Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Η Αποστολή

Υπόθεση: Ο μισθοφόρος δουλέμπορας Μεντόζα (Robert De Niro), αφού σκοτώνει τον αδερφό του σε μονομαχία, αποφασίζει να συνοδεύσει την ιεραποστολή του Ιησουίτη μοναχού Γκάμπριελ (Jeremy Irons), για να βρει εξιλέωση. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες του φυσικού τοπίου της ζούγκλας της Νότιας Αμερικής, και την αρχική έχθρα των μελών της φυλής των Γκουαρανί, η Ιεραποστολή θα εδραιωθεί και θα προσελκύσει τους Γκουαρανί στον Χριστιανισμό. Στην τροπική ζούγκλα όμως, καταφθάνει ένας Καρδηνάλιος, σταλμένος από τον Πάπα, για να αποφασίσει αν η περιοχή εμπίπτει στα συμφέροντα αποικισμού των Πορτογάλων που θέλουν τους ιθαγενείς σκλάβους. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και σε μια δραματική μάχη για την ανεξαρτησία των ιθαγενών.

 Βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, υποψήφια για 7 Όσκαρ και νικήτρια εκείνου της καλύτερης φωτογραφίας, η επική ταινία του Roland Joffé ("Κραυγές Στη Σιωπή") είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που συνέβησαν στη Λατινική Αμερική του 18ου αιώνα. 

Τα εξωτικά γυρίσματα στην Κολομβία, με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και το ανυπέρβλητα άγριο τοπίο, προσδίδουν μια αίσθηση αυθεντικότητας, αντανακλώντας το δράμα την ηρώων, που ερμηνεύουν οι Robert De Niro και Jeremy Irons, αμφότεροι σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους. 

 Η ταινία διηγείται την επική αν και παραγκωνισμένη ιστορία των Ισπανών Ιεραποστόλων στη Λατινική Αμερική, που αγωνίστηκαν ενάντια στη δουλεία και την ανθρώπινη άγνοια. Παράλληλα, αποτυπώνει και τη τραγική Ιστορία των αυτοχθόνων του "Νέου Κόσμου", που υποδουλώθηκαν και ενίοτε αφανίστηκαν από τους Ευρωπαίους κατακτητές. Το δύσκολο θέμα της η ταινία το προσεγγίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, απελευθερώνοντας καθαρτικά κύματα πάθους και οργής από τη πλευρά του θεατή. Και με αυτή τη λογική είναι ένα Έπος διαφορετικό από αυτά που έχει να προσφέρει το Χόλιγουντ. Η μουσική, παιγμένη με τα παραδοσιακά όργανα της φυλής των Γκουαρανί, φέρει την υπογραφή του μεγάλου "μαέστρου" Ένιο Μορικόνε. 

Διαπιστώνεται το σκληρό πρόσωπο του παπισμού και επιβεβαιώνετε ο π.ΙΩ ρωμανιδης που μιλούσε για κατάληψη της Εκκλησίας από "επισκόπους" ουσιαστικά πολιτικούς διοικητές που χρησιμοποιούσαν την πίστη για την καταδυνάστευση των λαών . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: