Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Τρομερή απειλή διχασμού στο Άγιον Όρος από τα τερτίπια Φαναρίου-Μόσχας στο ουκρανικό

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιον οροσ
Ο διχασμός και οι ίντριγκες και στο “περιβόλι της Παναγιάς” με αφορμή την σφαγή μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας στο ουκρανικό δυστυχώς διογκώνονται σε ανησυχητικό βαθμό.

Ούτως ή άλλως το Άγιο Όρος  έχει μετατραπεί δυστυχώς σε πεδίο διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσίας και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αποτέλεσε ακόμη μια αφορμή.

Αν και πολλοί Αθωνίτες μοναχοί είναι «εξαιρετικά αρνητικοί» για τις πρόσφατες ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, δεν υπάρχει συναίνεση στο Όρος, ανέφερε μια πηγή κοντά στις μοναστικές κοινότητες στο RIA-Novosti.


«Αθωνίτες μοναχοί – τουλάχιστον σε προσωπικές συνομιλίες – είναι πολύ αρνητικοί σε αυτό. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση για το θέμα αυτό «, ανέφερε η πηγή, απαντώντας στο ερώτημα του τι είδους στάση επικρατεί στο Άγιο Όρος προς τη νέα ουκρανική εκκλησία.

Η Ιερά Κοινότητα πιθανότατα θα συναντηθεί σύντομα για να συζητήσει το ζήτημα ίσως ακόμη και τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, δήλωσε η πηγή.

«Υπάρχουν βέβαια μοναστήρια και κάποια συναισθήματα που υποστηρίζουν τις δράσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως».

 Ένας ιερομόναχος και καλλιγράφος του μοναστηριού της Ξενοφώντος ο π.Λουκάς  προετοίμασε τον τόμο της αυτοκεφαλίας, τον οποίον ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε στους Ουκρανούς, με την ευλογία του ηγουμένου Αλεξίου της Μονής Ξενοφώντος.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να υπάρξει διάσπαση στο Άγιο Όρος για το θέμα, η πηγή ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει».

Εν τούτοις, τα μοναστήρια θα μπορούσαν απλώς να καταδικάσουν την παρέμβαση της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία χωρίς να αναλάβουν περαιτέρω ενέργειες.

Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο πολλά ελληνικά μοναστήρια στο “περιβόλι της Παναγιάς” προσευχήθηκαν ειδικά για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, τον επικεφαλής της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας, και για το ποίμνιό του.

«Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ηγουμένων των αγιορείτικων μοναστηρίων δεν συμφωνεί με τις αντικανονικές αποφάσεις του Φαναρίου», δήλωσε εκείνη την εποχή ο Μητροπολίτης Μπόρσπιλ και Μπόβαρι Αντώνιος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρόλο που δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την Ιερά Κοινότητα, μερικοί ηγούμενοι έχουν μιλήσει τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος (Μουρελάτος), ένας από τους παλαιότερους μοναχούς του Αγίου Όρους και ηγούμενος της Μονής του Αγίου Παύλου , ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ουκρανική Εκκλησία πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2015, όταν ο Μητροπολίτης Ονούφριος επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός δήλωσε: «Με βαριά καρδιά ανησυχώ για την παρούσα κατάσταση της Ουκρανίας και από το Άγιο Όρος, ζητώ από τον ουκρανικό λαό να παραμείνει πιστός στην κανονική Εκκλησία, τον κανονικό προκαθήμενο και την κανονική Σύνοδο. Θέλουμε τους κατοίκους της Ουκρανίας να υποστηρίξουν την κανονική Εκκλησία. Είναι σημαντικό για τη σωτηρία του να υπακούσει κανείς στην κανονική Εκκλησία ».

Και σε μια αναφορά προς τον ουκρανικό λαό το 2017, ο Εφραίμ σημείωσε ότι το θέμα επηρεάζει το σύνολο του Άθωνα, λέγοντας ότι το Άγιο Όρος είναι πολύ θλιμμένο για το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ηγούμενο, το σχίσμα κόβει σαν ψαλίδι και αυτός που οδηγήθηκε στο σχίσμα πρέπει να καταλάβει ότι είναι έξω από την πτυχή της Εκκλησίας. «Αν κάποιος είναι έξω από την Εκκλησία … δεν μπορεί να επιτύχει την αγιότητα», είπε.

«Ως εκ τούτου, ικετεύουμε όλους τους αδελφούς μας που εγκατέλειψαν την κανονική Εκκλησία, απευθύνουμε έκκληση και ισχυριζόμαστε ότι θα επιστρέψουν στη μήτρα της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο γέροντας.

πηγές εδω και δω

Δεν υπάρχουν σχόλια: