Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Από το 1972 φανερά η άρνηση τής Αγιάς Σοφιάς από την Κρατική Ελλάδα. Το απαγορευμένο τραγούδι τής Κλειώς Δενάρδου από συναυλία του 1996 στήν Κέρκυρα.


Η τότε δικτατορική ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να λογοκρίνει την επωδό Το 1972 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύεται το τραγούδι της Κλειούς Δενάρδου με τίτλο «Αγιά-Σοφιά»! Οι στίχοι προκάλεσαν θερμό διπλωματικό επεισόδιο και κατόπιν πιέσεων από την Τουρκία η τότε δικτατορική ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να λογοκρίνει την επωδό ενώ διατάχθηκε η παύση αναπαραγωγής του τραγουδιού στα ραδιόφωνα και σε τηλεοπτικούς σταθμούς! Αργότερα, στις 18 Αυγούστου 1996 η Κλειώ Δενάρδου σε μια συναυλία στην Κέρκυρα το τραγούδησε απαράλλαχτο βάσει της αρχικής του εκδοχής! 
 «Κορμιά μαρμαρωμένα, το θαύμα καρτερούν!... Με χέρια παγωμένα, πώς να σταυροκοπηθούν;Στην εκκλησιά του θρύλου, καμπάνες δεν ηχούν!Μα κι αν περάσουν χρόνια, στους αιώνες θ' αντηχούν!...Εκεί ψηλά στους ουρανούς,όμορφη Αγιά-Σοφιά,θα ζεις για πάντα στα όνειρά μας,για χρόνους, για καιρούςθα γίνεις κάποτε δικιά μας, με χρόνους, με καιρούς!...». 
πηγή

3 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Οταν στην ροτόντα
Θεσσαλονίκης και
εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

γίνονται λαίκές συναυλίες,

αντιλαμβανόμαστε
σε π ο ι ο ύ ς
ζητάμε να δώσει
ο Θεός

την Αγιά Σοφιά;

Στούς ρυπαρούς
ψευτορωμιούς
που κάποτε, βλαστημώντας,
νίκησαν μεν τους
δειλούς Τούρκους κατά την
μικρασιατική εξτρατεία...

αλλά δεν τους
άξιζε η Αγιά Σοφιά,
παρά μόνο τους
άξιζε, η προδοσία
των άτιμων εχθρών
και φίλων και
αυτό ακριβώς
υπήρξε η... ανταμοιβή τους!

Μόνο όταν η απαντοχή στην άκρα ταπείνωση
που ήδη ζούμε
και η σωστή
-με ορθόδοξα
κριτήρια-
στάση μας

με μετάνοια

χωρίς κλάψες
και φτηνούς συναισθηματισμούς

θα φέρει νομίζω
το ποθούμενο...!

Ανώνυμος είπε...

Τρελλέ κάτι έπαθα , σαν ξάφνιασμα ! Ζώντας την χριστιανική ξενιτεία , ολίγα γνωρίζοντσς απο τα " κοσμικά " , αγνοούσα τελείως την σπουδαία αοιδό ! Τί φωνή ! Το τραγουδάκι τέλειο ! Εμβληματικό για την περίσταση μέ μία εμβληματική φωνή ! Σαν τα " παιδιά της Ελλάδας παιδιά " ! Ελλάδα έχεις ταλέντο ! Ο Θεός ευλογεί την Ελλάδα !

Ανώνυμος είπε...

Μακράν το καλύτερο σχόλιο των ημερών σχετικά με το ναό της του Θεού Σοφίας, από το "δον κιχ ο τις".
Λ. Ν.