Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Όσιος Σωφρόνιος: «Τι κρίμα που τώρα δεν είναι δυνατοί οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών και δεν μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες για τον Χριστό!»


«Θα σας πω κάτι φοβερό. Όταν ζούμε ως χριστιανοί στον κόσμο αυτό, πειθόμαστε ότι η σκέψη του κόσμου δεν συμπίπτει πουθενά με τον Χριστό. Και η πορεία της δικής μας σκέψεως δεν συμπίπτει καθόλου με τη σκέψη του κόσμου. Πρόσφατα διαβάσαμε στον Βίο του Μεγάλου Παχωμίου ότι όταν η μία ή η άλλη επιδημία αφαιρούσε πολλές ζωές μοναχών, αυτοί το θεωρούσαν ως συγκομιδή αγίων. Ενώ για άλλους αυτό αποτελεί συμφορά (…).
Στην αρχή του πολέμου, όταν ήδη υπήρχε απειλή της εισβολής των Γερμανών και των Βουλγάρων στην Ελλάδα, ήρθε στη μνήμη μας κάποια προφητεία, ότι θα έρθουν εχθροί και θα εξολοθρεύσουν όλους τους αγιορείτες μοναχούς… Και τις αντιδράσεις προκλήθηκαν! Ήμουν ακόμη στο μοναστήρι. Όλοι φοβούνταν τον καιρό εκείνο. Ο πνευματικός μου όμως αρχιμανδρίτης Κήρυκος είπε:
– Ω! Με μας δεν θα γίνει αυτό! Αυτό συνέβη με τον Παχώμιο, με άλλους μοναχούς, με άλλους Πατέρες χάρη στην αγία ζωή τους. Εμείς όμως, έτσι όπως ζούμε, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ο Κύριος δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό σε μας!
Βγήκα στην έρημο, και εκεί κάποιος Καρουλιώτης είπε:
– Όταν έρθουν να με σκοτώσουν, θα πω: «Δώστε μου το όπλο σας να το φιλήσω, πριν αυτό με φονεύσει!».
Είχα μαζί μου έναν μοναχό, υποτακτικό κάποιου σπουδαίου ασκητή, του Καλλινίκου, και συνομιλούσαμε γι’ αυτό το θέμα. Τότε είπε:
– Να τι σκέφτομαι: Αν αυτοί έρθουν, πρέπει να μας εξολοθρεύσουν όλους. Να άφηναν όμως μόνο τα σπίτια και τα βιβλία.
– Και γιατί αυτό; ρωτώ.
– Διότι, όταν δουν τα σπίτια και τα βιβλία, θα πουν:

«Εδώ ζούσαν άγιοι άνθρωποι… Αν όμως μείνει ζωντανός έστω και ένας από εμάς, θα τους κάνει όλους να περιφρονούν όλα αυτά τα βιβλία, όλα αυτά τα άγια…»
Όταν ήμουν μικρό παιδί στο σχολείο, άκουσαν έναν ιερέα που διηγούνταν σε μας τα παιδιά για τα μαρτύρια των πρώτων αιώνων. Ήταν νέος και υπέροχος ιερέας με ακαδημαϊκή μόρφωση…
Ακούοντάς τον συλλογίστηκα:
«Τι κρίμα που τώρα δεν είναι δυνατοί οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών και δεν μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες για τον Χριστό!»

 Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, «Οικοδομώντας τον ναό του Θεού μέσα μας και στους αδελφούς μας», Τόμος Α’, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, 2014, σελ. 349-352

3 σχόλια:

Εμμανουήλ είπε...

Ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυρας Ραφαήλ της Λέσβου, παρουσιάστηκε σε όραμα στον Όσιο Αγιορείτη και αόρατο ασκητή Βασίλειο Καυσοκαλυβίτη (+2015), και του είπε μεταξύ άλλων:

Όπως έσφαξαν εμάς για τον Ιησού Χριστό, έτσι θα σφάξουν και εσάς για τον Ιησού Χριστό. Να είστε ανδρείοι και να μην υποχωρήσετε.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Άλλον ύπουλα με το βαμβάκι...

ή...άλλον ύπουλα με το μπόλι...

κι άλλον, ενδεχομένως φανερά...

...όπως κι ό,τι αντέχει ο καθείς μας...
...κι ό,τι επιτρέψει ο Θεός...!



Παναγιώτης Ιγνατιάδης είπε...

Η Χάρις του μαρτυρίου είναι από Τον Κύριο. Όταν έρθουν οι καιροί θα ξεχυθειί και πάλι η Χάρις του μαρτυρίου. Εμείς δεν αντέχουμε ούτε στο κάψιμο από την καφτρα του τσιγάρου να αντέξουμε τον πόνο. Όμως με Την Χάρη Του θα αντέξουμε πολλά. Την προαίρεση μας θα δει ο Κύριος. Μπορεί να ζήσουμε και εμείς σε χρόνια άγριων διωγμών. Επίσης πολλοί πατέρες που ήταν να μαρτηρήσουν και είχαν πόθο μαρτυρίου κάνανε ασκήσεις,οπως επίσης και πολλοί Άγιοι. Εμείς ας αρκεστούμε προς στιγμή στην καλή ομολογία..μέσα στην παναίρεση του οικουμενισμού και όλα τα παρακλάδια που ξεφυτρώνουν από αυτόν. Οπότε καλή ομολογία αδερφια