Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Η Ουκρανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου…

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ … ματώνει στο Μαυροβούνιο – Αρπάζουν την εκκλ. περιουσία – Το Αυτοκέφαλο ενόψει ….

Σε περίοδο μεγάλης κρίσης βρίσκεται η Εκκλησία της Σερβίας. Αιτία οι κινήσεις του Μαυροβουνίου και της νομοσχεδίου για κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με απώτερο στόχο να αποδυναμώσει το σερβικό στοιχείο και το Πατριαρχείο. Πίσω από όλα αυτά είναι ένα ακόμα σχέδιο για Αυτοκέφαλη Εκκλησία.


 Επεισόδια και διαδηλώσεις με αφορμή την ψήφιση νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία»…

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Μαυροβούνιο. Κλήρος και λαός βγήκαν στους δρόμους, ο μητροπολίτης π. Αμφιλόχιος, ένας φιλήσυχος Ιεράρχης επιστράτευσε το ανάθεμα και η παγκόσμια Ορθοδοξία δέχεται ένα ακόμα πλήγμα στο εσωτερικό της….
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε σήμερα, παρότι το Πατριαρχείο Σερβίας είχε ζητήσει την απόσυρση του νόμου επιμένοντας στη θέση του και στηρίζοντας τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου. Στο Βελιγράδι δεν κρύβουν πως φοβούνται πως στόχος είναι να προωθηθεί λύση για Αυτοκέφαλη Εκκλησία που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους.Αυτό που θέλουν να αποφύγουν στο Πατριαρχείο Σερβίας είναι η κατάσταση να μετατραπεί σε μια κρίση και τελικά να δούμε το σκηνικό που υπάρχει στα Σκόπια με τη σχισματική Εκκλησία που ουδείς έχει αναγνωρίσει. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται στο πλευρό της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Η Ορθοδοξία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο και απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις για να μην υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες. 

Η συνοδικότητα της Εκκλησίας και οι Αυτοκεφαλίες των κατά τόπους Εκκλησιών – Εκκλησιαστική Ενότητα 

 Τι είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου για τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες:
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: