Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Νηστίσιμη χορτόπιτα από τη Ρούμελη με χειροποίητο φύλλο

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις παραδοσιακές συνταγές ειδικά τις μέρες της νηστείας. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την καλύτερη σπιτική συνταγή γαι χορτόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

 

Για ταψί διαμέτρου 32 – 34 εκατοστών.
Υλικά για τα φύλλα
(τα υλικά αυτά θα σας δώσουν 10 φύλλα)

2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Αν δεν επιθυμείτε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για χωριάτικες πίτες.

Για τη γέμιση

2 ματσάκια σέσκουλα
2 ματσάκια λάπαθα ή 1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μυρώνια ή ένα μικρό ματσάκι τσουκνίδες
2-3 μικρά πράσα
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι – πιπέρι

 

Η σύνθεση των χόρτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την εποχή και ανάλογα
με αυτά που μπορεί να βρει ο καθένας μας.

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε (σέσκουλα, σπανάκι, λάπαθα μαζί τα υπόλοιπα μυρωδικά σε άλλο μπολ).
Αλατίζουμε τα χόρτα, εκτός των μυρωδικών και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Στύβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετούμε μέσα σε λεκάνη προσθέτοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά, τη φέτα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μισό φλιτζάνι λάδι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και αρχίζουμε το στρώσιμο της πίτας.

Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και τοποθετούμε ένα φύλλο έτσι ώστε να εξέχει κι απέξω από το ταψί. Αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε δεύτερο φύλλο και τρίτο με την ίδια διαδικασία. Μοιράζουμε ένα μέρος της γέμισης και τοποθετούμε κι άλλο φύλλο αλείφοντας πάντα με λάδι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μοιράσουμε όλη τη γέμιση.
Τέλος τοποθετούμε τρία φύλλα, αλείφοντας κάθε φορά με λάδι, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού, αλείφουμε με λάδι ή αν θέλουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο λάδι και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα της κουζίνας για μια περίπου ώρα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καλή η συνταγή ! Η καλή συνταγή κυρίως για αρχαρίους είναι απλή και μέ υλικά που μπορεί κανείς εύκολα νά βρεί και επι πλέον λύνει πρακτικά θέματα ευκολίας . Ευχαριστούμε πολύ που μας λέει οτι η χορτόπιτα γίνεται μέ δυό τρία είδη αλευριού , και
καμμιά δεκαριά λάχανα . Γίναμε σοφότεροι οτι η χορτόπιτα γίνεται μέ λάχανα . Δεν ξέρω γιατί οι συνταγές δεν υπεισέρχονται σε θέματα πρακτικότητος και ευκολίας πράγμα που εξοικονομεί χρόνο και κόπο . Δυστυχώς και οι γυναίκες παλαιότερες και σύγχρονες νοικοκυρές δεν μεταδίδουν καθόλου γνώση . Όχι επίτηδες -- λές νά παίζει και αυτό ; -- αλλά γιατί δεν έχουν μεταδοτιλότητα . Όσες φορές κι άν τις ρώτησα δεν σε διαφωτίζουν . Πρέπει μόνος του κανείς νά ανακαλύψει την Αμερική , όχι μόνο στην μαγειρική , αλλά και σε κάθε είδους τέχνη . Και για την μαγειρική , που δεν είναι κάτι προαιρετικό , αλλά κατατρύχει την γυναίκα κάθε μέρα , χρειάζεται λίγο μυαλό και λίγη σκέψη . Όχι μόνο ό, τι είδαμε απο τις μανάδες μας , τότε δεν υπήρχαν και τα μέσα πιυ έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας . Η γυναίκα ήταν στο σπίτι μέ αποκλειστικότητα το νοικοκυριό και μπορούσε απο το πρωί μέχρι το μεσημέρι νά χαιδεύει την κατσαρόλα . Σήμερα οι δουλειές του σπιτιού , όταν δεν έχουν μία πρακτικότητα , φαντάζουν μεγάλες μέ αποτέλεσμα την γκρίνια , γιατί νά το κάνω εγώ , όχι κάντο εσύ και απο γελοία πράγματα νά δημιουργούνται μεγάλα θέματα . Όταν απλουστευθεί η μαγειρική γίνεται παιχνίδι ξαι μπορούν νά την κάνουν όλοι και η γυναίκα και ο άνδρας , ακόμη και τα παιδιά μόλις λίγο μεγαλώσουν . Αυτό είναι αδικαιολόγητο νά μήν μπορεί μία οικογένεια νά αυτοεξυπηρετηθεί και νά χρειάζεται εξωτερική βοήθεια . Εμείς σαν παιδιά κάναμε όλες τις δουλειές και στο σχολείο είμασταν άριστοι . Τα παιδιά απο της παιδικής ηλικίας θέλουν νά ανακατεύονται στην κουζίνα και στο νοικοκυριό , το θεωρούν παιχνίδι. Ας τα καθοδηγήσουμε νά το κάνουν και νά εξοικειωθούν .

Θεόφραστος .

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Δυστυχώς αδερφέ,

οι €υρωέλληνες, είμαστε ταυτόχρονα
και...η δεύτερη, ή τρίτη γενεια...

δολλαριέλληνες...

οπότε, για να βρείς την έστω και κατά τι μέρος

α υ θ ε ν τ ι κ ό τ η τ α του λαού μας

χρειάζεται πολύ ψάξιμο
σε μνήμες προσωπικές, αλλά και στους μεγάλους Έλληνες που ύμνησαν τα μεγαλεία του Γενους

οπως οι...
Μακρυγιαννης
Παπαδιαμαντης
Κόντογλου
Σεφέρης
Ελύτης...

και που ο Μόρφου Νεόφυτοος
συνοψίζει συχνά στο λόγο του, ως
ο σύγχρονος διάδοχος τους...

τώρα που όλα τούτα αποτελούν γιά πολλούς
-αν όχι φαντασιοπληξιες ή
φαντάσματα τού παρελθόντος-

βάρη, που μας εμποδίζουν να...
ατενίσουμε
το μέλλον, χωρίς βαρίδια....

(αυτή η ατάκα,
ελπίζω ν' ακούγεται πλεον... όσο γελοία... ήταν παντα...! )

Καλό υπόλοιπο Σαραντάμερο

-κάνοντας το... καλυτερό "μας"-



Παναγία Μαρμαρά είπε...

Θεόφραστε, χα χα χα! Μήπως θα ήθελες να συζητήσουμε για ... κάτι, που όμως δεν θα έχει και πολλή σχέση με χορτόπιτες; Συγνώμη αλλά δεν άντεξα, ελπίζω να λύσεις αυτό που σε βασανίζει. Και συμφωνώ απολύτως μαζί σου βέβαια. Εγώ όμως άλλο δεν καταλαβαίνω. Τι νηστίσιμη πίτα είναι αυτή, αφού γράφει για αυγά και φετούλα, αχ, αυγουλάκια και φετούλα, φευ...

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ και με τα δύο παραπάνω σχόλια.
Να προσθέσω και εγώ ό,τι η συνταγή ΔΕΝ είναι νηστίσιμη, αφου έχει φέτα και αυγά...
απλά δεν το γράφει στα συστατικά αλλά το γράφει στην περιγραφή...

Έμαθα να μαγειρεύω με κόπο και τρόμο, καθώς έχασα την μητέρα μου νωρίς.
Κάποιες κυρίες, αντιμετώπιζαν με γλυκιά καθως πρέπει απαξίωση την μαγειρική μου.
Κάποιες άλλες, έδιναν απλά μια συμβουλή μέσα απο την καρδιά τους.
Συνήθως οι πρώτες με κοίταξαν με γλυκό καθως πρέπει μίσος, όταν μαγείρεψα καλύτερα από τις ίδιες ή από τις κόρες τους!!!!

μεγάλο μάθημα ζωής η μαγειρική....

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Μεγάλη τέχνη η μαγειρική...

υπό την έννοια πως...φαγητό...ακατάλληλο
έγινε η αρχή για να πάρει η ιστορία
του ανθρωπίνου γένους...την τροπή
που πήρε

αλλά και με 40νθήμερη νηστεία
δεν προετοιμάζεται ο Χριστός,
πριν την δημόσια δράση του;

Μήπως και στην Κλίμακα Ιωάννου τού
Σιναΐτου, η λαιμαργία
δεν θεωρείται εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη καθε πάθους;

Το να μάθει ο άνθρωπος να είναι λιτοδίαιτος, είναι μεγάλη υπόθεση.

Το'ζησα στους παππούδες μου που δεν ήξεραν καν, οι ευλογημενοι, οτι
γνώριζαν τέτοια μεγάλη τέχνη...

ευτυχείς,
ως εν ολίγοις
αναπαυόμενοι και με μια σιδερένια υγεία

μεχρι τα βαθειά γεράματα...!



και τέχνη που στις μέρες μας εχει ξεχαστεί


Ανώνυμος είπε...

Βρε Θεόφραστε, τι αντίδραση είναι αυτή! Μια συνταγή μαγειρικής είναι, έλεος δηλαδή. Δεν είναι και υποχρεωτική δα, θα μπορείς να ταξιδέψεις αν δεν την μαγειρέψεις, δεν είναι και το εμβόλιο :).

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Η το σάιτ φιλοξενεί...
....αρνητές της αυστηρης νηστείας

ή

ο κόσμος κουρασμένος και
απηυδισμένος από το συνεχές πρεσσάρισμα που μας υποβάλλουν

έχει ανάγκη από έναν καλό λόγο
ν'αναπαύσει την ψυχούλα του...
(κι ένα λουκουμάκι βρ' αδερφέ...)

ή ...και τα...δύο...!

...

(Πάντως, αν αυτό σας αναπαύει...
πιό συχνά νικιέμαι από την λαιμαργία μου, παρά την νικώ...

απλά, λόγω... ενδημούντως σκόλωπος,
λόγω των... αμαρτιών της νεότητος,
έτσι κι αλλιώς, οι τροφές που
μπορουν να ...παλέψουν παλληκαρίσια
τα σκώτια μου, είναι τέτοιες που
δεν δίνουν στην λαιμαργία

την δυνατότητα...
να χαρεί τη νίκη της...!)

Διατηρητέος είπε...

Για τους παραπονιάρηδες, αρσενικούς και θυληκούς (με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ καλή), δύο δυνατές συνταγές, χωρίς καμία διάθεση διαφήμισης κανενός και οι οποίες γίνονται νοστιμώτατες και νηστίσιμες και με έτοιμο φύλλο χωριάτικο η μια :
https://www.youtube.com/watch?v=8Z9sva6S9oE&list=PLzK-0Q9X97k8-Zoh0jDMGdjsiDDiNh61D&index=7
https://www.youtube.com/watch?v=9QfzS_OnFCk&list=PLzK-0Q9X97k8-Zoh0jDMGdjsiDDiNh61D
Καλά Χριστούγεννα !
Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Πρός όλους τους αξιότιμους σχολιαστές κυρίως πρός Δόν 9.46 , που μιλά για λιτότητα :

Ο π. Αθανάσιος ο Μυτιληναίος το έλεγε " η τέχνη της ζωής " ! Είναι ένα ωραίο και γοητευτικό μάθημα !

Θεόφραστος .