Τετάρτη 1 Απριλίου 2020


ΤΟ  «ΤΣΙΡΚΟ» ΕΚΛΕΙΣΕ
                                            
ΚΑΠΟΤΕ που οι οχλήσεις από τους τουρίστες προσκυνητές στο κελλάκι του Αγίου Παϊσίου, μπας και δούνε κανένα ταχυδακτυλουργικό θαύμα, ήταν έντονες ,αναγκάστηκε ο Όσιος να απομακρύνεται μέσα στο δάσος για περισσότερη ησυχία και προσευχή ενώ έξω από το κελί του έγραφε σε μία πρόχειρη ταμπέλα:
« Το τσίρκο έκλεισε ,η μαϊμού λείπει»
Και τι θα απογίνουν άρα τώρα όλοι οι Τουρίστες Χριστιανοί με τις Εκκλησίες κλειστές την Μεγ.Εβδομάδα;
Πως θα εκτονωθεί η φιλοπόλεμος στρατιά των  αστεροειδών κομητών  που αν και όλη την χρονιά εξαφανισμένοι από την Εκκλησία εντούτοις κάθε τέτοια εποχή σκάμε μύτη στους Ναούς προκειμένου να παραστήσουν τους κριτές κινηματογράφου στους καταπονημένους  Ιερείς και το προσωπικό των Ναών;
Τι θα απογίνουν κλεισμένα στην ντουλάπια τα μοντέρνα συνολάκια των κομψών κυριών, τα φρεσκοχτενισμένα μπαλαγιάζ ,τα ρεφλέ και τα φανταχτερά ημιμόνιμα και ακρυλικά μανικιούρ σε χρώμα λιλά , έτσι για να ταιριάζουν με την Μεγ.Τεσσαρακοστή;
Τι θα απογίνει ο όμιλος των πάντα δυσαρεστημένων γραϊδίων δίχως κουτσομπολιό , σαματά και υλικό προς χρήσιν  του πρωινού και μεσημβρινού τους καφέ;
Τι θα απογίνει το Τζάμπο και οι σένιες λαμπαδούρες του με την Μπάρμπυ,τον Μπάτμαν  και τον Παικταρά;
Τουλάχιστον φέτος θα αφήσουμε τον Σταυρωθέντα Χριστό στην ησυχία Του ,απομένοντας με τα δικά Του καρφιά δίχως να μπορέσουμε και ετούτη την χρονιά να του προσθέσουμε και άλλα.

π.Διονύσιος Ταμπάκης

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σ π ο υ δ α ί ο ς ! ! !
Την ευχή σου πάτερ Διονύσιε.

Παυσανίας

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάσατε πάτερ μου νά προσθέσετε , τί θα κάνουν και οι παπάδες χωρίς την πελατεία , που πάντα κολάκευαν ! Κυρίαρχοι στο μαγαζί ή τουλάχιστον έτσι ένιωθαν , αυτοί έθεταν τους όρους και επέλεγαν τους ρόλους και πάντα τους καλύτερους του παιχνιδιού . Μήν ταυτίζεστε μέ τον ρόλο του π. Παισίου στο τσίρκο . Συνεχίζετε νά επιλέγετε τον καλύτερο . Γενικά μιλάω !

Ανώνυμος είπε...

Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΟ!!!

Δημήτρης είπε...

Ξέχασε κάτι πολύ σημαντικό ο πάτερ ...."Δεύτε ουν και ημείς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι’ αυτόν ταις του βίου ηδοναίς, ίνα και συζήσωμεν αυτώ, και ακούσωμεν βοώντος αυτού, ουκέτι εις την επίγειον Ιερουσαλήμ δια το παθείν, αλλά αναβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα υμών και Θεόν μου και Θεόν υμών, και συνανυψώ υμάς εις την άνω Ιερουσαλήμ, εν τη Βασιλεία των ουρανών."

ΒΑΣΙΛΕΙΑ είπε...

Μονο που το νομισμα εχη δυο οψεις.για τα δικα σας στραβα πουε θα μιλησετε;μπαξισια ,εσπα,οικουμενισμος;,μεταπατερικες θεολογιες;μασονοι και αιρετικοι μεσα στις θειες λειτουργιες,θεια κοινωνια,σε αβαπτιστα παιδια του δημοτικου να μην παρεξηγηθουν οι αλληλεγγυοι;

Λωρίτου Ελένη είπε...

Αλήθεια ποιός έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για το " τσίρκο " ? Το ακατήχητο ποίμνιο που οι παπάδες --- πνευματικοί άφηναν επίτηδες ακατήχητο για νά το χειραγωγούν , ή οι μεγαλοσχήμονες κληρικοί , που ποτέ δεν ακούσαμε την φωνή τους ; Ήταν λέει απορροφημένοι σε θείες ελλάμψεις . Όποιος αντιδρούσε λίγο γινόταν αποδιοπομπαίος γιατί τους χάλαγε την γαλήνη των ελλάμψεων , μεταξύ μας τους χάλαγε τις υποτελείς και ιδιοτελείς ισορροπίες μέ τον επίσκοπο ! Όποιος αντιδρούσε λίγο άκουγε τις στηλιτεύσεις ως φανατικός , σχισματικός , εκτός εκκλησίας .... Αν αυτοί που αντιδρούσαν ήταν σχισματικοί , τότε τί είναι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που συλλειτουργούν μέ αχαρίτωτους , αχειροτόνητους , σχισματικούς και αιρετικούς ; Για το τσίρκο λοιπόν δεν ευθύνονται οι γυναίκες και τα γραίδια. Έπρεπε ως παραχώρηση Θεού νά κλείσει αυτό το τσίρκο , γιατί όσο ήταν ανοιχτό μας μετέδιδε μολυσμό ! Θα ξυπνήσουμε νά διώξουμε μέ τις πέτρες απι την εκκλησία τους αιρετικούς , σχισματικούς , βλάσφημους ; Θα πάμε καμμιά ώρα νά τους γυρίσουμε ανάποδα τα αμαρτωλά πάνελ βλάσφημων συνεδρίων ;

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ωραία τα λέει
και μπράβο του!

Να μας μνημονεύετε
ακριβέ μας παπούλη!

Για τα άλλα...
θά τα πάρει ο αέρας

σκόνη στον άνεμο...
α ν υ π ό σ τ α τ α γαρ!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή κάπου μέσα σε αυτό το " τσίρκο " είχαμε το ρόλο μας , αυτόν που μας είχαν δώσει , της αλεπούς γαρ , έχει καεί η γούνα μας ! Η καμμένη γούνα θέτει σε δοκιμή το " ανυπόστατον " !

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ μου με όλον τον σεβασμό προς το πρόσωπο σας και το αξίωμα σας.
Να εύχεστε μη γυρίσει το ματι των ΠΙΣΤΩΝ και κάνουν κατάληψη στους ΝΑΟΥΣ αφήνοντας απ'έξω ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ κ ΤΣΙΟΡΔΑΔΕΣ.
Να εύχεστε λέω διότι εσείς στεκόσαστε στο συνολάκι της μανδάμ τάδε πού έχει στο ντουλάπι της και όχι στό μαρτύριο πού υποβάλατε και υποβάλλεται (εκ των περισσοτέρων από εσάς)τους Ορθοδόξους Χριστιανούς από την όλη κατάσταση που εσείς έχετε δημιουργήσει εντός Εκκλησίας.
Και ξέρετε ποιές ήταν αυτές οι μα(ι)νταμίτσες;;;Αυτές πού ΑΓΚΑΛΙΑΖΑΝ τον ιερέα αφού εσείς τους το είχατε επιτρέψει.
Αυτές οι μα(ι)νδαμίτσες που αντί να κοιτάξουν την ΜΕΤΑΝΟΙΑ και την ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ κοιτούσαν να ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ και ΠΑΠΑΔΕΣ πρός τερψην και δοξαν των απάντων...με την ανοχή σας φυσικά.
Να εύχεστε πάτερ μου γιά φώτιση όλων μας.
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ
Πρώτα γιά εσας καί έπειτα για εμα΄ς τους πίστους

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αλεπού
Γαϊδούρι
Κοπρόσκυλο...

ότι πείς αδερφέ
νάναι ευλογημένο...

αλλά
...που μου είχαν δώσει...

όχι αδερφέ!
λόγω άξιου πνευματικού
που θεωρούσε
απαράδεκτο να

π ο υ λ η θ ε ί
ο
Ά ν θ ρ ω π ο ς

ελέω Θεού
πέρασα δύσκολες
συμπληγάδες
και περνώ ακόμα

αλλά ο Θεός ποτέ δεν με άφησε μόνο και με την
βοήθειά του,
τα δύσκολα έγιναν εύκολα
και μπόρεσα να περάσω
ανάμεσά τους
με ελάχιστες
κι ασήμαντες απώλειες.

Άλλωστε δεν είπα ανύπαρκτο

είπα ανυπόστατο
...σαν μιά σκιά δηλαδή
που μας τρομάζει.
Το μόνο που τσακίζεται
είναι η περηφάνεια μας
-το πάθος που πρέπει
να πάει εκεί που του πρέπει ...
στα σκουπίδια-.




Ανώνυμος είπε...

Νομίζω οτι η ποίηση , το θέατρο , το τσίρκο μπερδεύτηκαν . Δεν γνωρίζω τον δικό σας ρόλο στο τσίρκο , για τον εαυτόν μου μίλησα . " ανυπόστατον " , " ανύπαρκτον " ! Δεν μπορώ νά διακρίνω τις εκλεπτισμένες έννοιες και διαφορές . Αυτό που κατάλαβε ο χοντρός μου νούς ήταν , οτι είναι " ανυπόστατες " οι αιτιάσεις πρός ένα εκπρόσωπο του κλήρου που έχει τον ρόλο του στό " τσίρκο " και όπως φαίνεται τον επιλέγει . Τόχουν αυτό το συνήθειο οι παπάδες . Πχ. Στην παραβολή του ασώτου επιλέγουν τον ρόλο του συγχωρητικού πατέρα , στην παραβολή του τελώνου και φαρισαίου πάλι μοιράζουν ρόλους . Σκηνοθέτες ενός τσίρκου είναι και ό, τι θέλουν κάνουν . Αυτοί είναι οι σκηνοθέτες του τσίρκου και ο Θεός ο σκηνοθέτης της εκκλησίας . Ας προσέξουν νά μήν τους αφαιρεθεί ο ρόλος που τους ανέθεσε ο Θεός και χάσουν και τα μισθά ! Τό θέατρό μας έχει τους καλούς και αγγελικούς ρόλους και τους κακούς ταυτισμένους μέ αποτρόπαιες και ενοχλητικές φιγούρες .

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ξαναδιάβασα το
σχολιό σου αδερφέ

και το κατάλαβα.

Σε παρεξήγησα
άνευ λόγου
και αιτίας...

Καλό υπόλοιπο!

(Ο μπουμπούνας τελικά
ήμουν εγώ...αλλά ας μη μιλάμε γι αυτό...)