάκι όμως είναι η αρχοντιά μας όλη. Ο πλούτος μας όλος είναι αυτό το τζάκι.


Μπορεί να είναι εικόνα εστία 
Η ελληνική λέξη για το τζάκι είναι εστία. Εστία σημαίνει σπίτι, σημαίνει οικογένεια. Και έχει κάτι το μαγικό αυτή η εστία. Εκτός από σώματα ζεσταίνει και ψυχές. Ακριβώς όπως και η οικογένεια. Το κεντρικό σημείο κάθε φτωχικού. Πόσα γέλια και πόσες χαρές συντρόφευσε.
Ένα απλό κομμάτι ψωμί καψαλισμένο στην πύρα του, ήταν η καλύτερη λιχουδιά. Και ο ήχος του ψωμιού αυτού όταν κοβόταν με τα χέρια για να μοιραστεί στην οικογένεια ήταν ο μελωδικότερος όλων. Θαυμαστό πράγματι...
Είμαστε από τζάκι. Το δικό μας το τζάκι είναι φτωχό. Αλλά μέσα σε αυτή τη φτώχεια κρύβεται ο πολυτιμότερος θησαυρός του κόσμου. Η οικογένειά μας.
 
 Μωραΐτες εν Χορώ: Ο χειμερινός οντάς του Συλλόγου μας

 

5 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...τῇ πτωχίᾳ τά πλούσια λοιπόν...

ἄλλωστε, καθῶς ϕαίνεται, ἀνέκαθεν ἀγωνιζόμασταν νὰ ...

"ϕιλοκαλοῦμεν τὲ γὰρ μετ´ εὐτελείας
και (ἴνα) ϕιλοσοϕοῦμεν ἄνευ μαλακίας ..."

Ανώνυμος είπε...

Επειδή υπάρχουν κάποιοι συνάνθρωποι μας που στερούνται ακόμα και τα πιο αναγκαία για την επίγεια ζωή τους, νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε φωτογραφίες και άλλα, που μπορούν να επιτείνουν τον πόνο τους.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Ποσο στενάχωρη ειναι η σκέψη σου.. Μήπως να κάψουμε ολα τα όμορφα τοπία γιατι στεναχωρούμαστε που δεν μποιρουμε να πάμε ή ο τοπος μας δεν έχει τόσο ομορφες εικόνες;Ας αφήσουμε τις ψυχές τουλάχιστον να ονειρεύονται.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο τζακι αλλο εστία...η εστια βρισκεται στο κεντρο του χωρου στον οποιο λειτουργει,το τζακι στον τοιχο στον οποιο εχει κ ενσωματομενη την καμιναδα...η παραδοσιακη δε ονομασια του ειναι παραστια,που σημαιναι παρα την εστια.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...ἡ ἀκρίβεια μὲν τοῦ λόγου, εἶναι ὅπως τὸ λὲς,


ἀλλά, ἐϕόσον τὸ τζάκι ἀντικατέστησε
τὴν -κεντρική- ἐστία
τῶν ἀρχαίων

(ἡ ὁποία ἐστερεῖτο καμινάδας
καί ἀναγκαστικά ὑπῆρχε μία τρύπα στὴν στέγη γιά νὰ ϕεύγει ὁ καπνὸς)

ἔγινε ὁ νέος τόπος, ὁπου
ἡ θαλπωρή τῆς ζεστασιᾶς
συγκέντρωνε τὴν οἱκογένεια

κι ὡς ἐτούτου πῆρε τὴν θέση
τῆς ἐστίας, στὴν συνείδηση τῶν ἀνθρώπων, μαζί μὲ τὴν χάρη της...