Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Ιγκόρ Στραβίνσκι (1888-1971)"Το πουλί της φωτιάς"


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ , το 1882, γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης και μία από τις ηγετικές μορφές της νεοτερικής μουσικής του 20ού αιώνα Ιγκόρ Στραβίνσκι. Σήμερα παίζονται με αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού τα κορυφαία έργα του για μπαλέτο

 Το πρώτο του σημαντικό έργο είναι Το πουλί της φωτιάς, ένα μπαλέτο που γράφτηκε κατά παραγγελία του Ντιάγκιλεφ για τα Ρωσικά Μπαλέτα και παρουσιάστηκε το 1910 στο Παρίσι. 

Η επιτυχία του έργου τον έκανε διεθνώς γνωστό. Το 1911 γράφει το μπαλέτο Πετρούσκα, όπου, όπως και στο προηγούμενο μπαλέτο του, τα ρωσικά λαϊκά στοιχεία μετασχηματίζονται σε έργα αμιγώς μοντέρνα. Η καθιέρωση του Στραβίνσκι ως ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του ήρθε με το τρίτο μπαλέτο του, την Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1913) το οποίο, εξ αιτίας και του περίφημου σκανδάλου που προκλήθηκε στην πρεμιέρα του, έγινε ένα από τα ορόσημα στην ιστορία της μουσικής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καί αυτός ανώμαλος ήταν ; Αν ήταν ανώμαλος είναι κακό που ήταν ανώμαλος και άν δεν ήταν ανώμαλος είναι κακό που χαλάει την πιάτσα ! Τρελλέ βρίσε με λίγο . Βρίζεις ωραία !