Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Δύο λόγια για το σεισμό 7.8T στη Τουρκία.


Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "30°E IN Eurasian Plate Black Sea WAEP NEAF 40° Anatolian Microplates Aegean Mircoplates Mirco BZCZ Arabian Plate Mediterranean 35°N- 250 African Plate Mw Normal faults Strike-slip faults Thrusts Plate motions Extension direction 36° Trenchmotions motions"Γράφει ο  Άκης Τσελέντης
 
  Έγινε στο ρήγμα της ΑΝΑΤ. ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ (East Anatolian Fault)
Καμία σχέση με το ρήγμα της Β. ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ (North Anatolian Fault) που φτάνει μέχρι το Β Αιγαίο και μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.
Ο μηχανισμός του φαινομένου είναι ο εξής:
1. Η πλάκα της Αφρικής πιέζει προς Ανατολής τη πλάκα της Αραβίας.
2. Η πλάκα της Αραβίας με τη σειρά της πιέζει προς τα Β, της πλάκα της Τουρκίας η οποία κινείται σαν σφήνα προς τα Δυτικά και η κίνηση γίνεται πάνω στο ρήγμα της ΑΝΑΤ. ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ που έγινε ο σημερινός σεισμός (βλ. Χάρτη).
3. Η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες με πολύ ισχυρούς μετασεισμους που θα φτάνουν τα 7R.
4. ΔΕΝ Επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου
5. Δυστυχώς τα θύματα όπως ανέφερα από τη πρωί (έχω πάει στη περιοχή που έχει άθλια δόμηση)στιγμή θα είναι ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ
(**) Όπως είπαμε είχαμε κι άλλον μεγάλο μετασεισμό 7,6 δυστυχώς θα συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο
(**) Και επειδή ο γνωστός συνταξιούχος σεισμολόγος ο οποίος καραδοκεί για τις ανακοινώσεις μας δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Σχολίασε ένα σεισμό στη Ρόδο ο οποίος δεν έγινε και για αυτό η αντισεισμική πολιτική της χώρας είναι απαράδεκτη να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα:
 Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης, ουρανός και κείμενο που λέει "Eurasian Plate North Anatolian Fault Anatolian Plate Fault olian Ana Fold Bitlis East and Thrust Bitlis-Zagros Zagros Transform Belt Sea Dead Hellenic Arc Cyprus Arc Ridge iterranean M African Plate Arabian Plate"
Με το που έγινε ο σεισμός στην Τουρκία τα σεισμικά κύματα που έφτασαν στην Ελλάδα τα εντόπισε το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού και έβγαλε μία λύση το πρώτο λεπτό μετά το σεισμό που δεν ήταν σωστή.
Αυτή τη λύση μετά 3 λεπτά την διόρθωσαν οι σεισμολόγοι μας. Αρκεί να αναφέρω ότι ξένα δίκτυα ακόμα έχουν στις ανακοινώσεις τους τον ανύπαρκτο σεισμός στην Ρόδο.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΤ οποίος συνεχώς ενημερώνεται από το Γεωδυναμικό τι πιο λογικό ήταν να αναφερθεί άμεσα στο σεισμό στη Ρόδο.
Αγαπητέ κύριε συνταξιούχε η στιγμή αυτή όπου έχουμε χιλιάδες νεκρούς δεν είναι ώρα για να κάνετε αυτά τα απαράδεκτα σχόλια κατηγορώντας συνάδελφο σας ούτε να ξεσηκώνετε ως συνήθως πράττετε την χώρα για το 1λεπτό δημοσιότητας

 Ο Άκης Τσελέντης είναι Έλληνας διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

1 σχόλιο:

Σπυρίδων Μ είπε...

Όποιος θέλει την πατρίδα του άλλου, χάνει την δική του.