Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Ελληνοποιήσεις...



Το συχνότερο "επιχείρημα" που συναντώ πλέον υπέρ της ελληνοποιήσεως αλλοδαπών (στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο) είναι το: "κάποιοι αγαπούν την Ελλάδα πολύ περισσότερο από κάποιους Έλληνες/κάποιοι είναι πολύ πιο Έλληνες από τους Έλληνες".
 Λες και η ιθαγένεια και η ελληνικότητα αποδίδονται με βάση κάποιο συγκριτικό point system, ή με βάση το πόσοι αποστρεφονται τον εθνικό κορμό ως ανθέλληνες και προδότες, οπότε πρέπει να αναπληρωθούν από εισαγόμενους.

 Το δεύτερο συχνότερο "επιχείρημα" είναι πως "μετέχουν της ημετέρας παιδείας". Μάλιστα χρησιμοποιούν μια αποκομμένη φράση από τον πανηγυρικό λόγο του Ισοκράτους ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως "όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας είναι Έλληνες".
Βεβαίως ο Ισοκράτης το είπε αυτό περί το 360 π.Χ. όταν τα πράγματα ήταν πολύ συγκεκριμένα όσον αφορά τις πόλεις, τις φυλές, και τα έθνη, και σαφώς τότε όσοι είχαν ελληνική παιδεία (με πυρήνα την αθηναϊκή) ήταν πραγματι Έλληνες. Επίσης, ο λόγος του έχει λειτουργικό σκοπό να συνενώσει τους Έλληνες ώστε να συμμετάσχουν από κοινού στην εκστρατεία κατά των βαρβάρων (Περσών). Είναι μάλιστα εμπνευστικός προς τον Βασιλέα των Μακεδόνων, Φίλιππο Β' που συνέλαβε την ιδέα καθυπόταξης ολόκληρης της Ελλάδος με σκοπο την συστράτευση προς επίτευξη αυτού του στόχου.

  Δευτερευόντως, όσον αφορά το ως ανωτέρω επιχείρημα για την "ημετέρα παιδεία", εκτός του ότι το 360 π.Χ. η παιδεία αυτή αποδιδόταν αυστηρά σε Έλληνες, επιπλέον ήταν μια επίπονη και σχολαστική εργασία εκπαίδευσης που περιελάμβανε φιλοσοφία, λογοτεχνία, μουσική παιδεία, ενώ η γνώση της ιστορίας και της θρησκείας ήταν κάτι αυτονόητο που έλαμβαναν οι νέοι από το σπίτι τους. Το ζήτημα δε της καταγωγής ήταν εκ των ουκ άνευ. Αυτή πάντως η "ημετέρα παιδεία" που εννοεί ο Ισοκράτης, δεν έχει καμμία σχέση με το "εγκό ντωσει εσένα φιλάκι" / "ξημερόματα ντινις ντικαιόματα"/ "παλιομνι εγκο φερι ξαντερφο, σου σκισει τη μπουφάνα", ούτε έχει σχέση με το αν βάζει καλάθια ή πετάει καλά το ακόντιο, ούτε αν γράφει "ωραίους" στίχους που μιλάνε για ναρκωτικά και πτάνες, αλλά ούτε καν και αν είναι καλό παιδί και κάνει καλά τον σταυρό του.
Αυτά περί των επιχειρηματων που συναντούμε στον λεγόμενο "πατριωτικό χώρο".

Στον απέναντι χώρο είναι πιο ειλικρινείς και γνώστες του αντικειμένου.

"Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες" θα δεις σε συνθήματα, ή θα ακούσεις πως οι εθνικότητες είναι ρατσιστικά εφευρηματα ή τελοσπαντων οι πιο ήπιοι και "σαλονάτοι" ρέπουν προς την Αστική Δημοκρατία (δημιούργημα της φιλελευθερης δεξιάς) που λέει πως αν πληρώνει φόρους και ξέρει να γράφει το όνομά του στη γλώσσα μας, εντάσσεται στον "εθνικό" κορμό.

 Ευστάθιος Δαφνομήλης

 

2 σχόλια:

Καλλιόπη είπε...

ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΛΛΑΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!!