Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

48 ώρες στα Τρίκαλα -Στην αρχοντική πόλη της Ιστορίας, της ψυχαγωγίας και των γεύσεων

 

Τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνουν πολύπλευρα άλματα, γεγονός που τα θέτει ψηλά στη λίστα των εγχώριων τουριστικών προορισμών. Όντας στην αιχμή της τεχνολογικής μετάβασης και παράλληλα με έντονο οικολογικό χαρακτήρα, κοντά σε τόπους εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς όπως τα Μετέωρα και η Ελάτη αλλά και με εμφατικά παρούσα την αστική τους γοητεία, τα Τρίκαλα είναι μια από τις ενδιαφέρουσες επιλογές για μια ολιγοήμερη απόδραση.

Μεταξύ Ιστορίας και ψυχαγωγίας

Φτάνοντας στα Τρίκαλα, η πρώτη σας βόλτα θα πρέπει να αφορά το ιστορικό κέντρο. Σας προτείνουμε να κάνετε την περιπλάνησή σας στην καρδιά της πόλης, με τα πόδια ή το ποδήλατο. Κάντε την αρχή από την ιστορικότερη συνοικία της πόλης, το Βαρούσι, που τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν η εύπορη, χριστιανική και αυτοδιοικούμενη περιοχή της πόλης. Το ένδοξο πρόσωπο της οικονομικής και πολιτιστικής άνθησης εκείνης της περιόδου αποτυπώνεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παλιών διώροφων αρχοντικών, με τα χαγιάτια, τις μακριές μαρκίζες και τα έντονα χρώματα. Είναι κατασκευασμένα από πλίνθους και σοβά, μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, και έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους διατηρητέα.

Κοντά στο Βαρούσι βρίσκονται τα Μανάβικα, η δεύτερη συνοικία της παλιάς πόλης των Τρικάλων, με τα ομοιόμορφα πέτρινα κτήρια με τα τούβλα και τις κεραμοσκεπές. Περπατώντας στα σοκάκια της συνοικίας Μανάβικα μπορείτε να συναντήσετε την περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία, με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης. 

Το Ρολόι των Τρικάλων
Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων

Συνεχίστε ανεβαίνοντας στο Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων και στο Ρολόι, σήμα κατατεθέν της πόλης, από όπου η πανοραμική θέα της πόλης και της γύρω περιοχής είναι υπέροχη. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης και το μικρό εσωτερικό φρούριο (ic kale) το οποίο αποτελούσε το έσχατο καταφύγιο των αμυνόμενων. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και είναι ενισχυμένο από τέσσερις πύργους.

η συνέχεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια: