Κυριακή 18 Απριλίου 2021

«Το κρύο της Τραπεζούντας»

Ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου και στην Τραπεζούντα θα κάνουν, απόψε, όσοι τηλεθεατές επιλέξουν να δουν την πολυβραβευμένη δραματική τουρκική ταινία Το κρύο της Τραπεζούντας (Cold of Kalandar), του Μουσταφά Καρά, που θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ3.

Η προβολή έχει προγραμματιστεί για τις 22:00.

Η ταινία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο το 2015, όπου απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Βραβεία απέσπασε και στα φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, της Αττάλειας και της Χάιφα, ενώ προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2016.

Το κρύο της Τραπεζούντας ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Ο πάμπτωχος, χρεωμένος Μεχμέτ ζει σε ένα ορεινό χαμόσπιτο μακριά από τον σύγχρονο πολιτισμό, με την γριά μάνα του, την σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, τους οποίους παραμελεί καθώς αναζητά μάταια στα βουνά φλέβα χρυσού, που θα τους λύσει όλα τους τα προβλήματα. Όταν το χιόνι εμποδίζει την προσπάθειά του, αποφασίζει να λάβει μέρος στις τοπικές ταυρομαχίες.

Η ταινία σύμφωνα με τον Kara, απεικονίζει το δράμα της ιστορίας του Μεχμέτ, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει το φυσικό περιβάλλον της Τραπεζούντας, γι’ αυτό και γυρίστηκε στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του έτους.

Το Cold of Kalandar είναι ένας ύμνος για τους ανθρώπους αλλά και για τη φύση, όπου η ελπίδα δεν χάνεται ακόμη και στις δυσκολότερες συνθήκες

Δεν υπάρχουν σχόλια: