Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Τι σημαίνει “κλείνουμε τους Ναούς και σταματάμε τα Μυστήρια”;

Τι σημαίνει “κλείνουμε τους Ναούς και σταματάμε τα Μυστήρια”;

Δύσκολη αναμένεται η περίοδος που ακολουθεί λόγω της πανδημίας. Όλοι έχουμε στο βάθος του μυαλού μας το φόβο μην νοσήσουμε, έχοντας παράλληλα και την ανησυχία για τους γύρω μας ειδικά αν αυτοί είναι ευπαθείς ομάδες.
Η πρόληψη, σίγουρα σώζει, γι αυτό και όλοι δεχόμαστε τις οδηγίες και πρέπει να αναλογιζόμαστε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και τους περιορισμούς που θέτουν οι αρμόδιοι, οι αρχές και οι οργανισμοί για την υγεία.

Όμως πάντα μπροστά σε τέτοιες μεγάλες μάχες και ιστορικές προκλήσεις, υπήρχαν και οι διαφορετικές απόψεις που πολλές φορές δίχαζαν και δημιουργούσαν ερωτηματικά τα οποία σχημάτιζαν τεράστια κενά.
Κάνει εντύπωση σε πολλούς από εμάς ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η απειλή του κορωνοϊού, ακούστηκε έντονα από συγκεκριμμένες πλευρές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κλείσουν οι Ιεροί Ναοί, λίγο αργότερα ψιθυρίστηκε να σταματήσουν οι Ιερές Ακολουθίες και αργότερα ξεστομίστηκε ότι η Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό.
Όσοι βγήκαν να υπερασπιστούν την άποψη ότι η Θεία Κοινωνία, σώζει δεν μεταδίδει ιούς, ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού σε ξαναγεννάει “ψυχή τε και σώματι” δεν σε καταδικάζει σε θάνατο, φέρνοντας μάλιστα παραδείγματα από το παρελθόν ότι σε μεγάλες επιδημίες η Θεία Μετάληψη ποτέ δεν έπαψε και ότι ποτέ δεν μεταδόθηκε νόσημα από αυτήν, δυστυχώς χαρακτηρίστηκαν ως γραφικοί.
Την Εκκλησία άλλωστε και τα μυστήριά της επειδή ποτέ δεν μπόρεσαν να την αντιμετωπίσουν ούτε με τη λογική ούτε με την κενή τους ύπαρξη κάποιοι, το ευκολότερο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να την
χαρακτηρίζουν γραφική.

Οι περισσότεροι από εμάς που δεν έχουν μέσα τους από ότι φάνηκε, καμία πνευματική σύνδεση με τα Άχραντα Μυστήρια, επιπόλαια συμπορευθήκαμε με την άποψη να κλείσουν οι Ναοί ή και ακόμη καλύτερα να μην κοινωνά ο κόσμος.
Κάποιοι μάλιστα επηρεάστηκαν και από τις απόψεις διαφόρων που είπαν, πάρτε το δικό σας κουταλάκι και το σκέφτηκαν πολύ σοβαρά αν θα ξανακοινωνήσουν.
Άλλωστε διαφορετικές απόψεις και θέσεις έχουν εκφράσει και οι ίδιοι οι Ιεράρχες που ακόμη φαίνεται να μην έχουν μια κοινή γραμμή και σε αυτό το θέμα που αφορά το κλείσιμο των Ιερών Ναών.

Και στα νοσοκομεία κολλάει ο ιός , θα κλείσουν τα νοσοκομεία; Η Εκκλησία δεν είναι νοσοκομείο των ψυχών και των σωμάτων; νομίζω ότι αυτό λέγεται και στις πνευματικές ομιλίες στους πιστούς. “Καταφύγετε στους Ναούς, παρακαλέστε την Παναγία μας, κοινωνήστε τα Άχραντα Μυστήρια και μην φοβάστε τίποτα” αυτό δε λέγεται στις ομιλίες στα κυρήγματα στις πνευματικές συνάξεις;
Στο πέρασμα των χρόνων σε όλες τις μεγάλες επιδημίες, πανούκλα, χολέρα οι άνθρωποι έτρεχαν στους Ναούς, έκαναν λιτανείες, παρακλήσεις, νηστείες, κοινωνούσαν να πάρουν δύναμη και θα θυμήσουμε γι άλλη μια φορά ότι ο ιερέας στη Σπίνα Λόγκα στο νησί των λεπρών, κοινωνούσε τους λεπρούς και μετά έκανε κατάλυση και ποτέ δεν έπαθε τίποτα…..
Πριν χρόνια είχα συναντήσει σε μια δημοσιογραφική έρευνα που έκανα, έναν από τους τελευταίους επιζόντες λεπρούς που ήταν στην Σπίνα Λόγκα μέχρι και την αποχώρηση αυτών.
Στη συνέντευξη που του είχα κάνει λοιπόν τον είχα ρωτήσει, από που παίρνατε δύναμη, όταν βλέπατε τα μέλη σας να λιώνουν, το πρόσωπό σας να παραμορφώνεται και να μην αναγνωρίζετε τον εαυτό σας όπως
μου είπατε πριν;
Κι εκείνος μου είχε απαντήσει: “Από τη Θεία Κοινωνία”, ήταν η καταφυγή μας και η παρηγοριά μας. Όταν κοινωνούσα άκουγα ύμνους, ένιωθα ότι ήμουν στα χέρια Του κι έπαιρνα δύναμη, γύριζα μετά όλο το νησί με
βήμα γοργό σα να πετούσα. Και ο παπάς που μας μεταλάβαινε ήταν λαμπερός όταν κρατούσε το Άγιο Δισκοπότηρο και ήταν αυτός πιο χαρούμενος από εμάς”
Γνωρίζω από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι υπάρχει μια πίεση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο να κλείσουν οι Ναοί, έστω για δυο εβδομάδες, γνωρίζω από χθες ότι από το υπουργείο παιδείας , γίνονται
τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε Ιεράρχες ώστε να τους πιέσουν στη Σύνοδο της Δευτέρας που ανακοινώθηκε, να αποφασίσουν το κλείσιμο των Ιερών Ναών αλλά υπάρχουν αντιδράσεις.
Γνωρίζω επίσης ότι κατά την ορκομωσία της Νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξε μια συνομιλία ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο ακριβώς γι αυτό το θέμα και γι
αυτό προφανώς υπήρξε και η ενημέρωση για την ΔΙΣ της Δευτέρας.

Δε θα υποκαταστήσουμε ούτε τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ούτε την Επιστήμη, σε ένα τόσο σοβαρό για την παγκόσμια υγεία θέμα. Εννοείται ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των αρμοδίων αλλά αυτό δε μας στερεί το δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τα ερωτήματά μας.
Χθες βράδυ σε μια προσωπική συζήτηση, ρώτησα κάποιον Ιεράρχη, που πάντα η γνώμη του έχει ένα ιδιαίτερο βάρος:
«Δηλαδή θα κλείσουν οι Ναοί και οι άνθρωποι μπροστά σε μια τέτοια δοκιμασία, θα μείνουν ακοινώνητοι;»
Η απάντησή του ήταν:
Και η Αγία Μαρία η Αιγυπτία κοινώνησε μια φορά στη ζωή της αλλά έγινε Αγία.
«Μοιράζομαι» τους προβληματισμούς μου, ούτε προσπαθώ να επιβληθώ με την άποψή μου ως δημοσιογράφος
ούτε να επηρεάσω αρνητικά τον κόσμο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Απλώς θα ήταν φρόνιμο όταν αποφασιστεί τελικά το κλείσιμο των Ναών όπως ακούγεται ότι μπορεί να αποφασισθεί, όταν με το καλό ξανανοίξουν, να υπάρχουν απαντήσεις για τον λαό και εξηγήσεις για το τι σημαίνει τελικά όταν στα κυρήγματα λέγεται ότι στην Εκκλησία σώζονται οι ψυχές μας και τι εννοούν όταν λένε “ελάτε στην Εκκλησία, εδώ είναι το νοσοκομείο των ψυχών και των σωμάτων ημών”
Διότι η Εκκλησία δεν είναι μουσείο, ούτε αρχαιολογικός χώρος, ούτε εστιατόριο, αλλά ο Οίκος του Θεού και το καταφύγιο του ανθρώπου όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε όλοι μας από τα όσα πρεσβεύει η ίδια η
Εκκλησία μας και τελικά αν μας επιτρέπετε να το πούμε ,όπως νιώθουμε και εμείς, όταν βρισκόμαστε στους
Ιερούς Ναούς….

Μ.Γ

4 σχόλια:

Παναγία Μαρμαρά είπε...

Ναι, ν αφήσει τα κουλά λοιπόν περί Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας γιατί εμείς δεν είμαστε όσιοι, κατ αρχήν. Κατά δεύτερον, εκτός του φανερού πλέον γεγονότος ότι σύσσωμη η Νέα Τάξη εξασκείται στο πόσο αποτελεσματικά επιβάλλει καθολικές προσταγές, ρωτάμε το εξής απλό. Εάν φοβάσαι ότι θα κολλήσεις ερχόμενος στην Εκκλησία, τότε, μην έρχεσαι, σε ανάγκασε κανείς ? Και μη με κάνεις και παρέα, μην σε κολλήσω κιόλας, και κάτσε και στο σπίτι σου, που ούτως η άλλως κάθεσαι, έχοντας σηκώσει εφτά ράφια από το σούπερ μάρκετ, και άντε γεια. Θα τα ξαναπούμε όταν ανοίξουν οι πόρτες. Ας κάτσουν στα σπίτια τους. Αλλα είπαμε, το φρόνημα της μπάρμπι. Αντε από κει, χλιαρούμπες.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε για το υπέροχο κείμενο! Τέτοιοι Δεσποτάδες μας αξίζουν λόγω των αμαρτιών μας. Ας αντισταθούμε Χριστιανοί. Οι Εκκλησιές δεν θα κλείσουν... Θα περάσουν πάνω απ' τα πτώματά μας αν θέλουν να το κάνουν...

Ανώνυμος είπε...

Τό θέμα είναι οτι δια νόμου απαγορεύεται η οποιδήποτε λατρευτική συνάθροιση πιυ θα μπορούσε νά γίνει και ιδιωτικά . Ενα σκηνικό μέ όλα τα χαρακτηριστικά του διωγμού . Ομως δεν ήρθε ακόμα η ώρα , και γι αυτό δεν μπορούν νά κάνουν τίποτα . Όταν έρθει η ώρα βλέπουμε πόσο εύκολα και με πόση επινόηση μπορούν νά το κάνουν .

Γιώργος είπε...

Η κατ οίκον εκκλησία δεν είναι κάτι καινούργιο , αλλά ο Κύριος το σύστησε σε διδασκαλία του , λέγοντας ότι όποιος θέλει να προσεύχεται να μην το κάνει όπως οι Φαρισαίοι , επιδεικτικά κι εγωιστικά, αλλά να προσεύχεται κατά μόνας. Όμως, όταν παρέδωσε στον μυστικό δείπνο το μέγα μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας , απαίτησε αυτό να το επαναλαμβάνουν στην δική του ανάμνηση! Ποιός μπορεί να τελέσει , κατ οίκον , το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας; Είναι ή δεν είναι ο εκκλησιασμός και ομολογία πίστης; Στις κατ οίκον εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων τελούνταν οι λεγόμενες "Αγάπες", τα κοινά τραπέζια , όπου συγκεντρώνονταν οι πλούσιοι και οι φτωχοί χριστιανοί και δοξολογούσαν τον Θεό. Βέβαια, αυτές με το πέρασμα των χρόνων σταμάτησαν, αλλά ήταν ένδειξη του αγαπάτε αλλήλους στην πράξη! Πώς θα δείξει ο λαός το αγαπάτε αλλήλους όταν δεν συναθρίζεται στον ναό , χωρίς να συγκροτεί το Σώμα του Χριστού;