Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020


https://i.pinimg.com/originals/c6/de/f5/c6def523cdf1a69278b7e3045036d22b.gif
Ακόμα και αυτή η ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία η Εκκλησία μας καλεί να στραφούμε προς μέσα μας και να θέσουμε για κάποιο διάστημα σε δεύτερη μοίρα ότι μας αποσπά εκεί έξω, είναι τόσο γήινη και ψηλαφητή!
Όπως όλα στην ορθοδοξία μας είναι "δισυπόστατα" και όχι αφηρημένα. 
Γεμάτη γεύσεις, χρώματα και αρώματα όλη η περίοδος. 
Από τα κρέατα της Αποκριάς ως τα όμορφα και νόστιμα κόλλυβα των Ψυχών και από τα γαλατερά εδέσματα και γλυκίσματα της Τυρινής, ως τα λιτά και μυρωδάτα χορταρικά και λάχανα και όσπρια και θαλασσινά και τα αλαδωτα με τα μυρωδικά της Τεσσαρακοστής!
Βρε όλα μέσα στην Εκκλησία έχουν άλλο νόημα και ουσία και τίποτα δεν είναι μιαρό αλλά ευχαριστία και ευλογία! 
Στην Εκκλησία δεν είσαι καταναλωτής και φαγητομηχανή ,ιερουργείς το μυστήριο της τραπέζης ,την οποία και αυτή την έθεσε ο Θεός προς τέρψη σου.
"Υπάγετε, φάγετε παχέα και πίετε γλυκάσματα"! Να όλη η ευωχία και η χαρά την οποία βρίσκουμε ακόμα και στα υλικά,τα οποία σήμερα είναι και αύριο αποβάλλονται.
Και συνεχίζει: " Και αποστείλατε μερίδας προς τους μη έχοντας μηδέν ητοιμασμένον"! Να και η αρχοντιά και το χρέος να μην μείνει ο άλλος πεινασμένος και στερημένος, γιατί όπως ητοίμασε ο Θεός ουράνια τράπεζα για όλους τους αγαπημένους Του, έτσι και επίγεια για όλα τα πλάσματα Του και τίποτα δεν είναι ίδιον ,αλλά κοινόν και όλοι έχουν μετοχή στην χαρά της δημιουργίας Του.

π.Π.

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Εξαγιασμός
των αισθήσεων!

Μεγάλη τέχνη,
που πήγαινε
από γενιά σε γενιά
-ένας τρόπος ζωής
σφιχτοζυμωμένος με
την ακριβή πίστη-
σαν ξερολιθιά

που τώρα πιά
πρέπει
σιγά σιγά
με θάρρος
κι απόφαση
να ξαναστήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Μέ τόση ομορφιά πώς νά νηστεύσουν οι οφθαλμοί !