Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής_Γιὰ τὶς ἑξῆς πέντε αἰτίες οἱ ἄνθρωποι ἀγαποῦν ὁ ἕνας τὸν ἄλλο

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
Γιὰ τὸ Θεό, ὅπως ὁ ἐνάρετος τοὺς ἀγαπάει ὅλους, καὶ ὅπως κάποιος ἀγαπάει τὸν ἐνάρετο, ἔστω κι ἂν ὁ ἴδιος δὲν ἔγινε ἀκόμα ἐνάρετος.
Γιὰ φυσικοὺς λόγους, ὅπως οἱ γονεῖς ἀγαποῦν τὰ παιδιά τους, καὶ ἀντιστρόφως.
Ἀπὸ κενοδοξία, ὅπως ἀγαπάει κάποιος αὐτὸν ποὺ τὸν δοξάζει.
Ἀπὸ φιλαργυρία, ὅπως ἐκεῖνος ποὺ ἀγαπάει τὸν πλούσιο γιατί τοῦ δίνει χρήματα.
Ἀπὸ φιληδονία, ὅπως ἐκεῖνος ποὺ ἀγαπάει ἕνα πρόσωπο, γιατί τοῦ ἱκανοποιεῖ τὴ γαστριμαργία ἢ τὴ σαρκική του ἐπιθυμία.
 
Ἀπ’ αὐτὲς λοιπὸν τὶς αἰτίες, ἡ πρώτη εἶναι ἀξιέπαινη, ἡ δεύτερη οὔτε ἐπαινετὴ οὔτε ἀξιοκατάκριτη, ἐνῶ οἱ ὑπόλοιπες εἶναι ἐμπαθεῖς.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο πρώτες θέσεις θα έλεγα είναι μία ,που εμπεριέχονται
από ένα άνθρωπο που έχει
" σχέση "με τον Θεό είτε μυστική είτε φανερή! Θα πώ την γνώμη μου σε όλους ! εαν διαχωρισμός το εδώ και το της βασιλείας , τοτε έχομε κενοδοξια !! ΟΙ υπόλοιπες δεν θα πω εμπαθείς μόνο, αλλά κακουργηματικές επί ουσίας, διότι όχι μόνο δηλώνουν την αποστασία του ανθρώπου αλλά και την κακία που σαν την γαγγραινα δηλητηριαζουν και όλα και όλους γύρω τους. Βλέπετε εδώ γεννηθήκαμε βαπτισμενοι ορθοδοξα. Βαπτιστηκαμε ;;; Άλλη η νομοτελεια! Όμως
Το ακατηχητο αφενός, η ανεπάρκεια ομολογιας και η ψυχρή αγάπη των καλών και σημαντικών.. δεν καταπινεται ούτε πάνω ούτε κάτω εδώ ! Γιαυτό ο Θεός βρίσκει πολλους τροπους σε όλα, δόξα τω θεώ εεε είναι και δίκαιος! Εμείς πως θα τον συναντήσουμε ; θα χάσουμε την αγάπη αιώνια; παρακαλώ όλους, όχι σπουδαίες λέξεις αλλά αληθινά νοήματα του λόγου, απτά σε καθημερινη
υπόσταση είναι αυτά που λείπουν από την ζωή όλων μας και να προσπαθήσουμε καλύτερα σε όλα διότι δεν μετράει τι ξέρεις αλλά τι κάνεις με αυτό που ξέρεις, ευχαριστώ!