Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τρυποκάρυδος: Ο κιθαρίστας που έγινε ξυλογλύπτης στο Ζαγόρι

Ένας πελώριος πλάτανος, τραβάει το βλέμμα στην πανέμορφη πλατεία στο Τσεπέλοβο. Ο Δημήτρης, ο «ξεναγός» μας στο χωριό, ένας αληθινός λάτρης της μαγείας του Ζαγορίου, προσπαθεί να μας δώσει κάθε λεπτομέρεια.

Μας μιλάει για τις ξύλινες επιγραφές των καταστημάτων του οικισμού και η κουβέντα φτάνει στον Τρυποκάρυδο, τον Γιάννη Υφαντή, ο οποίος μένει πλέον μόνιμα στο Τσεπέλοβο μαζί με την σύντροφό του, την Ιουλία, στο σπίτι της γιαγιάς της και φτιάχνει ξύλινα γλυπτά. «Εδώ πιο πάνω από την πλατεία, είναι το εργαστήριό του» μας είπε και ξεκινήσαμε.

Το εργαστήρι με την καλύτερη θέα

Ένα παλιό όμορφο πέτρινο σπίτι με κόκκινα παράθυρα, και στο πλάι της αυλής, μία πόρτα σε οδηγεί στο εργαστήρι. «Είναι το εργαστήρι ίσως με την καλύτερη θέα», θα μας πει η σύντροφος του Γιάννη, η Ιουλία, καθώς μπροστά από τον πάγκο εργασίας απλώνεται πανοραμικά όλο το χωριό, με τις πέτρινες στέγες, αλλά και την οργιώδη φύση του Ζαγορίου.

Τα σκυλιά του ζευγαριού, δεν έχουν ακόμη πειστεί για τις καλές μας προθέσεις, και συνεχίζουν να σημαίνουν τον κίνδυνο με έντονο γάβγισμα. Η Ιουλία προσπαθεί και στο τέλος καταφέρνει να τα ηρεμήσει. Η Μιλού, ωστόσο, «το a-dog» όπως την αναφέρει ο Γιάννης, μας απορρίπτει ως κίνδυνο και συνεχίζει ατάραχη τις περιπλανήσεις της στο χώρο. Μόνο προς το τέλος της επίσκεψης μας στο εργαστήριο μας έδωσε λίγη σημασία.

Στο σπίτι της γιαγιάς

Ο πάγκος του εργαστηρίου, αλλά και ο χώρος γενικότερα, είναι γεμάτος με διάφορα σύνεργα που βοηθούν το Γιάννη, να δίνει κάθε φορά το σχήμα που θέλει στο ξύλο. Ξεκίνησε ως μουσικός καθώς έπαιζε για πολλά χρόνια κιθάρα και σπούδασε και ηχοληψία. «Το 2013, το χειμώνα, αποφασίσαμε με την Ιουλία, να έρθουμε να μείνουμε εδώ στο χωριό. Το πατρικό σπίτι της, το σπίτι της γιαγιάς της, χρειαζόταν κάποιες επιδιορθώσεις τις οποίες και κάναμε. Μας αρέσει η ζωή στο Τσεπέλοβο. Έχει αυτό που αναζητούσαμε, ηρεμία και ταυτόχρονα χρόνο για τον εαυτό σου και τη ισορροπία σου», μας λέει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Πριν έρθουμε εδώ, είχα ασχοληθεί επίσης με την κατασκευή ξύλινων μουσικών οργάνων. Αξιοποίησα τη γνώση αυτή και ξεκίνησα να φτιάχνω διάφορα τόσο χρηστικά όσο και διακοσμητικά ξυλόγλυπτα.»

Ο Τρυποκάρυδος, έχει επιμεληθεί τις πινακίδες πολλών μαγαζιών· την ίδια στιγμή όμως ετοιμάζει ξύλα κοπής κουζίνας, κλειδοθήκες, κρεμάστρες, αλλά και πολλά διακοσμητικά. «Συνήθως χρησιμοποιώ ξύλο οξιάς, ή καρυδιάς ανάλογα τι θέλω να φτιάξω. Κάποια ξύλα είναι πιο κατάλληλα για μικρές κατασκευές, ή για να φανούν λεπτομέρειες στο σχεδιασμό».

Φεύγοντας, ο Γιάννης στέκεται στην πράσινη καγκελόπορτα κάτω από μία κρανιά. «Ξέρετε τα κράνα είναι το αγαπημένο γλύκισμα των αρκούδων. Πέρυσι το χειμώνα μία αρκούδα έφτασε ως εδώ για να φάει αυτούς του νόστιμους καρπούς. Εμείς την παρατηρούσαμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Τα σκυλιά είχαν σηκώσει το χωριό στο πόδι, αλλά εκείνη ατάραχη απολάμβανε τα φρούτα. Αυτή είναι η ζωή μας στο χωριό. Αυτό είναι το Ζαγόρι. Να μας ξανάρθετε».

Τρυποκάρυδος, Τσεπέλοβο Ζαγορίου, Τηλ.: 6987396215 

 πηγή

 Απολαύστε ένα ταξίδι συμπληρωματικά...

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΑΓΟΡΙ

 

 

Στα πλαίσια της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» η δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιηγείται τη φύση της ΗΠΕΙΡΟΥ. Προσδιορίζοντας ως βάση το χωριό των ΚΗΠΩΝ αρχίζει τη συλλογή εικόνων από το παζλ της περιοχής των ΖΑΓΟΡΙΩΝ που φαντάζει ατελείωτο. Η δημοσιογράφος επισκέπτεται τα χωριά του κεντρικού και δυτικού ΖΑΓΟΡΙΟΥ, βαδίζοντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και διαμένει σε παραδοσιακούς ξενώνες. Προβάλλονται παράλληλα πλάνα σε δασικές εκτάσεις, ποτάμια, στη χαράδρα του ΒΙΚΟΥ, σε χιονισμένες κορυφές, φυσικές ομορφιές του τοπίου που αντικρίζει ο επισκέπτης. Στη συνέχεια, η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ μας ξεναγεί στον αρχαιολογικό χώρο στη ΒΙΤΣΑ, στο Λαογραφικό Μουσείο στους ΚΗΠΟΥΣ, στην «Σαρακατσάνικη Στάνη» στον ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟ, σε πάρκο στρουθοκαμήλων στα ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΑ και συνομιλεί με τους υπεύθυνους των χώρων. Πεζοπορώντας σε μονοπάτια διασχίζει τις γέφυρες του ΠΛΑΚΙΔΑ και του ΚΟΚΚΟΡΟΥ και συμμετέχει σε δραστηριότητες στα ποτάμια της ΗΠΕΙΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: