Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Γέροντας Δανιήλ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.

Έφυγε για την ζωή την αληθινή, πραγματικά ένας άρχοντας και στην ψαλτική και την καλογερική ,ένας ουρανοπολίτης ,σε ευχαριστουμε Γέροντα Δανιήλ για όλα !

δαν Εγγονός και φερώνυμος του Οσίου Δανιήλ, του Κατουνακιώτου, αγωνίσθηκε στην έρημο και ακολούθησε πιστά τα βήματα εκείνου, που ήταν ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους.

Διακρίθηκε για το ταλέντο του στη βυζαντινή μουσική καθώς ήταν από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους.
Ο μακαριστός Γέροντας γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης).

Βρέθηκε στο Άγιον Όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1952).Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισόν αιώνα.O ίδιος έψαλε σε όλη του τη ζωή στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (αλλά και εκτός Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο).

Κουβεντούλα με τον μακαριστό Γέροντα Δανιήλ,των Δανιηλαίων

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


""Το ύφος της ψαλμοδίας μας εδώ (Άγιον όρος) δεν είναι άλλο από αυτό της Κωνσταντινουπόλεως (Πατριαρχείου) και δεν είναι σίγουρα αυτό το μουσικοχορευτικό που προσπαθούν να επιβάλουν της τελευταίες δεκαετίες κάποιοι ημιμαθείς επονομαζόμενο ως "αγιορείτικο" ύφος . (+Γέρων Δανιήλ)
Εγγονός και φερώνυμος του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, αγωνίσθηκε στην έρημο και ακολούθησε πιστά τα βήματα εκείνου, που ήταν ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους.
Διακρίθηκε για το τάλαντο του στη βυζαντινή μουσική καθώς ήταν από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους
Ο μακαριστός Γέροντας γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης).
Βρέθηκε στο Άγιον όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1952).
Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισό αιώνα. O ίδιος έψαλε σε όλη του τη ζωή στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (αλλά και εκτός Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο).
Σε παλαιότερη του συνέντευξη στην Πεμπτουσία ο μακαριστός Γέροντας Δανιήλ είχε αναφερθεί στον αγγελικό βίο, την εν Χριστώ ζωή, στη πνευματική ζωή των νέων, στην αξία της προσευχής και τη συμβολή του Αγίου Όρους στον πνευματικό αγώνα.
Δωρικός και βροντόφωνος, με ιδιάζον προσωπικό ηχόχρωμα, απέδιδε τα μέλη κατά την παράδοση του ειδικού τόπου της Σκήτης της Αγίας Άννης.
Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς. O μακαριστός Γέροντας Δανιήλ συνέβαλε, με την Αδελφότητα των Δανιηλαίων, έτσι ώστε να διατηρηθεί σήμερα ζωντανή η λειτουργική παράδοση του ψαλτικού πατριαρχικού (αγιορειτικού) Ύφους .

Γεωργιος είπε...

Ο Θεος να τον αναπαυσει. Τον ειχα δει μαζι με τους Γεροντες Σπυριδωνα Μικραγιαννανιτη και Θωμα και ηταν στον κοσμο τους. Μακαριστοί και οι 3 πλεον

Ανώνυμος είπε...

Βρήκε τον παπά Θωμά και ξεκίνησαν την ψαλμωδία.....
Ας μεσιτευει από ψηλά