Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σε αυτά τα μέρη του κόσμου βλέπεις τον έναστρο ουρανό όσο καθαρό τον απολάμβαναν κάποτε

Σε αυτά τα μέρη του κόσμου βλέπεις τον έναστρο ουρανό όσο καθαρό τον απολάμβαναν κάποτε

Ο Ισπανός Jordi Busqué (εξε)τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα. Αστροφυσικός με ανόθευτη αγάπη για την παρατήρηση των φαινομένων στο διάστημα, έχει γίνει ένας ακούραστος ταξιδευτής και αποτυπώνει στον φωτογραφικό φακό του, ως ντοκιμαντερίστας πλέον και επικοινωνιολόγος της επιστήμης όπως συστήνεται, τη «ζωή» που απλώνεται έξω από τα στενά πλανητικά όρια της Γης.

Στο πιο πρόσφατο άρθρο του για το BBC, ο Busqué μοιράστηκε έντεκα υπέροχες φωτογραφίες από μέρη που επισκέφτηκε επί τούτου επιχειρώντας ν’ αποτυπώσει τη μοναδικότητα του σύμπαντος όσο ακόμη η φωτορύπανση το επιτρέπει χωρίς να διαστρεβλώνει και να θολώνει το φωτεινό αποτέλεσμα.

Βρέθηκε σε μέρη που δεν χωρά ο νους, σε γωνιές της υφηλίου που με πολύ κόπο θ’ ανακαλύψει κάποιος. Κι αυτό μόνο και μόνο για να δει τις έναστρες νύχτες που σπανίως πια οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν.

Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Αραγονίας με μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους, ο Ισπανός επιστήμονας και φωτογράφος γνώριζε πού να ψάξει για τις τέλειες λήψεις. Ταξιδεύοντας από το Μαρόκο ως την Παταγονία, αποκάλυψε «μερικά από τα τελευταία καταφύγια σκοτεινού ουρανού στον κόσμο», όπως ο ίδιος σημειώνει.

Ιδού ένα μέρος της έρευνάς του_Η συνέχεια...


Δεν υπάρχουν σχόλια: