Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Συνταγή για παραδοσιακή αλευρόπιτα -Οπως τη φτιάχνουν στην Ηπειρο, γίνεται στο πι και φι

Η αλευρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα από την περιοχή του Ζαγορίου. Μια συνταγή για ένα χυλό που ψήνεται στο φούρνο, γίνεται στο πι και φι και γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους.
Συνταγή για αλευρόπιταΕνα από τα μυστικά της συνταγής είναι ότι η αλευρόπιτα πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτή. Περίπου 1 εκατοστό. Επιπλέον δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιοήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του γιατί σκοπός μας είναι αυτή η πίτα να ΜΗΝ φουσκώσει. Κρίσιμο σημείο: Πρέπει να υπάρχει πολύ λάδι στο ταψί έτσι ώστε η πίτα μας ουσιαστικά να τηγανιστεί σε αυτό.
 

Υλικά συνταγής για αλευρόπιτα

    3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3 φλ. χλιαρό νερό
    1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
    3 αυγά
    25ο γραμμάρια φέτα
    250 γραμμάρια ανθότυρο
    1/2 φλιτζάνι λάδι
    60 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
    λίγη ρακή (προαιρετικά)
    λίγο αλάτι
 


Εκτέλεση συνταγής για αλευρόπιτα

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς
    Με τη μισή ποσότητα από το βούτυρο και λίγο λάδι αλείφουμε το ταψί μας.
    Το βάζουμε στο φούρνο να κάψει.
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Κρατάμε στην άκρη το ένα από τα τρία αυγά και μια μικρή ποσότητα από το μείγμα των τυριών μας και το λάδι με το βούτυρο.
    Ο χυλός μας πρέπει να είναι αραιός. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη.
    Βάζουμε το χυλό μας στο ταψί και με το χέρι ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα των τυριών, το αυγό που έχουμε χτυπήσει και στο τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το βούτυρο.
    Προσέχουμε η πίτα μας μέσα στο ταψί να μην ξεπερνά σε πάχος το 1 εκατοστό.
    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 και βάζουμε μέσα να ψηθεί μέχρι να ροδίσει.

πηγή

12 σχόλια:

Αύριο είπε...

Πωπωωωωωω!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρε κολασμένο γουρούνι της γαστριμαργίας, ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΝΗΣΤΕΙΑΣ μάς πετάς στη μούρη ΤΕΤΟΙΕΣ συνταγές; ΔΕΝ έχεις Θεό μέσα σου; ΔΕΝ ντρέπεσαι;

Ανώνυμος είπε...

Την ψήνουμε σε σινί, ΌΧΙ σε κανονικό ταψί. Το σινί δηλαδή το πολύ ρηχό, αλουμινένιο ταψί ειναι καλύτερο γι αυτήν την πίτα που ΔΕΝ θέλουμε να φουσκώσει λέμεεε!

Maria V. είπε...

Για ποιο λογο νηστευει καποιος οταν μιλαει ετσι??Δεν έχω καταλαβει ακομη...

Ανώνυμος είπε...

" βρέ κολασμένο γ....κτλ. "

Δεν έχουν το Θεό τους κάποιοι εδώ μέσα ! Και ο τρελογιάννης τα δημοσιεύει αντί νά τα στηλιτεύει ! Όλοι οι σαλοί και οι τρελλοί εδώ μέσα μαζεύτηκαν σε πλήρη δραστηριότητα . Μόνο ο μεθυσμένος λείπει . Χώρια κάτι άλλοι στ' αλήθεια ανισόρροποι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο διαδίκτυο !

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

χα χα οτι ναναι !

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Μάλλον χωρατό λέγεται...

το χιούμορ είναι
αυτό που λέμε... αστείο...
(εκ του άστεως)

Ανώνυμος είπε...

Χωρατό είναι! Βλαχιά καθαρή.ΣΩΣΤΟΣ! ΔΕΝ είμαστε Σκωτσέζοι λορδοι δα, να κατέχουμε το πώς να κάνουμε χιούμορ!

Ανώνυμος είπε...

Μπα! και οι Σκωτσέζοι χωριάτες ήντουσαν!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τρελογιαννούκο! ΕΣΕΝΑ Θέλουμε βρε! Εσύ ΟΛΟΥΣ ΓΝΩΡΊΖΕΙΣ πούθε κρατάει η σκούφια και το ΙP μας, χαχα!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Και είναι, αλλά καμαρώνουν για την
βαρειά χωριάτικη προφορά
τους.

Ανώνυμος είπε...

@Δον κιχ ο τις
οταν η αγωγή εμφυτεύει ΚΑΜΑΡΙ για όποιο χαρακτηριστικό γλωσσικό ή θρησκευτικό ή εθνικό διαθέτει ο πολίτης, τότε, αυτόν τον λαό να ΜΗΝ τον φοβάσαι. Θα διακριθεί!Παράδειγμα, Εβραίοι, Έλληνες, Αγγλοσάξονες...