Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Εικόνες άλλης εποχής , οι αδελφοί Μανάκια.


Οι αδελφοί Μανάκια Γιάννης και Μίλτος γεννήθηκαν το 1878 και 1882 αντίστοιχα στην Αβδέλλα Γρεβενών, αλλά έζησαν το μεγαλύτερο μέρος τηs ζωής τους στο Μοναστήρι. Ο Γιάννης αρχικά διατηρούσε φωτογραφείο στα Γιάννενα από το 1898 έως τα 1905 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι. Μαζί με το Γιάννη δούλευε και ο Μίλτος. Δουλεύοντας μαζί τα δύο αδέλφια έγιναν πολύ καλοί φωτογράφοι και κινηματογραφιστές. Ο Γιάννης πέθανε σε ηλικία 76 χρονών στην Ελλάδα, ενώ ο Μίλτος πέθανε στα Μοναστήρι. Οι αδελφοί Μανάκια διαθέτουν ένα πλούσιο αρχείο φωτογραφιών (12.500 φωτογραφίες) που βρίσκεται σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές. Το 1906 βραβεύτηκαν στη Φωτογραφική Έκθεση Βουκουρεστίου με έξι θέματα παρμένα από τη ζωή των Βλάχων της Μακεδονίας. 

Η επαφή τους με τον κινηματογράφο έγινε για πρώτη φορά το 1905 στο Βουκουρέστι κι επηρέασε το Γιάννη θετικά αφού αγόρασε την κάμερα BIOSCCΟPE 300 από το Λονδίνο. Μαζί με τον Μίλτο επέστρεψαν στην Αβδέλλα όπου και γύρισαν την πρώτη τους ταινία με τίτλο "Υφάντρες" Έκτοτε τα φιλμ που συνολικά γύρισαν τα αδέλφια είναι 67 και ανάμεσα σ αυτά σημαντικά ντοκουμέντα, όπως η κηδεία του Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού. 

Τα δύο αδέλφια έκτισαν το 1921 τον κινηματογράφο στο Μοναστήρι. Οι Μανάκια θεωρούνται οι Έλληνες πρωτοπόροι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια. Το έργο τους θεωρείται σημαντικό και η προσφορά τους ανυπολόγιστη. Μέρος του έργου τους βρίσκεται στο Εθνικό Αρχείο των Σκοπίων, ενώ το υλικό που υπάρχει στην Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΤ1. Τα Γρεβενά τίμησαν τους πρωτοπόρους των Βαλκανίων δίνοντας το όνομά τους στον Δημοτικό κινηματογράφο των Γρεβενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: