Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάνουν σπορ
Από τα αρχαία ακόμα χρόνια, το μπάχαλο και τα σπασίματα στην πόλη τα έκαναν νεανικές ομάδες, γόνοι των εύπορων τάξεων. Μια ανώνυμη τσογλαναρία που με αυτό τον τρόπο προκαλούσε τα λαϊκά αισθήματα και περνούσε στην ενηλικίωση της, πριν παραλάβει από τους γονείς τη νομή της εξουσίας.

Το σπάσιμο των "Ερμών" στην αρχαία Αθήνα, για παράδειγμα, ήταν αποτέλεσμα της δράσης μιας τέτοιας ομάδας. Στην ιεροσυλία κατηγορήθηκαν για συμμετοχή διάφοροι «κουκουλοφόροι» γόνοι ισχυρών πολιτικών οικογενειών και μεταξύ αυτών και ο γνωστός σε όλους Αλκιβιάδης, που ανακλήθηκε αργότερα από τη Σικελία για να λογοδοτήσει, αλλά προτίμησε να την κοπανήσει, παρά να αποδείξει την αθωότητα του και που κόστισε στην πόλη του τη μεγαλύτερη στρατιωτική της καταστροφή με την εκστρατεία στη Σικελία. Μια αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα, αναμφίβολα όμως χαρισματική. Ένας αδίστακτα φιλόδοξος τυχοδιώκτης και δημαγωγός. Ο Αλκιβιάδης, ήταν ένας εύγονος μπαχαλάκιας της εποχής του. Αν υπήρχε τότε ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν και καταληψίας.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, που χρόνος για τέτοια αντιεξουσιαστικά «πανηγύρια», όταν ο εργαζόμενος πρέπει να πάει για το μεροκάματο. Το μπάχαλο και ειδικά το ολονύχτιο, απαιτεί εξασφάλιση και γεμάτη τσέπη για να μπορεί να κοιμάται όλη την υπόλοιπη ημέρα. Προϋποθέτει μπόλικη ανία και πλήξη από τη ζωή στη μεζονέτα της Εκάλης και οπωσδήποτε την πατρική ασυλία απέναντι στις αρχές. Η «επαναστατική» γυμναστική έχει ως κίνητρο μια σαδιστική εκδίκηση του λαού, καθώς όλα όσα κάνουν είναι τελικά εναντίον του. Όλα τα στοιχεία δηλαδή που συγκεντρώνουν οι σημερινοί ανώνυμοι γόνοι της πολιτικής φαυλοκρατίας.

Γ.Γ.Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: