Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη (Γκιουμούς Χανέ) του Πόντου ,έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας.
Έμεινε από μικρός ορφανός.Κοιμήθηκε και η αδελφή του Άννα δεκατεσσάρων ετών. Τρία χρόνια μετά την κοίμησή της, ένας αγαθός στο νου και την καρδιά Τούρκος, άρχισε να βλέπει κάθε βράδυ ένα φως να βγαίνει από τον τάφο. Άνοιξαν τον τάφο και είδαν ότι η καρδιά και το δεξί χέρι της μικρής Άννας ήταν άφθαρτα και τα υπόλοιπα λείψανά της ήταν κίτρινα, σαν το κερί. Η μικρή Άννα είχε αγιάσει.Ο Γέροντας τα έφερε μαζί του. Σήμερα τα λείψανα της αγίας Άννας φυλάσσονται στη Σίψα. Κοιμήθηκαν κι η γιαγιά και ο παππούς του.
Απο την κακομεταχείριση του αδελφού του φεύγει μια χιονισμένη νύχτα μόνος προς τον Καυκασο και ο Άγιος Γεώργιος τον συντροφεύει και προστατεύει θαυμαστά. Οδηγείται από την θεία Πρόνοια στην Τιφλίδα της Γεωργίας στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Ενδύεται το τίμιο του μοναχού ένδυμα στην ηλικία μόλις των εννέα ετών.
Στις 20 Ιουλίου 1919 κείρεται μοναχός και από Αθανάσιος ονομάζεται Συμεών. Κατά την ώρα της κουράς του λέγεται πως οι καμπάνες σήμαιναν μόνες τους.
Τις τραγικές ημέρες του διωγμού της Εκκλησίας από τους κομμουνιστές στην Γεωργία, ο νεαρός Ιεροδιάκονος συνελήφθη ως «ἐχθρὸς τοῦ λαοῦ», υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ευτελισμούς, δημόσιες διαπομπεύσεις και ανήκουστους βασανισμούς. Κάποια μέρα τον διαπόμπευσαν στους δρόμους και τον περιέφεραν δεμένο και χωρίς ρούχα, φωνάζοντας ειρωνικά γι’ αυτόν: «Νά ο προφήτης!». Καταδικάσθηκε μάλιστα σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά διεσώθη με την βοήθεια της Παναγίας θαυματουργικώς!
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1925 χειροτονήθηκε ιερεύς κι ονομάσθηκε Γεώργιος, όπως του είχε προείπει ο άγιος Γεώργιος, που τον είχε δει καβαλάρη στην παιδική του ηλικία, στον Άγιο Μηνά στη Γεωργία (Γρούζια),στην Μτσχέτα. Λειτουργούσε στα γεωργιανά.
Από την Τιφλίδα μεταβαίνει στο Σουχούμ. Στις συχνές θείες λειτουργίες του μνημόνευε πολλά ονόματα. Στο κελλί του μελετούσε και προσευχόταν συνεχώς. Η εγκράτεια, η άσκηση, η αγρυπνία και η νηστεία ήταν αδιάκοπες.
Περιπλανώμενος και ταλαιρωπούμενος το 1929 ήρθε, μετά από πολλές περιπέτειες στην Ελλάδα,και το 1930 εγκαθίσταται μόνιμα στο χωριό Σίψα (στο συνοικισμό των Ταξιαρχών) της Δράμας.
Το 1936, ο Γέροντας πήγε προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ. Επισκέφθηκε πολλά μοναστήρια και επισκέφθηκε επίσης τον ποταμό Ιορδάνη. Σε ένα από τα ασκηταριά κοντά στη Μονή του Αγίου Σάββα συνάντησε με θαυμαστό τρόπο έναν ασκητή ο οποίος ήταν θείος του. Ο Θεός φώτισε τον ασκητή και του αποκάλυψε ότι ήταν ανιψιός του.
Οι κακουχίες της φυλακής της Γεωργίας τον είχαν αφήσει ημιπαράλυτο, πολύ αδύναμο και πολλές φορές δυσκολευόταν πολύ να περπατήσει, ώστε τον σήκωναν στα χέρια, για να μετακινηθεί. Διέθετε εξαιρετικά ισχυρό διορατικό και προφητικό χάρισμα.
Συλλειτουργούσε με αγίους. «Σπάνια λειτουργώ μόνος μου», έλεγε ο Γέροντας Είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία, στον Τίμιο Πρόδρομο και τον άγιο Γεώργιο!
Ήταν ταπεινός κι αγαπούσε ιδιαίτερα να μιλά για την αγία ταπείνωση. Ζούσε σε μια ιερή μοναξιά. Οι πολλοί των ανθρώπων δεν τον κατανοούσαν και μερικοί μάλιστα τον παρεξηγούσαν. Λίγοι μπορούσαν να καταλάβουν καλά το βάθος της πνευματικότητος του.
Προείδε και προείπε το μακάριο τέλος του. Κοιμήθηκε στις 4 Νεομβρίου 1959. Οι τελευταίες λέξεις που ακούσθηκαν από τα χείλη του ήταν: «Της ευσπλαγχνίας την πύλην άνοιξον, ευλογημένη Θεοτόκε».
Τα δύο κυπαρίσσια πλάι στον τάφο του λύγισαν σαν για να τον προσκυνήσουν, όπως είχε προείπει, και πολλά πουλιά συνάχθηκαν την ώρα της ταφής του, δίχως να φοβούνται τον πολύ κόσμο.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2006 έγινε η ανακομιδή των ιερών χαριτόβρυτων λειψάνων.Δυναμώστε την πίστη σας“, συμβούλευε τα πνευματικά του παιδιά, και προσπαθήστε να προσηλώνεστε στα τελούμενα κατά τη θεία λειτουργία, ώστε ν’ αξιώνεστε να βλέπετε τα μεγαλεία του Θεού, το Άγιο Πνεύμα να κατεβαίνει στην αγία τράπεζα…”.
Όταν θα λειτουργούσε, σηκωνόταν γύρω στα μεσάνυχτα για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί για το μέγα μυστήριο.
Συχνά συλλειτουργούσε με αγίους. “Σπάνια λειτουργώ μόνος”, έλεγε με απλότητα. Σήμερα είχαμε τον τάδε άγιο συλλειτουργούντα. Σε μια λειτουργία όλο το εκκλησίασμα άκουσε έναν δυνατό θόρυβο στο άγιο βήμα, στη συνέχεια είδαν το πρόσωπο του γέροντα αλλοιωμένο και φωτεινό.Είχαμε ουράνιους επισκέπτες“, εξήγησε αργότερα. “τον άγιο Μηνά, τον άγιο Γεώργιο, τον άγιο Νικόλαο…“.
Άλλη φορά, στο τέλος της θείας μυσταγωγίας, είπε συγκινημένος: “Είχαμε μουσαφιρέους, τον άγιο Νικόλαο και τον άγιο Ιωάννη, αυστηρός μουσαφίρης ο τίμιος Πρόδρομος“. Κάθε φορά που θύμιαζε την εικόνα του, έτρεμε το χέρι του.
Όταν συλλειτουργούσε με αγίους, στην απόλυση συνήθιζε να τους μνημονεύει, και τότε η συγκίνηση και η χαρά του ήταν απερίγραπτες.
Την παραμονή του ελληνοιταλικού πολέμου έκλαιγε συνεχώς.Τι έχεις γέροντα και κλαις; τον ρωτούσαν. – ‘Έμεινα ορφανός, απαντούσε εκείνος. Έφυγε η Παναγία με τον άγιο Γεώργιο στο μέτωπο.
Μια φορά είπε ο όσιος στον ψάλτη του: Είχα τόσους αγίους σήμερα, που δεν είχα μέρος να τους βάλω. Τον άγιο Παντελεήμονα τον βάλαμε σε μία γωνία, γιατί δεν υπήρχε χώρος…
Η τιμία κάρα του Αγίου Γεωργίου Καρασλίδη,που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα της Δράμας.
Απολυτίκιον Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Εκ Πόντου ανέτειλας, ώσπερ αστήρ φαεινός, την Δράμαν εφώτισας, ταις διδαχαίς σου σοφέ, τη ισαγγέλω πολιτεία σου. Όθεν τοις προσιούσι, τη αγία Μονή σου, νέμεις ειρήνην, και παντοίας ιάσεις’ ως έχων παρρησίαν προς Χριστόν, Γεώργιε, πατήρ ημών Όσιε.
Έτερον Απολυτίκιον Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αναλήψεως μάνδρας σεπτόν δομήτορα, χαροποιού πένθους μύστην, καρδιακής προσευχής, ταπεινώσεως και νήψεως το έσοπτρον, ύμνοις, Γεώργιον, πιστοί, ώσπερ ομολογητών, τιμήσωμεν νέον εύχος, βοώντες, φρούρει θεόθεν, σημειοφόρε, τους ικέτας σου.
Κοντάκιον. Τον ζηλωτήν Ηλίαν.
Αργυρουπόλεως ένθεον βλάστημα, και Γεωργίας σεπτόν ενδιαίτημα, ο εν τη Δράμα ασκήσας ως άσαρκος, και αγιάσας μονήν Αναλήψεως, ημών ίσθι φύλαξ, Γεώργιε.
ΟΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΣΛΙΔΗΣ
Η εκπομπή Χαρά Θεού επισκέπτεται την Ιερά Μονή Σίψας στη Δράμα, εκεί όπου έζησε και αγίασε ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης. Ο ιδιαίτερος βίος ενός μικρού παιδιού που γεννήθηκε στη Γεωργία, ανακάλυψε τον Χριστιανισμό και μετανάστεψε στην Ελλάδα. Η ζωή και η προσφορά του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, στη Χαρά Θεού.
Ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης. Ένας σύγχρονος Άγιος
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο π. Γεώργιος Σεργίδης είναι φιλοξενούμενοι στην εκπομπή "Μαζί" της Ελίτας Μιχαηλίδου και συνομιλούν για τον όσιο Γεώργιο Καρσλίδη, με την ευκαιρία της αφίξεως στην Κύπρο του ιερού λειψάνου Του. Η εκπομπή μεταδόθηκε από το ΡΙΚ1 στις 25 Μαΐου 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου