Στη συζήτησή μας ο οικονομολόγος και σύμβουλος φυσικών πόρων, με την ιδιότητα του ιστορικού ερευνητή σε αυτή την ενότητα, για το ιστορικό υπόβαθρο πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453, καθώς και " για κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές και προσωπικότητες της εποχής".
Συγκεκριμένα: " Α' Περίοδος: Από το Μάντζικερτ (1071) και το Μυριοκέφαλο (1176) μέχρι την Α΄ Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204).
- Η σταδιακή και μόνιμη υποβάθμιση της γεωργικής οικολογίας της Μικράς Ασίας από τις συνεχείς λεηλασίες και συστηματικές καταστροφές των τουρκομανικών φύλων.
- Η Α' Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Πώς και γιατί οι σταυροφόροι έφτασαν στα τείχη της Πόλης δίχως να ναυμαχήσουν ούτε μια φορά στο "θανάσιμο πλέγμα" του Αιγαίου. Β' Περίοδος: Οι Οθωμανοί κατισχύονται στην Μικρά Ασία και δημιουργούν τις συνθήκες για την κατίσχυση στα Βαλκάνια.
- Η κατάληψη της Καλλίπολης στα μέσα του 14ου αι. και η μετατροπή της παλιάς Αυτοκρατορίας σε φόρου υποτελή. - Η Α' Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389), Η Μάχη του Ρόβιν (1395) και η Μάχη της Νικόπολης (1396). Τακτικές ισοπαλίες, αλλά στρατηγικές νίκες για τους Οθωμανούς.
Γ' Περίοδος: Οι τελευταίες απόπειρες διάσωσης της Πόλης.
- Η αποτυχημένη Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης του 1422. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιλαμβάνεται τί έρχεται και ξεκινά τις πρώτες προετοιμασίες και διπλωματικές επαφές.
- Η σταυροφορία των Ούγγρων και Πολωνών Ουνιτών (Ανατολικών Καθολικών) με επικεφαλής τον Ιωάννη Ουνιάδη (1443), η προέλαση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την Πελοπόννησο μέχρι την Πίνδο (1445) και η εξέγερση του Γεωργίου Καστριώτη. Οι Οθωμανοί πιέζονται απ' όλα τα σημεία του ορίζοντα και κινδυνεύουν να εκδιωχθούν.
- Η ήττα των σταυροφόρων στην Μάχη της Βάρνας (1444) και στην Β' Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1448). Οι ελπίδες διάσωσης της Πόλης εξανεμίζονται. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου