Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

“Να μη ζούμε με ψέματα”.

Aleksandr Solzhenitsyn in 1994. 

  “Έχουμε χάσει τόσο απελπιστικά την ανθρωπιά μας, ώστε για τις σημερινές υλικές αξίες παραδίνουμε όλες τις αρχές μας, την ψυχή μας, όλες τις προσπάθειες των προγόνων μας, όλες τις δυνατότητες για τους απογόνους μας, φτάνει μόνο να μη χαλάσουμε την κακομοιριασμένη μας ζωή”. ...


“Είναι ωραία λοιπόν να ζεις βολικά σ’ όλη σου τη ζωή”.
 “Αραδιάζουμε ψέματα στον εαυτό μας, για να τον καθησυχάσουμε”. 
“Μπορούμε ν’ αρνηθούμε να λέμε αυτό που δεν σκεφτόμαστε”! 
Όποιος θέλει να είναι ειλικρινής και τίμιος “δεν θα γράψει ποτέ, δεν θα υπογράψει ποτέ, δεν θα δημοσιεύσει ποτέ, με κανέναν τρόπο, μήτε μια φράση που διαστρεβλώνει την αλήθεια. Δεν θα προφέρει καμιά τέτοια φράση ούτε σε ιδιαίτερη συζήτηση… Δεν θα ψηφίσει μήτε φανερά, μήτε κρυφά, πρόσωπα που τα θεωρεί ανάξια ή ύποπτα… Με μια λέξη, δεν θα δεχτεί ν’ αρκεστεί σε ημίμετρα… Πρέπει να κάνει ένα τουλάχιστον βήμα απ’ αυτά που προαναφέραμε προς όφελος της αλήθειας ή προς το ψέμα, προς το μέρος της πνευματικής ανεξαρτησίας ή της πνευματικής δουλοπρέπειας. Εκείνος που δεν θα ’χει το θάρρος να υπερασπιστεί την ψυχή του, ας μην υπερηφανεύεται για τις προοδευτικές του ιδέες”.

Aleksandr Solzhenitsyn

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (καθηγητής Παθολογίας-Έρευνας και Πολιτικής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάφορντ της Αμερικής), ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ.

https://www.youtube.com/watch?v=-7u8A9UjOak

Ανώνυμος είπε...

"Ανταύγειες αιωνιότητος από τη ζωή των Πατέρων της Αθωνικής ερήμου"

Με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Γέροντα π. Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη, Δρ. Θεολογίας, Δικαίο της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους.

https://www.youtube.com/watch?v=4HS_BdsBxIo