Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

50 000 χριστιανοί του Μαυροβουνίου σε ολονύκτια δέηση


Τη νύχτα από 26 έως 27 Ιανουαρίου 2020 στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα περίπου 50 χιλιάδες κάτοικοι της χώρας συμμετείχαν σε λιτανευτική πομπή και ολονύκτια δέηση υπέρ της προστασίας των ιερών και οσίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.
Κατά τη διάρκεια της λιτανευτικής πομπής οι πιστοί προσεύχονταν επίσης και υπέρ υγείας των ασθενών του Κλινικού κέντρου Μαυροβουνίου, μπροστά στο οποίο περνούσε η πομπή.
Η λιτανευτική πομπή υπέρ των ιερών και οσίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο ολοκληρώθηκε με τη δέηση και μπροστά στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, τον αφιερωμένο στην Ανάσταση του Χριστού.
Στον καθεδρικό ναό οι πιστοί ακόμη τίμησαν τη μνήμη του ιδίως ευλαβούμενου στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησίας Αγίου Σάββα Σερβίας, ο οποίος αποδήμησε εἰς Κύριον στις 27 Ιανουαρίου 1236 года.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς προσφώνησε τους παρευρισκόμενους για χάρη της προστασίας της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.
«Ο ούτως λεγόμενος Νόμος «Περί ελευθερίας της ομολογίας και πεποιθήσεων και νομικής θέσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων» ο ψηφισμένος από το Κοινοβούλιο της χώρας, δεν είναι ένας νόμος ελευθερίας, αλλά υποδουλώσεως και υφαρπαγής των ιερών κειμηλίων. Υπάρχει κάπου στον κόσμο κάποια ομαλή εξουσία, η οποία να διαπράττει κάτι παρόμοιο, αναρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: – Προσεύχομαι στον Κύριο να επαναφέρει σύνεση και σοφία στο γνήσιο Μαυροβούνιο, το Μαυροβούνιο του Ιωάννη Βλαδιμήρου (ὁ Άγιος μάρτυς Ιωάννης Βλαδίμηρο, ο πρίγκιπας των Σέρβων), του Αγίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και Ιουστίνου».
Ας θυμίσουμε ότι στις 26 Ιανουαρίου 2020 στην πρωτεύουσα της Σερβίας Βελιγράδι επίσης πραγματοποιήθηκε η λιτανευτική πομπή υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστοφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: