Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Οι ..."ενοχλητικοί" Τρεις Ιεράρχες

Φυσικά και είναι Δούρειος ίππος ο νόμος για την κατάργηση της αργίας των Τριών ιεραρχών. Δούρειος ίππος για να περάσει τελικά η κατάργηση της μνήμης των Πατέρων, ως προστατών της Παιδείας!
"Ήξεις, αφήξεις" και κάθε σχολείο τον χαβά του (ανάλογα με τα "πιστεύω" ή ....μη "πιστεύω" των υπευθύνων ).

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, παύει λοιπόν να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.

Με τη διάταξη του άρθρου 56 του νόμου 4653/2020 «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», παύει να είναι αργία για τα σχολεία η γιορτή των Τριών Ιεραρχών.
Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 56 αναφέρει τα εξής:
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση η 30 Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.
Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα.
Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».

Στην πράξη όμως οι εκδηλώσεις επαφίενται στην ερμηνεία που θα δώσει κάθε...τελετάρχης της Εκπαίδευσης αν και εφ' όσον και αναλόγως του... προσωπικού βαρομετρικού του καθενός.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, το σημαντικό είναι πως η επέτειος της 17ης Νοέμβρη παραμένει επίσημη αργία για την Εκπαίδευση, οπότε οι τρεις Ιεράρχες ας οδεύσουν προς....διαγραφή!
Πριν εκνευρισθείτε με τον κ. Ιερώνυμο, τον κ. Μητσοτάκη και τους λοιπούς του συγκεκριμένου ιερατείου, αναλογισθείτε αν εμείς οι ίδιοι έχουμε αντιδράσει απαιτώντας από τους δασκάλους των παιδιών μας τον σεβασμό που ανήκει στα της πίστεώς μας ιερά και απαραβίαστα (μιλάμε για τον ...δια νόμου επιβαλλόμενο σεβασμό και όχι τον κατά συνείδηση, ο οποίος κατά συνείδηση είναι προσωπικό θέμα του καθενός).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λάθος ερμηνεία
καλά έκαναν και κατάργησαν την αργία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί
παλαιότερα γιορτάζαμε την μνήμη των Αγίων χωρίς αργία
γιατί όλο αρνητικές σκέψεις κάνετε;
τα παιδιά επιτέλους θα πάνε εκκλησία που δεν ξέρουν ούτε πώς είναιαπό μέσα
και θα ακούσουν και κάτι για τους 3 Ιεράρχες
όταν πήγαιναν σπίτι τους και κοιμονταν τι μαθαίναν για τους αγίους;

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και το '80 η μέρα εκείνη ήταν της λούφας, για εκκλησιασμό δεν θυμαμαι να κάναμε ποτέ ως τάξη ή ως σχολείο,σε γυμνάσιο λύκειο της Πρωτεύουσας αυτά. Ούτε θυμαμαι να μας είχαν πει κάτι ουσιαστικό για τους τρεις Αγίους, τα συνηθισμένα τυπικά.
Βλέπεις η μόδα τότε ήταν να είσαι αριστερός, να μην είσαι "αναχρονιστικός" αλλά "προοδευτικός". Δυο καθηγητές μόνο θυμάμαι δεν ήταν έτσι που ακόμα και χουντικούς τους έλεγαν, οι άνθρωποι απλώς κρατούσαν τις παραδόσεις, είχαν αγάπη για την πατρίδα και υπηρετούσαν αυτό που έκαναν με τον καλυτερο τρόπο, αυστηροί μεν αλλά όχι σκληροί.
Η αριστερίλα, ο ψευτοπροοδευτισμός, το μίσος για ότι Χριστιανικό και ότι Εθνικό έχουν καταστρέψει γενιές και γενιές με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Ρίξτε μια ματια στα αποτελέσματα εκλογών της ολμε και σια και θα καταλάβετε. Και έρχονται και χειρότερα δυστυχώς.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Τόμπολα!

Τι να πεις
και
τι να μολογήσεις;

Από που να το πιάσεις
το θέμα...

από τις μισές αλήθειες,
πέσαμε στα

φύρδιν μίγδιν
αποδομημένα
μισόλογα.

Δε βαριέσαι...
Όλα -συν Θεω-
κάπως
παλεύονται.

Θα τη βρούμε την άκρη.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Εγώ, έζησα τα πριν
από αυτά που
περιγράφεις.

Μιά απ' τα ίδια
αλλ' από την ανάποδη.

"παραδόσεις",
σίγουρα
όχι πατροπαράδοτες

με τους πολλούς
ξελιγωμένους για
εξευρωπαϊσμό
και αμερικανιές

και κάποιους άλλους
χωμένους στη
σοβιετολαγνία ως το λαιμό.

Είχα όμως την
ευλογία
να προλάβω
ίσα ίσα

στα πρόσωπα των
παππούδων μου,
κανονικούς Έλληνες

που η εκκλησία ήταν
καθημερινό
γεγονός της ζωής τους
και κ έ ν τ ρ ο της

και η πίστη τους
φυσική όσο η α ν ά σ α.

Έζησαν ήσυχα την
γεμάτη χαρά
ζωή τους
(στις χαρές και τις λύπες),
και κοιμήθηκαν ήσυχοι
ανεπαίσχυντοι
και ειρηνικοί
σαν το πουλάκι-.


k.Pittas είπε...

Χρόνια πολλα!!! Γέμισε παιδιά η εκκλησιά του χωριού μας σημερα!!Τι και αν κάποια κάθισαν εξω!Μετα λιγο μαθημα και μετα ομαδικο διαδραστικό παιχνιδιμε τα παιδιά να χαίρονται τη μέρα και την άμιλλα!!Τροποι άπειροι, θέληση να έχουμε!!!