Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ: ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ.



Το πανέμορφο χωριό Νχούρ Ελ Σγιρ (Dhour El Shweir) βρίσκεται 27 χλμ ανατολικά της Βηρυττού, της πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το Νχούρ Ελ Σγιρ είναι στην καρδιά του Λιβάνου σε ύψος 1250 μέτρων επάνω από τη θάλασσα. Το χωριό βρίσκεται σε μια κεντρική κοιλάδα που περιβάλλεται σαν πέταλο από βουνά στα ανατολικά, νότο και τη δύση. Αυτά τα βουνά είναι καλυμένα από πυκνό δάσος από πεύκα, βαλανιδιές, και όπου μπορεί να βρεθεί νερό, ιτιές, κυπαρίσσια και λεύκες.

Αυτά τα βουνά είναι πάντα πλούσια σε βλάστηση και είναι πράσινα χειμώνα, καλοκαίρι. Στο κέντρο του χωριού δίπλα από μια πηγή που αναβλύζει συνεχώς άφθονο κρύο γάργαρο νερό, στέκει μια πολύ παλαιά Ελληνορθόδοξη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Παναγία την Ελευθερώτρια. Η εκκλησία είναι πιο γνωστή ως ο Ναός της Κυρά Παναγιάς ( Αλ Σαϊντέχ) και ανακαινίστηκε το 1799. Περίπου 1 χλμ από το χωριό ένα πολύ ασυνήθιστο μοναστήρι στέκεται πάνω σε ένα λόφο και είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Αυτό που κάνει το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία ασυνήθιστο είναι ότι έχει δύο μέρη, ένα Μαρωνίτικο και ένα Ελληνορθόδοξο.


Στη μικρή παλαιά εκκλησία, που κτίστηκε το 1590, υπάρχει μια πολύ αρχαία πέτρα που χρησιμοποιείτο στα παλιά χρόνια για το βάπτισμα. Έχει επίσης ένα Ρουμάνικο εικονοστάσι του 18ού αιώνα. Ένα πέτρινο παρεκκλήσι του 8ού αιώνα ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από το μοναστήρι. Από τα μπαλκόνια του μοναστηριού μπορεί κάποιος να αγναντέψει τη Βηρυτό από μακρυά. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να δείτε τα χωριά Κεσρουάν, Σανίν, και τα βουνά με πεύκα. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία χρησιμοποιήται ως θερινή κατοικία από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη της Αντιοχείας. Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά άγνωστα σε μας προσκυνήματα του Λιβάνου.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: