Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Ψάλτης ο στρατηγός της μάχης κατά του κορονοϊού

Πατέρας επτά παιδιών ο επιστήμονας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που εισηγείται τα μέτρα για την πανδημία
Πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί, είναι, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εισηγείται μαζί με την ομάδα του στην κυβέρνηση όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ παράλληλα ενημερώνει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες για τις σχετικές εξελίξεις. Η επιλογή του σε αυτή τη θέση από το υπουργείο Υγείας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς μόνο μια ματιά στο βιογραφικό του αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι έχει πολλές περγαμηνές. 
Ο κ. Τσιόδρας γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα. Το μεγάλο του όνειρο ήταν να σπουδάσει ιατρική, κάτι που έκανε πραγματικότητα. Μάλιστα, αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχισε να αποκτά κλινική εμπειρία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου είχε τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί στη γενική παθολογία και να έρθει σε επαφή με ρευματολογικούς ασθενείς και ιδιαίτερα με πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες.
Ως ειδικευόμενος γιατρός υπηρέτησε και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ, στην ειδικότητα της παθολογίας, καθώς και στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. Επίσης, το 1997 πήρε άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος από την πολιτεία της Μασαχουσέτης.
Από τα τέλη του 2001 ως σήμερα απασχολείται ως λοιμωξιολόγος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Από αυτή τη θέση συμμετείχε ενεργά στην αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων και στη διερεύνηση επιδημιών, όπως η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Λήμνο το 2003 και η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1.
Στους Αγώνες του 2004
Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης, το οποίο είχε σχεδιάσει μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ουρανία Δαφνή.
Ο κ. Τσιόδρας έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης, καθώς και στην κατάρτιση του επιστημονικού προγράμματος ετήσιων συνεδρίων με θέμα τις λοιμώξεις (μεταξύ άλλων, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων). Πλούσιο είναι και το διδακτικό έργο του στην προπτυχιακή εκπαίδευση και στη συγγραφή βιβλίων. Πέρα, όμως, από το επιστημονικό έργο του και τη βαθιά γνώση της λοιμωξιολογίας, λίγοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσιόδρας λατρεύει την οικογενειακή ζωή, καθώς είναι πατέρας επτά παιδιών. Βρίσκεται, επίσης, πολύ κοντά στην Εκκλησία, καθώς κάθε Κυριακή πηγαίνει σε ναό της Κηφισιάς, όπου μένει με την οικογένειά του, για να ψάλλει! 

Πλέον, ο κ. Τσιόδρας έχει γίνει ένα πρόσωπο ευρέως γνωστό λόγω της ενασχόλησής του με το ζήτημα του κορονοϊού στη χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως έχει διαπιστωθεί, είναι ένας επιστήμονας χαμηλών τόνων, ο οποίος θέλει να μεταφέρει σωστά στον κόσμο τις πληροφορίες που αφορούν τον ιό, ώστε να μην προκαλείται πανικός.
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ψάλτης, αλλά έβαλε και αυτός το χεράκι του, για να κλείσουν οι ναοί...
Βλέπε σχετικά https://www.cnn.gr/news/ellada/story/211474/koronoios-tin-iera-synodo-enimerose-o-tsiodras-ti-syzitithike
Και αυτός έχει ευθύνη για αυτό που έγινε.