Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Προς τον π. Ευάγγελο: Δες πώς προσέχουν οι Τούρκοι τις Εκκλησίες μας

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Τον γύρω του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του π. Ευάγγελου Παπανικολάου σχετικά με την Αγία Σοφία και τα μοναστήρια που βρέθηκαν στο διάβα των Τούρκων.

Του Βασίλη Ξεσφίγγη
 Ο π. Ευάγγελος για ακατανόητους λόγους έγινε βασιλικότερος του βασιλέως και αποθέωσε τους Τούρκους ως μεγάλους ευεργέτες της Ορθοδοξίας.Έφτασε μάλιστα να μας πει ότι αν δεν ήταν οι Τούρκοι τότε η Αγία Σοφία θα είχε πέσει καθώς το γένος δεν ήταν ικανό να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη Εκκλησία.
Ξεχνάει ο π. Ευάγγελος ποιος συντηρούσε την Αγία Σοφία επί 916 χρόνια πριν την πάρουν οι Τούρκοι φαίνεται.
Αλλά και μετά την άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως τι θέλει να μας πει ότι το Οικ. Πατριαρχείο που είχε στον έλεγχο του Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ελλάδα δεν μπορούσε να συντηρήσει μια Εκκλησία;
Τα αυτοκέφαλα στις παραπάνω χώρες δόθηκαν πολύ αργότερα, και άρα το Πατριαρχείο είχε οικονομική δύναμη, όχι όπως πριν την άλωση αλλά δεν έπαβε να έχει ένα τεράστιο ποίμνιο.
Ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος π. Ευάγγελος μας είπε ότι οι ξεβράκωτοι τώρα που έγινε τζαμί θα ντύνονται για να μπουν στην Αγία Σοφία ευπρεπώς ενδεδυμένοι και οι γυναίκες θα φοράνε μπούργκα ενώ οι άνδρες θα ντύνονται σαν χανουμάκια.
Πατερα Ευάγγελε ναι, μα δεν μας είπες τι θα πάει να δει τώρα ο κόσμος στην Αγία Σοφία; Τις κουρτίνες;
4 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο επισκέπτονταν την Αγία Σοφία, ξέρεις πόσοι από αυτούς έβλεπαν για πρώτη φορά τον Χριστό και την Παναγία στην ζωή τους υπό αυτή την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια;
Δεν σου λέει τίποτα αυτό;

Έχω την εντύπωση ότι την γύμνια των ανθρώπων ο πλάστης την γνωρίζει πολύ καλά και δεν προσβάλλεται από αυτήν. Ο Θεός ως πανταχού παρόν που είναι μας βλέπει γυμνούς οπουδήποτε και αν γυμνωθούμε, και κατά την παράδοση στον παράδεισο ο Αδάμ και η Εύα γυμνοί ήταν μπροστά στον Θεό.
Εμείς οι άνθρωποι σκανδαλιζόμαστε από το γυμνό λοιπόν και γι αυτό πρέπει να μπαίνουμε στους ναούς ευπρεπώς ενδεδυμένοι. Ο ξένος που δεν ξέρει από Θεό ας έρθει όπως θέλει αν είναι να γνωρίσει τον Θεό, ας έρθει και γυμνός ακόμα.
Ούτε αυτό θα σου λέει κάτι όμως φαντάζομαι.
Αν δεν σου λένε λοιπόν τίποτα αυτά, δες στο παρακάτω βίντεο, πόσο πολύ σεβάστηκαν οι Τούρκοι τις Εκκλησίες μας, κι αν δεν σου φτάνει αυτό, πήγαινε και μια βόλτα, στην Τουρκία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, όπου θες εσύ βρες Εκκλησίες και δες πως τις έχουν καταντήσει.
Καλή μετάνοια Πατερα Ευάγγελε.

πηγή

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελάτε βρέ παιδιά ! Δικαιολογούνται νά παρεξηγούν τον π. Ευάγγελο οι άσχετοι . Τον παρεξηγούμε και εμείς ; Εδώ οι άθεοι παρεξηγούν τους ανθενωτικούς της Κων/πόλεως , οτι παρέδωσαν την Πόλη στους Τούρκους ! Όχι μόνο οι άθεοι , αλλά ο οποιοσδήποτε διαβάζει την ιστορία ελαφρά τη καρδία είναι γι αυτόν σκάνδαλι μέγα το τίμημα της Οθωμανικής βαρβαρότητος για ένα δόγμα σου λέει !

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Προφανώς δεν άκουσαν την ομιλία,

γιατί με άλλο πνεύμα τα είπε ο πατηρ Ευάγγελος
και αλλιώς μεταφέρθηκαν...

(Την πάτησα κι εγώ στην αρχή...)

Εν πάση περιπτώσει...
ας μην κάνουμε την τρίχα
τριχιά...

Nik είπε...

Πολύ καλά τα είπε ο π.Ευάγγελος, η αλήθεια πονάει!

Ανώνυμος είπε...

Το γύρο του κόσμου, πράγματι! Τώρα στο youtube μου πρότεινε ένα βίντεο με το γνωστό απόσπασμα με το... κωλοβράκι, με μετάφραση σε κάποια γλώσσα της νοτιοανατολικής Ασίας έμοιαζε, μαλαισιανά, ινδονησιακά, κάτι τέτοιο. Και αν κατάλαβα καλά, είχαν και όλες τις ιδιότητες του ιερέα, ότι είναι ιεραπόστολος, ψυχίατρος κλπ, που στα τούρκικα αποσπάσματα δεν τις είχαν. Δηλαδή κάποιος μαλαισιανός ή ινδονήσιος έκατσε και έψαξε κιόλας ποιος είναι αυτός που τα λέει αυτά!

Η αλήθεια είναι ότι ο π. Ευάγγελος πιάνει και λέει, και λέει λέει λέει, και ώρες ώρες ό,τι τού 'ρθει λέει και εσύ λες, τώρα ήταν ανάγκη να το πεις κι αυτό; Ότι τού 'χουνε λασκάρει κομματάκι και καμιά δυο βίδες, ε μάλλον έτσι φαίνεται, δε νομίζετε κι εσείς;

Η άλλη αλήθεια είναι ότι το ζήτημα του πώς περνούσαμε και πώς βαστάξαμε, όσοι βαστάξαμε, στους αιώνες της Οθωμανικής κατοχής, είναι τεράστιο και με πολλές πτυχές. Πολλά τα χρόνια, ευρεία και η γεωγραφική περιοχή. Και εξεγέρσεις είχαμε, και σφαγές είχαμε, και εξανδραποδισμούς είχαμε, και παιδομάζωμα είχαμε, και νεομάρτυρες είχαμε πολλούς, αλλά και ζωτικό χώρο επιβίωσης είχαμε κατά καιρούς και κατά τόπους. Για τη σύγκριση, είναι ενδιαφέρον να κοιτάξει όποιος θέλει την τύχη των μουσουλμάνων και των εβραίων της Ανδαλουσίας μετά την πτώση της Γρανάδας το 1492.

Το δίλημμα σαρίκι ή τιάρα τον καιρό που ετέθη, εκεί γύρω στο 1450, θεωρώ ότι ήταν άτοπο. Η τιάρα τον καιρό εκείνο και να ήθελε δεν μπορούσε να βοηθήσει. Οι Οθωμανοί βρίσκονταν στην Αδριανούπολη ήδη από το 1380τόσο αν θυμάμαι καλά, και ήταν πολύ πιο ισχυροί.

Αντιλαμβάνομαι τι εννοεί το άρθρο στα περί γύμνιας, αλλά υπάρχει και η "ευπρέπεια του Οίκου Αυτού". Αν το απολυτοποιήσουμε αυτό, να πηγαίνουμε κι εμείς την επόμενη εβδομάδα στην Παράκληση κατευθείαν από τη θάλασσα και οι γυναίκες με τα... κωλοβράκια τα θαλασσινά. Μη γένοιτο.

Αντιλαμβάνομαι και το άλλο, ότι πόσοι τουρίστες έβλεπαν πρώτη φορά στην Αγιά Σοφιά ψηφιδωτά του Χριστού και της Παναγίας και, ποιος ξέρει, μήπως κάποιοι λίγοι απ' αυτούς το έψαξαν και περισσότερο, δείτε όμως και το άλλο. Μέσα απ' αυτό το βίντεο, μ' όλα του τα θέματα και τις αμετροέπειες, πόσοι θα δουν για πρώτη φορά ορθόδοξο παπά να κάνει το σταυρό του και πόσοι θα ακούσουν για πρώτη φορά ότι υπάρχει ορθόδοξος μοναχισμός (τα μοναστηράκια στην Κρήτη). Ακόμα και οι Τούρκοι, όταν ακούνε για μοναχισμό σκέφτονται πρώτα το Θιβέτ και τον Δαλάι Λάμα. Και ύστερα άμα τους το θυμίσεις, μπορεί και να το έχουν κάποτε ακουστά ότι μοναχισμό έχουμε κι εμείς οι δίπλα. Οι Τούρκοι αυτό, για τους παρά πέρα δεν το συζητάω, δεν έχουν ακούσει τίποτα ποτέ. Η άσκηση, η ταπείνωση, η εκούσια λιτότητα, στη Τζακάρτα, στο Μπουένος Άιρες, στις άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου που ξημεροβραδυάζονται στο youtube θεωρούνται βουδιστικές αρετές και μόνο.

Ποιος ξέρει τι μπορεί να βγάλει ο Θεός. Καλοπροαίρετος είναι ο άνθρωπος, μ' όλη του τη λόξα.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Εκτιμούμε το.π.Ευαγελο ,αλλά ενίοτε λέει και Μαλακίες όπως όλοι μας ...

Ανώνυμος είπε...

Σωστος, τρελογιαννη! Οταν λεει καποιος πολλα και χωρις σοβαρη προετοιμασια, ακομη κι αν εχει την πολυμαθεια και τα ταλεντα του π.Ευαγγελου, πεφτει σε λαθη και παγιδες που στοιχιζουν...δυστυχως....

ΑΝΑΤΟΛΙΟΣ είπε...

Αγαπάμε π. Ευάγγελο!
Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε πως όταν δείτε τους Τούρκους να επισκευάζουν τους ναούς μας, τους βάζει ο Θεός, γιατί φτάνει η ώρα να τους λειτουργήσουμε εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσωπικά κατάλαβα με ποιο πνεύμα μίλησε ο πατήρ Ευάγγελος και συμφωνώ μαζί του. Να ρωτήσω κάτι : Η Μονη Δαφνίου είναι μουσείο, μας αρέσει που δεν λειτουργείται ποτέ και τα υπέροχα βυζαντινά ψηφιδωτά "βλέπουν" μόνο τουρίστες και ποτέ πιστούς;

Cyclus

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Γιά χρόνια ήταν κλειστά
...γιά επισκευές...

και μιλάμε γιά ψηφιδωτά
που αποτελούν μία από τις
κορυφές της βυζαντινής τέχνης...

...γιά λειτουργίες... ούτε λόγος...

Οι αρχαιολόγοι το απαγορεύουν αυστηρώς...

(Αλλοίμονο...
δίνουμε κι "εμείς" πατήματα με τα... κεριά κηροζίνης που μαυρίζουν
τα πάντα...
ή ζωικού λίπους που μυρίζουν ...ψητά λουκάνικα...

...

βαβέλ φίλε μου...
είμαστε μιά ...ωραία
ατμόσφαιρα πιά...!

όταν κινηθεί
το "μαστίγιο" εναντίον μας...
θα τρέχουμε και δε θα
φτάνουμε...)

Στέλιος είπε...

Μια χαρά τα λέει ο παπα-Βαγγέλης γιατί η Αγιά Σοφιά μετά από τζαμί θα γίνει και πάλι εκκλησία ενώ αν παρέμενε μουσείο όλοι οι "πολιτισμένοι" λαοί της Δύσης δεν θα μας άφηναν να τη λειτουργήσουμε και θα ζητούσαν και μερίδιο. Ας λειτουργήσουμε εμείς οι Έλληνες τη Μονή Δαφνίου, τη Μονή Καισαριανής, τις εκκλησίες του Μυστρά και τόσες άλλες εκκλησίες-μουσεία στην πατρίδα μας....

Πέτρος είπε...

Πολύ καλά τα λέει ο π. Ευάγγελος και άσε τον Βασίλη Ξεσφίγγη να σφίγγεται

Ανώνυμος είπε...

Έχει άδικο ο π. Ευάγγελος νά λέει οτι είμαστε ανεπρόκοποι νά συντηρήσουμε ένα μνημείο ; Πόσα βυζαντινά εκκλησάκια ανά την ελληνική επικράτεια έχουν ερημώσει ! Τώρα βέβαια η αυτοξριτική γίνεται εν οίκω . Όμως σήμερα τίπιτα δεν μένει εν οίκω . Ό,τι αξιοπερίεργο γίνεται "viral " . Οι Ελληνες το έλεγαν " εν δήμω "

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα είπε ή όχι τι πέτυχε με αυτά τα λόγια δεν κατάλαβα. Αυτό που ξέρω είναι όταν λες πολλά δύσκολο να αποφύγεις την μαλακία, ειδικά όταν μιλάς για ευαίσθητα ζητήματα την λάθος στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως οι ξένοι μαθαίνουν συνεχώς καινούριες ελληνικές λέξεις. Πριν καμιά πενταετία ήταν που έμαθαν την kolotoumba, ενώ από παλιά ήξεραν το malaka, το bouzouki, το syrtaki και το souvlaki. Τώρα θα μάθουν και το kolovraki.

IXTHYS είπε...

Ο π. Ευάγγελος είπε αυτά που δεν σκεφτήκαμε εμείς.
Ένας ιερός Ναός είχε γίνει τζαμί, μετά έγινε μουσείο και τώρα πάλι τζαμί.

Όσο ήταν τζαμί ήταν χώρος προσευχής όπως και τώρα.

Όσο ήταν μουσείο έμπαιναν σε ιερό χώρο πιστοί και άπιστοι.
Δεν νομίζω πως τους άπιστους και αδιάφορους τους συγκινούσε κάτι περισσότερο από τις πέτρες.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Ευάγγελος γνωρίζει άριστα τι λέει εν προκειμένω. Οι άσχετοι τον παρερμηνεύουν αλλά...καρφάκι δεν του καίγεται. Και ορθώς.

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ο πατήρ Ευάγγελος δεν λέει μαλακίες
Πρέπει όλοι να ξανακούσουμε όλο το βίντεο που είναι πάνω από 2 ώρες και τότε ίσως καταλάβουμε τι εννοεί
Θέλει να περάσει ένα μήνυμα
Αλλά πολλοί δεν τον κατάλαβαν
Με την ίδια άποψη και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό που είπε καλύτερα τούρκικο φέσι θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε!

Κάποιος είπε...

Το απόλυτο σχόλιο...

Κάποιος είπε...

Πράγματι! Είναι απαράδεκτο ένας τέτοιος υπέροχος ναός να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η Λειτουργία! Και μετά ζητάμε...

kokos είπε...

Απρεπείς η έκφρασή σας " λέει και.. " ! Μιλάτε / κρίνετε Ιερέα ! Αλλά κ λαϊκός να ήταν Δεν είναι σωστή η έκφραση για το μπλοκ που το θεωρούσα " Σωστό " Κρίμα...

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Πραγματικά, περίεργες προτεραιότητες έχουν σήμερα οι εκκλησίες ανά τον κόσμο σε σχέση με την Αγία Σοφία. Οι ξένοι χαίρονται γιατί οι τουρίστες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο και οι Έλληνες επειδή δεν θα μπαίνουν γυμνές οι γυναίκες στον χώρο. Κατά τα μυαλά σας και η κρίση σας. Οι πρώτοι έχουν Θεό το χρήμα,οι δεύτεροι την καλή έξωθεν μαρτυρία, το έξωθεν της παροψιδος.. Λίγοι μείναμε δυστυχώς που μας ενοχλεί αποκλειστικά το βδέλυγμα της ερημώσεως και εμείς ελάχιστοι, ασήμαντοι, αμαρτωλοί και παρεξηγημένοι..
Ας επαναπροσδιορίσει ο καθεις τι ακούει, τι θέλει, τι διαβάζει, τα κριτήρια του ,όσοι σκανδαλίζονται ας μείνουν με τον σκανδαλισμό τους, όσοι καταλαβαίνουν τι γράφουμε ας μείνουν να πάμε παρακάτω.