Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Γιώργος Καρακατσάνης: Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της Αυτοκρατορίας - Οι άγνωστες πτυχές

Μια συνέντευξη που φωτίζει ιστορικά αίτια και προηγούμενα τα οποία οδήγησαν στην τελική πτώση της Ελληνικής Αυτοκρατορίας που σφραγίστηκε την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.

 

 Στη συζήτησή μας  ο οικονομολόγος και σύμβουλος φυσικών πόρων, με την ιδιότητα του ιστορικού ερευνητή σε αυτή την ενότητα, για το ιστορικό υπόβαθρο πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453, καθώς και " για κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές και προσωπικότητες της εποχής". 

Συγκεκριμένα: " Α' Περίοδος: Από το Μάντζικερτ (1071) και το Μυριοκέφαλο (1176) μέχρι την Α΄ Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204).

 - Η σταδιακή και μόνιμη υποβάθμιση της γεωργικής οικολογίας της Μικράς Ασίας από τις συνεχείς λεηλασίες και συστηματικές καταστροφές των τουρκομανικών φύλων. 

- Η Α' Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Πώς και γιατί οι σταυροφόροι έφτασαν στα τείχη της Πόλης δίχως να ναυμαχήσουν ούτε μια φορά στο "θανάσιμο πλέγμα" του Αιγαίου. Β' Περίοδος: Οι Οθωμανοί κατισχύονται στην Μικρά Ασία και δημιουργούν τις συνθήκες για την κατίσχυση στα Βαλκάνια.

 - Η κατάληψη της Καλλίπολης στα μέσα του 14ου αι. και η μετατροπή της παλιάς Αυτοκρατορίας σε φόρου υποτελή. - Η Α' Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389), Η Μάχη του Ρόβιν (1395) και η Μάχη της Νικόπολης (1396). Τακτικές ισοπαλίες, αλλά στρατηγικές νίκες για τους Οθωμανούς. 

Γ' Περίοδος: Οι τελευταίες απόπειρες διάσωσης της Πόλης. 

- Η αποτυχημένη Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης του 1422. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιλαμβάνεται τί έρχεται και ξεκινά τις πρώτες προετοιμασίες και διπλωματικές επαφές.

 - Η σταυροφορία των Ούγγρων και Πολωνών Ουνιτών (Ανατολικών Καθολικών) με επικεφαλής τον Ιωάννη Ουνιάδη (1443), η προέλαση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την Πελοπόννησο μέχρι την Πίνδο (1445) και η εξέγερση του Γεωργίου Καστριώτη. Οι Οθωμανοί πιέζονται απ' όλα τα σημεία του ορίζοντα και κινδυνεύουν να εκδιωχθούν. 

- Η ήττα των σταυροφόρων στην Μάχη της Βάρνας (1444) και στην Β' Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1448). Οι ελπίδες διάσωσης της Πόλης εξανεμίζονται. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: