Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Νέος Ηγούμενος στη Μονή του Αγίου Ιωάννου στο Έσσεξ της Αγγλιας



Νέος Ηγούμενος στη Μονή του Αγίου Ιωάννου στο Έσσεξ


Νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στο Έσσεξ (Αγγλία) εξελέγη ο ιερομόναχος π. Πέτρος (Βρύζας), ένας σχετικά νέος μοναχός και μαθητής του γέροντα Ζαχαρία (Ζαχάρου), ο οποίος ήταν ο ίδιος στενός μαθητής του αλησμόνητου γέροντα Σωφρονίου του Έσσεξ. Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Essex είναι η παλαιότερη ορθόδοξη μοναστική κοινότητα στη εν λόγω χώρα. Ιδρύθηκε το 1958 από τον Γέροντα Σωφρόνιο, πνευματικό παιδί του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου τον Αθωνίτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο γέροντας Σωφρόνιος υπηρέτησε ως ηγούμενος του μοναστηριού μέχρι την κοίμησή του το 1993. Ο νέος ηγούμενος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1977. Προσχώρησε στο μοναστήρι το 2002 σε ηλικία 25 ετών, όντας πλέον ως μοναχός του 17 ολόκληρα χρόνια. 
Στερεωμένος και καλές υπομονές!

5 σχόλια:

The Cave Dweller είπε...

Πιστεύω γνωρίζετε τι ακριβώς λένε οι Ιεροί Κανόνες για τα μεικτά μοναστήρια.

Ανώνυμος είπε...

Ο σωστός, ορθόδοξος, όρος δεν είναι μεικτό αλλά διπλό μοναστήρι και ως τέτοιο λειτουργεί η Μονή του Έσσεξ. Τα διπλά μοναστήρια δεν είναι ξένα στην Ορθόδοξη παράδοση και μάλιστα η Αγία Χίλντα, με καταγωγή από την Αγγλία, υπήρξε ηγουμένη σε ένα τέτοιο διπλό μοναστήρι. Έχοντας επισκεφθεί και διαμείνει στο Έσσεξ επανειλημμένως, σας διαβεβαιώνω οτι το ορθόδοξο, εν γένει, φρόνημα είναι παρόν στον υπέρτατο βαθμό. Αν θέλει κάποιος μπορεί να πάρει πληροφορίες για την ιστορία της Μονής και για τις συνθήκες υπό τις οποίες ιδρύθηκε ως διπλό. Ο ιδρυτής του, Γέροντας Σωφρόνιος, αποτελεί αναμφισβήτητα μία αγιασμένη σύγχρονη θεολογική μορφή τις παρακαταθήκες του οποίου φυλάσσουν με συγκινητική αφοσίωση οι πνευματικοί του απόγονοι.

Ανώνυμος είπε...

Οι γνήσιοι μονοφυσίτες βλέπουν σύγχυση και μίξη εκεί που οι φύσεις είναι δύο. Αδυνατούν να δούνε ένωση δύο φύσεων, κατά αυτούς πρέπει να υπάρχει μίξη και σύγχυση. Νεοαιρετικοι.

Ion είπε...

Συμφωνώ με την απάντηση που δίνει πιο κάτω ο αδελφός σχετικά με τα "διπλά μοναστήρια". Έχω και εγώ προσωπική εμπειρία από το Εσσεξ, μάλιστα δύο φορές, και πρέπει να καταθέσω τα καλύτερα για τους εκεί ασκούμενους πατέρες και μητέρες...

Ανώνυμος είπε...

Προφανως και ο Γεροντας Σωφρονιος ηξερε τι εκανε. Ποσο μάλλον ολοι εμεις που συνδεομαστε και εχουμε μεινει στην Μονη. Γιωργος Αλεξιου