Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Οσιος Μαρτινος ο Θαυματουργος Επισκοπος Φραγκιας

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο Άγιος Μαρτίνος ( 12 Νοεμβρίου) ήταν ρωμαίος στρατιώτης στην υπηρεσία του Καίσαρα. Είχε καταταγεί πολύ μικρός, μόλις 15 χρονών. Ένα πολύ κρύο βράδυ με χιόνι καθώς καβαλούσε το άλογο του βλέπει έναν ζητιάνο, εξαθλιωμένο που κινδύνευε να πεθάνει από το κρύο. Επειδή δεν είχε τίποτα να προσφέρει στον ζητιάνο για να τον βοηθήσει, έβγαλε την χλαίνη του, πήρε το σπαθί του και την έκοψε στα δυο. Πρόσφερε το ένα κομμάτι στον ζητιάνο για να σκεπαστεί και να ζεσταθεί λίγο. Το ίδιο βράδυ είδε στο όνειρο του να εμφανίζεται ο Χριστός με τη μορφή του ζητιάνου και να τον επαινεί γιατί αν και κατηχούμενος φέρθηκε σαν τέλειος χριστιανός. Μετά από αυτό, έφυγε από τον στρατό και βαφτίστηκε Χριστιανός.Όταν έγινε επίσκοπος παρέμεινε ελεήμων και έφθασε να θαυματουργεί σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα όταν έμπαινε σε μια πόλη οι ανάπηροι ζητιάνοι τον απέφευγαν, γιατί μόνο η επαφή μαζί του έφερνε την ίαση και αυτοί δεν ήθελαν να χάσουν τα έσοδα από την επαιτεία τους. Ένα άλλο αξιοσημείωτο από τον βίο του, είναι η μαρτυρία των μαθητών του, ότι είχε αποκτήσει την νοερά και αδιάλειπτη προσευχή.
Σε ένα σημείο ο διάβολος του εμφανίστηκε ντυμένος με μεγαλοπρεπή άμφια, γεμάτος χρυσά και πετράδια, και ανακοίνωσε ότι ήταν ο Ιησούς και ότι ο Μαρτίνος έπρεπε να τον λατρεύει. Ο Μαρτίνος είδε αμέσως το λάθος που έκανε ο διάβολος και ρώτησε, ′′ Πού είναι τα σημάδια των καρφιών; Πού είναι το τρύπημα του δόρατος; Πού είναι το στέμμα των ακανθών; Όταν δω τα σημάδια του Πάθους θα λατρέψω τον Κύριό μου." Ο Ιησούς δεν θα ερχόταν σε πλούτη αλλά με τα σημάδια της ταλαιπωρίας και της φτώχειας του.
Όταν οι Επίσκοποι συνάχθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Τουρ για να εκλέξουν νέο Επίσκοπο, ο λαός έφερε με τη βία και παρουσίασε τον Μοναχό Μαρτίνο, ο οποίος ασκήτευε κοντά στην πόλη.
Οι Επίσκοποι είδαν μπροστά τους έναν απεριποίητο μοναχό, ντυμένο με βρώμικα ξεφτισμένα ρούχα. Αρνήθηκαν να τον εκλέξουν Επίσκοπο.
Η απάντηση του λαού ήταν μνημειώδης: Δεν τον προτείναμε για το κούρεμα του αλλά για την αρετή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: